Zdravotné testy na domáce použitie

Viete o tom, že v lekárni si môžete zakúpiť širokú paletu testov napríklad na zistenie či náhodou netrpíte infekčným ochorením, či nemáte v stolici krv, alebo akú máte krvnú skupinu...? Prinášame vám ucelený prehľad týchto testov spolu s popisom ich využitia.

Testy sa môžu použiť pre prevenciu ochorenia alebo pre otestovanie zásadných zdravotných problémov. Testy zakúpené v lekárňach majú užívateľov nasmerovať k ďalším krokom, ktoré zabezpečia prevenciu alebo liečbu zdravotného problému.

Predtým, než pristúpite k domácemu testovaniu, rozmyslite si, či ste schopní psychicky ustáť aj zlý výsledok z testovania a potom reálne konať tak, že navštívite odborného pracovníka - lekára pre ďalšie spresnenie výsledku testu, respektíve podrobiť sa štandardným vyšetreniam v zdravotníckych zariadeniach.

Testy z krvi

Test na prítomnosť krvi v stolici

Existuje mnoho rýchlych testov na zisťovanie skrytého krvácania, ktorými sa odhalí aj nepatrné krvácanie do stolice. Tieto testy sú vytvorené na základe špecifickej imunologickej reakcie, ktorá je citlivá na prítomnosť hemoglobínu - súčasti ľudskej krvi. Detekcia sa používa ako preventívne vyšetrenie niektorých zdrojov krvácania z tráviacej sústavy, a najmä z črevného traktu. Krvácanie sa často vyskytuje v spojitosti so závažným ochorením črevného traktu, divertikulitídou, polypmi, Crohnovou chorobou, kolorektálnym karcinómom atď. Na analýzu stačí jediná vzorka. Odber je možný kedykoľvek počas dňa, stačí vzorka odobratá aj z toaletného papiera (po jeho použití). Pred vykonaním testu nie je potrebné dodržiavať žiadne diétne obmedzenia. Výsledok testov je rýchly - od 5 do 30 sekúnd.

Cena testu sa pohybuje okolo 3,17 - 8,40 EUR.

Test na zistenie krvnej skupiny

Môžete použiť test, ktorým veľmi jednoducho zistíte, akú máte krvnú skupinu. Test je založený na zisťovaní v rámci systémov ABO a Rhesus (Rh). Výsledkom testu môže byť niektorá z nasledujúcich 8 možných kombinácií: O Rh+, O Rh-, A Rh+, A Rh-, B Rh+, B Rh-, AB Rh+, AB Rh-. Cena testu sa pohybuje okolo 12 EUR.

Test na stanovenie glukózy v krvi

Testy na stanovenie glukózy v krvi sa využívajú pri podozrení na možnosť ochorenia na cukrovku diabetes. Toto, pomerne časté ochorenie, sa prejavuje prítomnosťou zvýšenej hladiny cukru v krvi. Test ukáže zmenu farby podložky, čo je dôkazom prítomnosti zvýšenej koncentrácie glukózy v krvi. Výsledok sa domácim testom dosiahne do 15 minút. Na zistenie cukrovky sa používajú aj prúžky do glukometrov. Obmedzenie tohto testu spočíva v tom, že nie každý druh prúžkov sa hodí do každého glukometra.

Cena testu sa pohybuje okolo 3,75 EUR.

Test na stanovenie bilirubínu z krvi

Testy na stanovenie glukózy v krvi sa využívajú pri podozrení na možnosť ochorenia na cukrovku diabetes. Toto pomerne časté ochorenie sa prejavuje prítomnosťou zvýšenej hladiny cukru v krvi. Test ukáže zmenu farby podložky, čo je dôkazom prítomnosti zvýšenej koncentrácie glukózy v krvi. Výsledok sa domácim testom dosiahne do 15 minút. Na zistenie cukrovky sa používajú aj prúžky do glukometrov. Obmedzenie tohto testu spočíva v tom, že nie každý druh prúžkov sa hodí do každého glukometra.

Cena testu sa pohybuje okolo 11,50 EUR.

Test na zistenie rakoviny prostaty

Test PSA - prostatického špecifického antigénu. Meria hladinu PSA (bielkovina tvorená žľazou) v krvi. Zvýšená hladina PSA poukazuje na ochorenie prostaty (nemusí ísť len o rakovinu prostaty).

Karcinóm prostaty je ochorenie žľazy nachádzajúcej sa pod močovým mechúrom a pred konečníkom u mužov. Príznaky ochorenia sú nutkanie na močenie, krv v moči, krv v ejakuláte, problematické močenie, ťažkosti s erekciou, bolestivá ejakulácia a opuchnutie nôh, resp. bolesti bedier a hornej časti stehien.

Cena testu sa pohybuje okolo 8,5 -12 EUR.

Test na syfilis

Syfilis nie je chorobou minulosti. Ochorieť môžete pri nechránenom pohlavnom styku s infikovanou osobou. Infekcia sa prejavuje najskôr mäkkým vredom, neskôr tvrdými vredmi v okolí genitálií. Včasné neodhalenie choroby prináša chronické problémy, bolesť kĺbov, kožné problémy veľ kého rozsahu až neurologické zmeny. Telo si pri nákaze vytvára proti baktérii protilátky. Domácim testom ich nájdete v krvi, výsledok konzultujte s lekárom. Pri testovaní je potrebné mať čisté ruky a postupovať presne podľa príbalového letáka.

Krv sa odoberá z prsta a pozitívny výsledok je, ak sa v testovacom okienku objavia 2 farebné prúžky aj v kontrolnom, aj v testovacom okienku. Pri pozitívnom výsledku testu je dôležitá liečba ATB. Liečia sa obaja partneri. Je dôležité nespoliehať sa len na tento test, lebo odborník určí výsledok až na základe laboratórnych testov a analýzy, kedy k možnej nákaze došlo, keďže napríklad protilátky, ktoré test stanovuje, potrebujú nejaký čas, aby ich hladina bola v krvi zistiteľná.

Cena testu sa pohybuje okolo 15 EUR.

Test na mononukleózu

Jedným z testov na stanovenie infekčných chorôb je test na zisťovanie mononukleózy, spôsobenej Ebstein - Barrovej vírusom. Domáci test vyžaduje pár kvapiek krvi z prsta do testovacej kazety a pár kvapiek činidla. Výsledok je do 5 minút. Cena testu sa pohybuje okolo 10,85 EUR.

Test na cholesterol

Cholesterol - okrem celkového cholesterolu je dôležité vedieť hladiny tzv. zlého cholesterolu (LDL) - ktorý ostáva v krvi a tzv. dobrého (HDL) cholesterolu, ktorý je vylučovaný z tela von. Domáci test stanovuje hladinu "zlého cholesterolu" a celkovú hladinu cholesterolu.

Test na stanovenie cholesterolu sa robí z krvi, a to nasledovne. Pomocou priloženého sterilného bodca získate niekoľko kvapiek krvi z prsta, ktoré necháte jemne spadnúť do otvoru v spodnej časti testovacej kazety. Po 15 minútach je známy výsledok testu, pomocou priloženej konverznej tabuľky. Tento test je orientačný a pokiaľ zistíte hladinu cholesterolu nad normu, je vhodné navštíviť lekára.

Test na alergiu z prachu, srsti zvierat a potravinovú intoleranciu

Alergie a potravinové intolerancie - napr. na domáce zvieratá, prach, sa robia jednoduchým testom z krvi, kedy sa stanovujú protilátky IgE.
Je rozdiel medzi alergiou a intoleranciou.

Pri alergii sa imunitný systém prejaví okamžitou reakciou. Sprievodnými znakmi alergie sú zvyčajne vyrážky, kýchanie, podráždenie pokožky, opuchy, nádcha, únava, hnačka a zvracanie, ktoré sa prejavia okamžite alebo v priebehu niekoľkých minút.

Príznaky potravinovej intolerancie sa často objavujú až po niekoľkých hodinách alebo dňoch**.** Samotný postup testu potravinovej intolerancie je jednoduchý. Krv sa odoberie zo špičky prsta a nechá sa rozpustiť v roztoku a pôsobiť. V ďalších krokoch identifikujete pomocou detekčného a vývojového roztoku prítomnosť protilátok na jednu alebo viacero potravín, v závislosti od výskytu modro zafarbených bodov na reakčnej podložke. Pomocou priloženej schémy v inštrukciách ľahko zistíte, na ktorú potravinu ste zareagovali pozitívne. Výsledky sú o 40 minút. Test potravinovej intolerancie – ľudia, trpiaci potravinovou intoleranciou, sú často obmedzovaní v prirodzenom a normálnom priebehu života.

Potravinovou intoleranciou trpí asi 45 % obyvateľstva, pritom veľký počet ľudí má často viaceré symptómy potravinovej intolerancie. Prejavy potravinovej intolerancie sú rôzne: pocity nafukovania, únava, bolesti hlavy, nespavosť, poruchy hyperaktivity, migrény, artritída a s ňou spojené ťažkosti, pomočovanie, opuchy, zápcha, hnačky, bronchitída, gastritída a celiakia, poruchy a strata pozornosti, zápal čriev, poruchy vstrebávania látok a problémy s hmotnosťou, astma a astmatické záchvaty, pocity úzkosti, ekzémy, vyrážky a akné, poruchy premeny látok.

Cena testu sa pohybuje okolo 13-69 EUR.

Testy z moču

Test na zápal močových ciest

Čo si môžete otestovať z moču:

  • Glukózu
  • Urobilinogén
  • Bilirubín
  • Ketolátky
  • Špecifickú hmotnosť krvi
  • PH,
  • Prítomnosť bielkovín, dusitanov, leukocytov a kyseliny askorbovej.

Postup je jednoduchý a predstavuje ponorenie lakmusového papierika do moču, aby všetky zóny boli omočené aspoň 2 sekundy. Prúžok papierika sa po vyňatí z moču dá do vodorovnej polohy a po 60 sekundách sa test vyhodnocuje porovnaním sfarbenia jednotlivých políčok na stripe, s farebnou škálou uvedenou na obale testu. Z výsledkov získate informácie o stave metabolizmu uhľohydrátov, o funkcii obličiek a pečene, o acidobázickej rovnováhe a o infekcii v močovom trakte. V prípade, napríklad zistenia zvýšeného výskytu bielych krviniek, čo signalizuje možné ochorenie, ako je zápal močových ciest.

Cena testu sa pohybuje okolo 9,97 - 11,50 EUR.

Test na zistenie gravidity- tehotenstva

Tehotenské testy sa používajú už dlhé roky a sú pomerne presné. Najmodernejšie tehotenské testy majú jednoduché použitie. Niektoré tyčinkové tehotenské testy sa robia ponorením testovacej tyčinky priamo do prúdu moču na pár sekúnd a môžu sa robiť kedykoľvek v priebehu dňa. Sú to testy s vysokou citlivosťou, dokonca citlivosť je až 99 %, ak sa test vykoná už 4 dni pred očakávanou menštruáciou.

Iné tehotenské testy, vďaka vysokej citlivosti, dokážu identifikovať tehotenstvo už piaty deň po oplodnení, kedykoľvek počas 24 hodín. Niektoré tehotenské testy uvádzajú citlivosť už od 10mI U/ml. Môžu sa robiť už pár dní po pohlavnom styku, nie je potrebné čakať na vynechanie menštruácie.

U niektorých je však vysoká spoľahlivosť až po vynechaní menštruácie, pričom sa dajú urobiť už v prvý deň vynechania menštruácie. Cena testu sa pohybuje okolo 2,31 - 14,53 EUR.

Test na zistenie ovulácie

Ovulačný test z moču sa robí doma, ak chcete vedieť, kedy je najlepší čas otehotnieť a kedy máte ovuláciu. Avšak ovulačný test je orientačný a nezaručuje otehotnenie. Pomôže určiť správny čas na oplodnenie a zvýši pravdepodobnosť otehotnenia. K ovulácii - uvoľneniu jedného alebo viacerých vajíčok pripravených na oplodnenie, dochádza približne na 11 deň od začiatku menštruácie (pri 28 dňovom menštruačnom cykle). Počas ovulácie narastá množstvo luteizačného hormónu (LH). Obdobie testovania súvisí s dĺžkou menštruačného cyklu. Dva prúžky znamenajú, že ovulácia by mohla nastať počas nasledujúcich 24 až 36 hodín. Ovulačný test sa skladá z piatich identických testovacích kaziet, takže si ho môžete urobiť opakovane niekoľko dní po sebe, aby ste presne stanovili čas, kedy je najväčšia pravdepodobnosť otehotnenia.

Musíme brať do úvahy, že ovulačné testy nie sú zaručenou formou antikoncepcie, ak ho chceme na antikoncepciu použiť. Otehotnieť totiž môžete, okrem dní s pozitívnym výsledkom testu, aj počas nechráneného styku, aj niekoľko dní pred a po ovulácii.

Cena testu sa pohybuje okolo 3,57-16,13 EUR.

Test na určenie pohlavia ešte nenarodeného dieťaťa

Obsahuje plastový tester a kvapkadlo na vzorku moču. Ak chcete predbežne zistiť pohlavie dieťaťa a ste tehotná aspoň 6 týždňov, dajte vzorku prvého ranného moču do čistej nádobky a nechajte 2 - 3 minúty vychladnúť na izbovú teplotu. Kvapkadlom naberte také množstvo moču, aké sa dá na jedno stlačenie nabrať. Vyprázdnite kvapkadlo do otvoru na vašom teste. Chemická reakcia sa prejaví v kontrolnom okienku do 15 sekúnd. Výsledok testu sa prejaví zmenou farby po chemickej reakcii, buď na ružovú (dievčatko) alebo modrú (chlapček).

Cena testu sa pohybuje okolo 29-32 EUR.

Test na menopauzu

Menopauza nastáva pri hormonálnych zmenách, v období, kedy u žien prestáva menštruačný cyklus. Sprievodné znaky menopauzy sú nepríjemné zmeny nálad v dôsledku klesajúcej hladiny estrogénov a súčasne zvýšenou stimuláciou hypofýzy k tvorbe hormónu FSH. Či sa jedná o menopauzu, môžete zistiť samy jednoducho a rýchlo, pomocou domáceho testu. Test sa robí ponorením absorpčnej časti testovacej kazety do vzorky moču.

Používa sa prvý ranný moč, v ktorom je najviac hormónov. Ak máte ešte stále menštruačný cyklus, je vhodné urobiť si prvý test počas prvého týždňa cyklu, druhý test urobte o týždeň neskôr. Ak už menštruácia občas vynecháva, urobte si prvý test kedykoľvek počas mesiaca a druhý test o týždeň neskôr. Výsledok je známy po piatich minútach.

Cena testu sa pohybuje okolo 9 EUR.

Test na celiakiu

Ďalší zdravotný problém, ktorý môžete otestovať doma, je celiakia - neznášanlivosť lepku. Prejavy ochorenia sú rôzne tráviace poruchy, ako nafukovanie, nausea, hnačky, tiež chudokrvnosť, dokonca môže dôjsť k potratom u tehotných. Na testovanie celiakie je domáci test, ktorý vyžaduje pár kvapiek krvi z prsta a výsledok je do 10 minút. Nakoľko diagnostika celiakie je niekedy veľmi zložitá, domáci test môže veľmi účinne urýchliť odhalenie choroby.

Test na prítomnosť drog sliny moc

Drogy sú problémom najmä pre rodiny, ktoré sa s touto realitou stretávajú u detí, resp. u partnerov. Domáci test na drogy vám pomôže zistiť, čo je príčinou divného správania ľudí, ktorí pravdepodobne berú drogy. V lekárňach je dostupný test, ktorý zachytí celé spektrum návykových látok. Testuje sa vzorka moču alebo slín a výsledok je známy do piatich minút. Testy na prítomnosť drogy sú veľmi citlivé. Výsledok testu na opiáty však môže byť ovplyvnený požitím makových výrobkov pred odberom. Rovnako je potrebné vedieť, aké lieky, napr. antidepresíva, testovaná osoba berie, aby nedošlo k falošnej pozitivite.

Cena testu sa pohybuje okolo 9,97 EUR.

Testy z vaginálneho steru

Test na vaginálnu kvasinkovú infekciu

Pri gynekologických problémoch, ako je svrbenie alebo výtok, nutkanie na časté močenie, sa dá doma urobiť test na prítomnosť kvasiniek Candida albicans, ktoré sú súčasťou prirodzenej mikroflóry v pošve, no patologické príznaky však môže spôsobovať, pokiaľ dôjde k jej premnoženiu. Pre včasné odhalenie je vhodné otestovať jej prítomnosť pomocou kvasinkového testu. Vaginálny ster sa odoberá jednoducho, s použitím bavlnenej tyčinky. Výsledok je známy po 10 minútach.

Cena testu sa pohybuje okolo 5,57-19,50 EUR.

Test na prítomnosť chlamydií

Chlamýdie – toto, v súčasnosti veľmi rozšírené ochorenie, je vhodné otestovať, keď mávate zápaly slizníc, pokašliavate, trpíte zápalmi močových ciest a zvyknete trpieť gynekologickými problémami (napr. výtokom). Často ide aj o bezpríznakovú infekciu, prenosnú pohlavným stykom s nakazeným. Domáci test určuje v stere z pošvy prítomnosť jedného z jej kmeňov – Chlamýdie trachomatis. Kontraindikácia je tehotenstvo, vtedy môže mať test skreslený výsledok.

Cena testu sa pohybuje okolo 7-21,75 EUR.

Testy z DNA, slín, dychu a iné

Test na určenie otcovstva

DNA testy na určenie otcovstva patria medzi najdrahšie – cena je od 100 do 300 EUR a zahŕňajú test otcovstva, ktorý sa robí zo slín získaných sterom z ústnej dutiny. Testuje sa pomocou odberového kitu, ktorý sa po odbere zašle na adresu laboratória vnútri testovacieho balíčka. Na toto určenie sa používajú vzorky slín pravdepodobného otca, dieťaťa a prípadne aj matky. Pre správnu interpretáciu testu je potrebné vyplniť sprievodné lístky.

Laboratórium, ktoré robí DNA analýzu PCR metódou, pošle výsledok do 5 dní. Pre súdne rozhodnutia tieto výsledky nie sú dostatočné, hoci sú laboratórne presné. K súdnemu rozhodnutiu je potrebný posudok súdneho znalca a ten má špecifické požiadavky na to, ako a kým bude vzorka odobratá, spracovaná a interpretovaná.

Test mužskej plodnosti

Mužská neplodnosť je problémom pre páry, ktoré sa neúspešne pokúšajú dlhší čas, viac ako 2 roky, mať dieťa. Často je možné, že problém nemá žena, ale pôvodcom bezdetnosti je muž. Testovacia sada obsahuje 2 testy na jedno použitie. Test mužskej plodnosti zisťuje, či sú spermie plodné. Test používa vzorku čerstvých spermií a testuje ju na množstvo a aktivitu (pohyblivosť) spermií.

Výsledky sú známe do 90 minút. Ide o veľmi orientačný test, keďže príčiny mužskej neplodnosti môžu byť rôzne. Problematické sú okolnosti, ako poškodenie spermií atď. Orientačné testovanie je možno povzbudivé pre nasmerovanie ďalšieho postupu vyšetrení u odborníkov, nakoľko pre pretrvávajúce problémy a pozitívny výsledok testu je potrebné vyšetrenie u sexuológa a urológa.

Cena testu sa pohybuje okolo 26-33 EUR.

Nechránený pohlavný styk prináša vysoké riziko pohlavných chorôb, niektoré si môžeme orientačne otestovať doma:

Test na HIV

Nákazu HIV stanovíte veľmi presným testom – imunotestom na kvalitatívnu detekciu protilátok proti HIV-1 a HIV-2 v ľudských slinách, ktorým viete výsledok do 30 minút. Je potrebné testovať aspoň 2,5 mesiaca po pohlavnom styku s osobou, ktorá mohla nákazu preniesť.

Testovanie je jednoduché, ale pred ním nesmie človek 15 minút fajčiť, piť alkohol a žuvať mentolové žuvačky. Stačí si priloženou tyčinkou urobiť výter ďasien a potom ju vložiť do špeciálneho roztoku, tzv. bufferu. Už po 20 minútach zistí aj laik, ako na tom je. Jeden prúžok značí, že je negatívny, 2 prúžky už určujú pozitivitu. V takom prípade treba navštíviť lekára, ktorý môže výsledok potvrdiť a nasadiť liečbu. Hoci sú tieto testy presné na 99 %, výsledok sa aj tak označuje za reaktívny, lebo jeho pozitivitu potvrdí až ďalšie laboratórne vyšetrenie.

Cena testu sa pohybuje okolo 20 EUR.

Test na zistenie prítomnosti Helicobacter pylori

Helicobacter pylori sa testuje podobne ako okultné krvácanie zo stolice a výsledok je známy do 10 minút. Cena testu sa pohybuje okolo 5,17 - 12 EUR.

Test na boreliu

Testuje sa kliešť, ktorý vás mohol nakaziť.

Borelia - veľkou chybou je, ak po vybratí kliešťa, ktorý vás uhryzol, tohto vyhodíte. Domáci test na zistenie, či je riziko ochorenia na boreliózu, stanovuje totiž infekciu kliešťa vyšetrením jeho DNA. Pri domácom teste musíte kliešťa dať do igelitového vrecka a odoslať na adresu uvedenú v teste. Do 6 dní získate výsledok, či bol alebo nebol kliešť infikovaný.

Alkohol test

Prítomnosť alkoholu v dychu sa pri teste prejaví zmenou farby náplne do jednej minúty. Jednokrokové testy na alkohol pozostávajú zo sklenených detekčných trubičiek s náustkom. Otestovať sa môžu aj sliny pomocou testovacieho pásika. Porovnaním s farebnou škálou na obale sa zistí množstvo alkoholu. Čierny štvorček znamená maximum - tri promile. Na presnejšie meranie sa používa osobný digitálny alkoholový tester (cena nad 40 EUR). Najpresnejšie testovanie prítomnosti alkoholu v krvi poskytujú profesionálne testery na alkohol (250 až 1 000 EUR).

Cena bežného testu sa pohybuje okolo 1,50 až 10 EUR.
Spektrum ponúkaných testov v lekárňach rapídne narastá. Ceny jednotlivých testov sú v príspevku uvedené orientačne, lebo jednotlivé lekárne majú určité odchýlky v cenách. Taktiež nie je možná dostupnosť všetkých testov v každej lekárni. V internetovom obchode je tiež široká možnosť zakúpenia si overených testov, pokiaľ ich neviete získať v lekárni.

Paldenko

Už je aj domáci test na helikobaktera pylori. Je to varianta voči nepríjemnému gastro vyšetreniu u lekára. Helikobakter test sa robí zo stolice a má vysokú presnosť. Viac sa dočítate aj tu: helikobakterpylori.sk

Qwadry

Dobrý den. Ze všech zmíněných testů mám zkušenost s anonymním testem otcovství, který je cenově nejvýhodnější a zároveň spolehlivý, doporučuji: www.p-test.cz

philips

Ach jaj, toto písal neandrtálec? HDL cholesterol sa vylučuje? Chacha, prenáša cholesterol z periférie do pečene, LDL z pečene do periférie, hCG test (tehotenský) sa dá použiť aj u muža na zistenie rakoviny semenníkov - avšak 100%ná je len pozitivita, negatívny výsledok nevylučuje rakovinu.