11 jedál zdravých len navonok

Mnohé jedlá majú pomyselnú nálepku “zdravé“ z úplne neopodstatnených príčin. Ak sa snažíte schudnúť a nedarí sa vám to, možno sú vaše predstavy o zdravom stravovaní trochu pomýlené. Tak ktorým potravinám by ste sa mali vyhnúť napriek tomu, že vyzerajú neškodne?

Kurací wrap Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Kuracie wrapy

Nájdete ich predovšetkým v sieťach s rýchlym občerstvením, kde vyzerajú ako tá najzdravšia položka z jedálneho lístka. To však nie je pravda – môžete ich naplniť čím len chcete, už samotná tortilla obsahuje množstvo kalórií, nehovoriac o majonéze. Takže ak máte na wrap naozaj obrovskú chuť, aspoň si ho rozdeľte s niekým napoly.

2. Müsli

Pre mnohých je synonymom zdravých raňajok, veď obsahuje ovsené vločky, orechy, sušené ovocie… Áno, ale aj poriadnu dávku cukru a teda aj kalórií. Aj bez mlieka môže mať jedna miska až okolo 500 kilokalórií, čo je štvrtina odporúčanej dennej dávky pre ženu. Takže buď si najprv prečítajte zloženie a vyberajte si také müsli, ktoré obsahuje veľa vlákniny a málo cukru, alebo ešte lepšie – namiešajte si ho doma.

3. Odtučnené ochutené jogurty

Diétujúci často siahajú aj po takýchto jogurtoch. To, že neobsahujú tuk, však vôbec neznamená, že sú zdravé, veď istú dávku tuku telo potrebuje. Nie však rafinovaný cukor, a toho sa v týchto jogurtoch často nájde veľmi veľa. Radšej si kúpte nesladený biely jogurt, pokojne aj nízkotučný, ide tu hlavne o to, aby ste neskonzumovali toľko cukru. Doma doň pridajte ovocie alebo trochu medu.

4. Špenátové cestoviny

Budia dojem, že obsahujú viac prospešných látok ako tie ostatné, to však nie je pravda. Obsah špenátu je taký malý, že nestojí za zmienku. Radšej si dajte menšiu porciu celozrnných cestovín s čerstvým špenátom.

Prečítajte si tiež:

5 najčastejších chýb, ktoré robia ženy pri stravovaní

5. Zeleninové čipsy

Ani zďaleka nie sú to isté, čo čerstvá zelenina. Sú totiž úplne tenučké a pri pečení či vyprážaní z nich zmizli všetky živiny. Bohužiaľ, čerstvú zeleninu naozaj nenahradíte ničím iným.

6. Sushi

Niektorým druhom sushi sa treba radšej vyhnúť – pozor na japonskú majonézu, krémové syry či tempuru. Inak je sushi samozrejme zdravé, treba si len vyberať rolky so správnymi ingredienciami.

7. Ryžové chlebíčky

Sú úplne klasickým príkladom potraviny, ktorú množstvo ľudí považuje za zdravú, a keď sa rozhodnú začať s diétou, jedia ich každý deň. Síce majú pomerne rozumný počet kalórií, ale zároveň takmer žiadne živiny a nezasýtia vás. Ochutené verzie sú ešte horšie, lebo je v nich cukor a soľ. Pokojne si na nich občas môžete pochutnať, ale určite sa netreba spoliehať na to, že z nich schudnete.

8. Ochutené oriešky

Pri nich opäť platí, že inak zdravú potravinu ničí soľ a cukor. Oriešky sú nesmierne užitočné a výživné, vyberajte si však nepražené a neochutené. Prípadne si ich upražte doma, bez oleja a s korením.

9. Konzervovaná fazuľa s paradajkovou omáčkou

Je síce určite lepšie riešenie ako iné hotové jedlá z konzervy, ale aj tak by ste ju mali zo svojho jedálnička vypustiť. Samotná fazuľa je priam dokonalá potravina, no tá v konzerve obsahuje často až extrémne množstvo soli, cukru a rôznych nezdravých prísad. Nespasí vás ani nevinne znejúca paradajková omáčka. Omnoho lepšie bude, ak si toto jedlo pripravíte doma sami.

fazula_konzervova_11-2-2016_hlavny Zdroj foto: Shutterstock.com

10. Pukance

Sami o sebe nie sú problémom, horšie je ak konzumujete tie, ktoré sa pripravujú v mikrovlnke. Z inak nízkokalorickej potraviny sa tak stane kalorická bomba (maslové, syrové či karamelové pukance) plná obrovského množstva soli, prípadne cukru. Pukancov sa nemusíte vzdať, ale kupujte si tie neochutené a doma k nim pridajte napríklad bylinky alebo koreniny podľa vlastného uváženia.

11. Špenátové zálievky

Skúste si najprv prečítať ich zloženie. Je priam nekonečne dlhé a nájdete tam množstvo konzervačných látok, aditív, soli a cukru. Šaláty ochucujte radšej olivovým olejom, balsamicom či bielym jogurtom s bylinkami.

Prečítajte si aj tento článok:

5 najčastejších chýb, ktoré robia ženy pri stravovaní