Ako deťom správne čistiť zuby

Čo všetko by ste mali vedieť o zúbkoch Vášho dieťaťa? Určite sa vám to zíde, pretože aj v tomto prípade platí, čo dieťa v mladosti naučíte, na starosť akoby našlo. A zuby dnes veru nie sú lacný špás.

Má vaše dieťa krásne zdravé zuby a k zubárovi s ním chodíte len na preventívne prehliadky? Gratulujem, ste jedným z mála! Väčšina rodičov musí priznať, že jeho dieťa už minimálne jeden kaz malo. V lepšom prípade ošetrený plombou, v horšom chodí po svete s pokazeným zubom. A v najhoršom ste museli bežať na pohotovosť s opuchnutým, uboleným dieťaťom, zub musel z úst von a možno ste si pár dní aj poležali v nemocnici... Mať zdravé zuby je rovnako dôležité u dospelých ako aj u detí, veď zubný kaz môže spôsobiť mnohé zdravotné komplikácie! Preto je správna starostlivosť o ústnu dutinu dôležitá už od narodenia.

Bezzubé ústa - do šiestich mesiacov:

S ústnou hygienou treba začať ešte pred vyrastením prvého zúbka. Čistite ústa navlhčenou gázou každý deň, najlepšie večer. Dieťa si tak zvykne na pocit čistých úst a ústna hygiena sa stane preňho samozrejmou súčasťou každého dňa.

Veľmi dôležité je neolizovať dieťaťu cumeľ, ak mu vypadne, neochutnávať jedlo jeho lyžicou a nebozkávať ho na ústa!!! Zubný kaz je infekčné ochorenie a takýmto spôsobom nechtiac svojmu drobcovi darujete do jeho úst množstvo baktérií, ktoré spôsobujú zubný kaz.
ak uvidíte na ďasienku malý hrbolček, znamená to, že sa začína prerezávať zúbok. V tomto období môžu byť deti viac uplakané, odmietať jedlo a veľa slinia.

  • dieťatku môžete pomôcť hryzátkom, ktoré vložíte na niekoľko minút do chladničky (nikdy nie do mrazničky!). Hryzenie napomáha prerezávaniu zúbkov, zlepšuje prekrvenie ďasien a dieťatko sa s ním zabaví aj unaví.
  • v lekárni si môžete kúpiť aj rôzne prípravky na potieranie ďasien, ktoré tiež dobre pomôžu zmierniť bolesť a napätie pri prerezávaní zúbkov. Pri ich nanášaní zároveň ďasienka jemne masírujte krúživým pohybom prsta.

Mliečny chrup:

Zúbky je treba začať čistiť ihneď po ich prerezaní do úst. Povlak na zuboch sa začína tvoriť prakticky okamžite, a tak sa už aj v tomto čase môže začať tvoriť kaz.

Ak sú prerezané iba rezáky, môžete ich čistiť vlhkou gázou, vlhkou vatovou tyčinkou alebo použite tzv. prstiačik - plastový návlek na prst, na konci ktorého je maličká kefka. Robte jemné stieravé pohyby od ďasna cez zúbok (od červeného k bielemu), a to z vonkajšej aj vnútornej strany zúbkov.

Dôležité je zúbky očistiť aj po kojení.

Najneskôr, keď sa objaví prvá stolička, treba dieťaťu zaobstarať detskú zubnú kefku.

  • zubná kefka sa musí dať deťom ľahko držať v ruke - nie veľká, nie hrubá
  • kefka má mať čo najmenšiu hlavičku, vlákna by mali byť mäkké, husté a rovnakej dĺžky
  • odporúčame vždy klasickú zubnú kefku. Elektrickú kefku možno odporučiť deťom s poruchami motoriky (postihnuté deti, deti s neurologickým ochorením) alebo ako motiváciu pre deti, ktoré si absolútne odmietajú čistiť zuby.
  • kefku meníme po opotrebovaní, najneskôr po 2 mesiacoch. Ak dieťa kefku hryzie a nevydrží mu ani pár dní, kúpte mu jednu kefku „na kúsanie“ (akúkoľvek najlacnejšiu, tú môžete ponechať s rozštiepenými vláknami) a druhú na naozajstné čistenie zubov, ktorá má spĺňať vyššie uvedené kritériá.

Detskú zubnú pastu začnite používať, až keď si dieťa dokáže vypláchnuť ústa a vypľúvať, čo je väčšinou medzi 2. a 3. rokom života

  • zubná pasta je dôležitá vďaka obsahu flouridov, ktoré hrajú nezastupiteľnú úlohu v prevencii zubného kazu
  • používajte detské zubné pasty, ktoré svojim zložením zodpovedajú požiadavkám mliečnych zubov (kupujte pastu pre konkrétnu vekovú skupinu)
  • naneste len malé množstvo pasty, cca guličku veľkosti malého hrášku
  • deti totiž značné množstvo pasty prehltnú. Preto detské zubné pasty obsahujú menej fluoridov ako pasty pre dospelých a pasta pre batoľatá má menej fluoridov ako pasta pre školákov. Dieťaťu však nedovoľte jesť väčšie množstvá zubnej pasty zámerne, lebo mu chutí.

Čistenie zubov by sa malo stať samozrejmosťou každé ráno po raňajkách a večer pred spaním. Večer, po vyčistení zubov, už dieťa nesmie nič jesť a piť, len čistú vodu! V priebehu dňa, po jedení alebo pití sladkého či kyslého nápoja, naučíme dieťa aspoň si vypláchnuť ústa čistou vodou. Čistením po každom jedle nič nepokazíte, ale radšej dvakrát denne poriadne ako desaťkrát nedostatočne.

  • do cca 3 rokov čistia zuby deťom rodičia
  • technika čistenia zubov rodičmi je zhodná s najčastejšie používanou technikou pre dospelých:
    Najprv vyčistite všetky žuvacie plôšky zadných zubov vodorovným pohybom. Potom vyčistite vonkajšie a vnútorné plôšky všetkých zubov nasledovne: držte kefku pod 45° uhlom na hranici ďasna a zuba - jedna polovica štetín hlavičky sa dotýka ďasna, druhá polovica zubov. Kefku ťahajte od ďasna k vrcholu zubov - stieravé pohyby „z červeného na biele“. Opakujte 5 – 6 krát pre každý úsek pokrytý hlavičkou kefky. Kefkou netlačte na zuby silno!
  • od 3 rokov zvládnu deti samé horizontálnym spôsobom čistiť žuvacie plôšky zadných zubov. Snažte sa pomaly učiť dieťa čistiť aj vonkajšie plôšky zubov, stieravými pohybmi od ďasna cez zub. Nakoniec musí dieťaťu všetky zuby dôkladne dočistiť rodič vyššie uvedenou technikou!
  • v tomto veku treba začať aj s čistením priestorov medzi zubami, hlavne ak sú zuby husto za sebou, bez medzier. Prvé kazy vznikajú najčastejšie práve v priestore medzi štvorkou a päťkou. Najjednoduchšie je použiť zubnú niť, buď samostatne, alebo natiahnutú v držiaku. Správnu techniku vám musia ukázať v zubnej ambulancii, aby čistenie nebolo bolestivé a bolo účinné.

Nepodceňujte mliečne zuby! Sú k tvorbe zubného kazu náchylnejšie, lebo majú mäkšiu sklovinu. A ak sa kaz už objaví, okamžite ho dajte opraviť!Len zdravé, ev. správne ošetrené zuby, môžu slúžiť svojmu účelu.

Zmiešaný chrup:

Ako prvé stále zuby sa objavia cca v 6 rokoch prvé trvalé stoličky (šestky) - za poslednou mliečnou stoličkou, na každej strane hore i dole. Je to v období, keď ešte nevypadol žiaden mliečny zub, a preto si rodičia tieto zuby často nevšimnú alebo ich považujú za mliečne. A práve šestky sú zuby, ktoré sa najčastejšie kazia.

  • trvalé stoličky (šestky, sedmičky a osmičky) nemajú mliečneho predchodcu! Mliečne stoličky sa vymenia za trvalé črenové zuby (premoláre - štvorky a päťky).
  • po prerezaní prvých trvalých zubov začíname používať zubnú pastu pre dospelých, s vyšším obsahom fluóru
  • deti učte čistiť si zuby vyššie uvedenou technikou a pri večernom čistení nezabudnite aj na medzizubné priestory. Do 10 - 12 rokov však musí rodič zuby dočisťovať! Po tomto veku už majú deti čistenie vo vlastnej réžii, rodič zuby po čistení iba skontroluje.
  • v zmiešanom chrupe je veľmi výhodné, okrem klasickej zubnej kefky, používať aj tzv. jednozväzkovú (single) zubnú kefku. Tá sa výborne hodí, ak trvalý zub ešte nedorástol do konečnej výšky, jeho žuvacia plôška nedosahuje žuvaciu plôšku susedného zuba, a tak sa pri čistení bežnou kefkou nevyčistí. Používa sa aj pri čistení zubov s fixným strojčekom.
  • či si váš potomok zuby vyčistil správne sa dá skontrolovať farbiacimi tabletami, ktoré po rozhryznutí a výplachu vodou znázornia zvyšky povlaku. Tablety sa dajú kúpiť v lekárni alebo u zubného lekára.
  • v období zmiešaného chrupu je dôležité začať aj s úpravou nesprávneho postavenia zubov (ortodontická liečba snímateľným alebo fixným strojčekom). Zuby, ktoré sú „krivé“, sa oveľa horšie čistia a v takomto chrupe oveľa častejšie vzniká zubný kaz!

Trvalý chrup:

Starostlivosť o trvalý chrup je rovnaká ako u dospelých.

Čo ak si dieťa čistiť zuby nechce?

Veľmi dôležitá je pozitívna motivácia. Vysvetlite dieťaťu: keď si budeš zúbky poriadne čistiť, budú krásne biele, zdravé a budeš môcť nimi dobre hrýzť. Čistenie zubov nesmie dieťa považovať za trest alebo nutné zlo, ale musí ho vnímať ako príjemné, bezbolestné a potrebné.

  • nechajte dieťa, nech si vyberie zubnú kefku samo, druhú kúpte pre bábiku alebo macíka a aj im „vyčistite zuby“
  • čistite zuby formou hry – dovoľte dieťaťu vyčistiť vaše zuby, smejte sa pri tom. Deti sa radi hrajú s vodou a baví ich vypľúvanie, nechajte ich trochu sa „vyblázniť“.
  • deti radi napodobňujú - preto si môžete čistiť zuby celá rodina spolu. Urobte si z čistenia zubov spoločný rituál, na ktorý sa dieťa bude tešiť.
  • pri čistení si pomôžte pesničkami, riekankami či rozprávkami o zúbkoch a ich čistení, o zlých červíkoch, ktorí ničia zuby, o kazozuboch, atď.
  • buďte príkladom, dieťa musí vidieť, že aj vy si pravidelne čistite zuby
  • ak čistíte bez pasty, môžete skúsiť čistenie napr. pri večerníčku. Neskôr, keď bude dieťa rozumnejšie, ho samozrejme naučte, že zuby sa čistia v kúpeľni.
  • ak dieťa absolútne odmieta čistenie zubov klasickou kefkou, skúste elektrickú kefku, ktorá je pre deti „zábavnejšia“
  • ak si s dieťaťom vôbec neviete rady, skúste návštevu detského psychológa. Určite vám dá zopár dobrých rád a pomôže prekonať vzdorovité obdobie.

Prvýkrát u zubára

  • prvú návštevu je vhodné absolvovať medzi 1. a 2. rokom života
  • ideálne je navštíviť zubného lekára prvýkrát vtedy, keď dieťa ešte nemá žiadny problém. Zoznámi sa s ambulanciou, zubárom a sestričkou či dentálnou hygieničkou, ktorí poradia s výberom zubnej kefky, pasty a naučia správnu techniku čistenia zubov. Je to dôležité pre psychiku dieťaťa a jeho ďalšiu spoluprácu! Ak na prvej návšteve dieťa zažije bolestivý zákrok, máte problém na dlhú dobu.
  • na preventívnu prehliadku treba chodiť 2x ročne
  • v detskom veku sú preventívne prehliadky dôležité, nielen z hľadiska včasného objavenia a ošetrenia zubného kazu, ale aj pre kontrolu správneho prerezávania zubov a rastu čeľustných kostí. V neposlednom rade sú dôležité aj z hľadiska psychického, aby malo dieťa návyk, že zubár nie je strašiak.

Nikdy svoje deti nestrašte svojimi nepríjemnými zážitkami u zubára, ani zubára nepoužívajte ako vyhrážku! (napr., keď si nebudeš umývať zuby, zubár zoberie veľké kliešte a vytrhne ti ich... ) Nesľubujte im, že ošetrenie kazu či vytrhnutie zuba nebude vôbec bolieť, vysvetlenie nechajte na zubného lekára.