Ochrana pred slnkom a starostlivosť o pokožku

Užívate si slniečka a dovolenky, nezabudnite na vhodné ošetrenie pred a po opaľovaní. Vhodná príprava pred opaľovaním dokáže zázraky. Ak je koža dobre pripravená, tzn. kvalitný peeling, vhodný hydratačný a ošetrujúci telový krém, dokáže sa oveľa lepšie a rýchlejšie vyrovnať s účinkami slnečného žiarenia.

Užívate si slniečka a dovolenky, nezabudnite na vhodné ošetrenie pred a po opaľovaní. Vhodná príprava pred opaľovaním dokáže zázraky. Ak je koža dobre pripravená, tzn. kvalitný peeling, vhodný hydratačný a ošetrujúci telový krém, dokáže sa oveľa lepšie a rýchlejšie vyrovnať s účinkami slnečného žiarenia.

Suchá a šupinatá pleť sa nekvalitne a nerovnomerne opaľuje, je slnečným žiarením oveľa viac zaťažená a stresovaná, než vyhladená a hydratovaná koža. Nepodceňujte aj pitný režim.

Vhodné ošetrujúce telové prípravky používané pred opaľovaním zrýchlia zhnednutie kože, ochránia pred deštrukčnými účinkami UV žiarenia a spríjemnia priebeh opaľovania. Dobre navlhčená a ošetrená koža, o ktorú sa postaráme správnymi opaľovacími prípravkami, bude vyzerať sviežo a zdravo a opálenie vydrží omnoho dlhšie.

Dôležité je vybrať správne vysoký UV faktor. Pokiaľ s opaľovaním začíname, volíme vždy faktor vyšší. Najdôležitejšie je vhodné ošetrenie prvých 48 hodín. Potom si koža začne vytvárať ochranné pigmenty a nebezpečenstvo spálenia i poškodenia sa znižuje.

Ako u svetlého, tak aj u tmavého typu fototypu sa vysoko energetické ultrafilalové žiarenie ľahko dostáva do hlbších vrstiev pleti. Preto je dôležitá bez ohľadu na farbu kože optimálna ochrana proti slnku. UV lúče sú neviditeľné, ich účinky na koži, s výnimkou spálenia, nie sú hneď rozpoznateľné. Až potom čo sa vlastné ochranné mechanizmy vyčerpajú, objavia sa nenapraviteľné poškodenia: vrásky, pigmentové škvrny, strata elasticity a mnoho ďalších. Dôležitá je včasná ochrana.

Aby koža vyzerala atraktívne, mala by si zvykať na slnko pomaly. Bez ohľadu na to, či sa vystavuje slnku doma alebo na dovolenke. Obzvlášť v prvých dňoch na slnku je vhodné použiť opaľovacie krémy s vysokým ochranným UV faktorom (SPF). Číslo SPF udáva výšku ochranného faktoru. Napr. vaša nechránená koža začervená po intenzívnom slnečnom žiarení, asi po desiatich minútach. SPF 15 poskytuje pätnásťkrát dlhšiu ochranu.

Do začervenania * 10 minút x 15 SPF = 150 minút = 2 a pol hodiny ochrana proti UV žiareniu

Vyhnite sa poludňajšiemu slnku. Pol hodiny pred opaľovaním naneste krém na čistú pleť. Veľkoryso natrite partie, ktoré sú najviac vystavené slnku (nos, čelo, ramená). Dojčatá a batoľatá nevystavujte ostrému slnečnému žiareniu, opatrite ich ochranným odevom a opaľovacím krémom s veľmi vysokým faktorom (vyšší než SPF 25).