Zmiznú nám strie z kože pri opaľovaní?

Strie sú časté kožné ochorenie, ktoré sa objavuje v dôsledku kombinácie nadmerného rozťahovania kožného tkaniva a prítomnosti hormónu kortizónu, produkovaného v nadobličkách. Kortizón totiž oslabuje elastické vlákna v pokožke.

Strie sú časté kožné ochorenie, ktoré sa objavuje v dôsledku kombinácie nadmerného rozťahovania kožného tkaniva a prítomnosti hormónu kortizónu, produkovaného v nadobličkách. Kortizón totiž oslabuje elastické vlákna v pokožke.

To má za následok akési značky na koži (strie), v rozmedzí farieb od ružovej cez fialovú až po striebornú, v závislosti na veku. Existuje mnoho metód na riešenie odstránenia strií, z ktorých niektoré sú účinnejšie ako iné. Jeden obyčajný tip však treba mať na pamäti - ako sa opaľovať, keď máte strie. Môžu sa nám opálením pokožky stratiť?

**TIP Redakcie:** Ak vás trápi celulitída, skúste ju z tela vycvičiť! **[Ako na pekne tvarovaný zadok?](https://www.zdravie.sk/clanok/50582/pekny-tvarovany-zadok)**
**Produkcia melanínu**

Jeden z prvých účinkov opaľovania sa kože je aktivácia melanocytov. Melanocyty sú bunky, ktoré produkujú melanín. Je to pigment, ktorý dáva vašej pleti farbu. Myšlienka opaľovania strií spočíva v stmavnutí kože, čo môže zjednotiť ich farbu. Hoci opaľovanie môže mierne zvýšiť melanín v striách, všeobecne platí, že tie sa opaľujú len veľmi ťažko do úplneho zjednotenia pokožky a akejsi vizuálnej straty.

Zmena farby

Hoci strie opaľovaním nezískajú toľko farby zo slnka, ako okolité tkanivo, stane sa však iná vec. Ešte viac sa prehĺbi rozdiel farieb medzi striami a okolitou kožou, čo znamená, že strie budú mať ešte výraznejší vzhľad.


Určite vás zaujme:

Poškodenia a starnutie kože

Trávenie príliš veľa času opaľovaním sa môže spôsobiť aj ďalšie škody na striách. Ultrafialové žiarenie zo slnka môže urýchliť starnutie kože v procese známom ako foto-aging. Ten môže spôsobiť nežiaduce účinky na tkanivách, vrátane zmien pigmentácie kože, drsnosti, rozvoju jemných vrások a prehĺbenie nevzhľadnosti aj strií.

Spálenie sa

Ďalším účinkom opaľovania strií je spálenie kože. Strie sa dokážu spáliť veľmi rýchlo, keďže je to tkanivo takmer bez ochrany. Treba na to myslieť nielen na slnku, ale aj v soláriách. Pri pravidelnej nechránenej expozícii si môžete sami vyvolať riziko vzniku vážnejších kožných problémov, vrátane potenciálne smrteľnej rakoviny kože.

modrofuzik123

mne sa strie po opalovani zlepsili. trosku zmizli. inak pouzivam ibepanthen proti striam a je to lepsie. strie su vsak male jazvicky a uplne nezmiznu. je to vsak len esteticka zalezitost, nic zasadne:)

gastanko2016

po opaľovaní som mala strie menej viditeľné. Asi to bolo tým rovnomerným opálením kože. Ale čo mi najviac pomáha je pravidelné krémovanie. Používam bepanthen krém proti striám. Sú viditeľne bledšie a menšie.

Emília556

Ahojte...Volám sa Emília a mám 12 rokov. Trápi ma taká jedná vec,ktorá sa mi na zadku objavila,mám pocit, že zo dňa na deň. Trochu som sa spálila na slnku,no večer som si na zadku objavila také biele čiarky. Vystresovaná som bola neskutočne. Už som si nahovárala všeličo,ale myslím si, že sú to strie. Sú ale veľmi bledé a malé.. Neviem prečo, keď mám výšku 160cm a váhu 44kg. Aj mamky som sa opýtala čo to je,či to nie sú tie strie..... Povedala mi nie, odkiaľ môžeš mať ty strie v dvanástich? Tak neviem možno som pribrala alebo skôr schudla..... Alebo,že veľmi rýchlo rastiem....vidno mi ich, len keď natiahnem kožu. Keď stojím, tak mi ich ani nevidno. Tak teraz neviem, čo si mám myslieť...veľmi som si zničila sebavedomie. Ďakujem :) rada by som, ak by ste k tomuto príspevku niečo napísali.