Čo robiť, keď nesúhlasíte s lekárom, jeho postupmi či liekmi?

Nikdy ste vášmu lekárovi neodporovali, no prišiel čas, keď začínate pochybovať o tom, že ním vybraná terapia alebo vyšetrenie je pre vás to najlepšie? Je mylné myslieť si, že ste zlý pacient len preto, že s lekárom nesúhlasíte.

Chcete užívať určitý liek alebo sa vyhnúť konkrétnemu vyšetreniu u špecialistu, no nie je to jednoduché? Máte strach o zdravie, alebo si to jednoducho len nemôžete dovoliť? Čo v takom prípade urobiť?

Myslite na to, že váš lekár nie je váš šéf. Je to partner, s ktorým môžete diskutovať. Tu je niekoľko tipov, ako vyjadriť svoje obavy v mnohých bežných situáciách.

Lekár vám navrhne vakcínu ...

... ale vy si myslíte, že môžete žiť aj bez nej...

Očkovanie proti ochoreniu ako HPV alebo hepatitída B vám môže zachrániť život, ale nie každý dospelý ho potrebuje. Spýtajte sa svojho lekára, prečo je potrebné práve u vás. Uistite sa, kedy ste boli očkovaní proti tetanu, čo je jedno z najdôležitejších očkovaní vôbec.


Prečítajte si aj:

Kedy je nutné sa zaočkovať?


Váš partner je v nemocnici ...

... a vy máte o neho starosti...

Ak si myslíte, že nie je všetko v poriadku, kontaktujte primára. Vysvetlite mu situáciu a zistite, či v skutočnosti musí byť partner hospitalizovaný tak dlho. Tiež by ste si mali zistiť, kto je zodpovedný za starostlivosť v zariadení. Ak sa vám na personáli alebo ich spôsoboch niečo nepáči, ak postrehnete napríklad prepracovanosť, nebojte sa ísť rovno za vedúcim oddelenia.

Lekár vás posiela drahému špecialistovi ...

... no nemá zmluvu s vašou poisťovňou...

Lekársky svet je natoľko špecializovaný, že nie je nič nezvyčajné, keď zakaždým skončíte v rukách nejakého špecialistu, ktorého terapie nemusí pokrývať poistenie. Ak sa tak stane a vy si ho nemôžete dovoliť, nechajte si odporučiť niekoho iného. Ak sa nedá vybaviť zmena, opýtajte sa v poisťovni, či sa nedá urobiť výnimka.

Chceli by ste vyskúšať alternatívnu medicínu...

... ale lekár vám to neodporúča...

Lekári o vašom zdraví vedia v skutočnosti oveľa viac, než si myslíte a než by ste v niektorých prípadoch mali vedieť. Pokiaľ cítite, že sa potrebujete o vašich zdravotných problémoch poradiť aj s odborníkom v inej oblasti, urobte to, ale nenechajte sa hneď liečiť. Spomeňte vašu alternatívnu návštevu u svojho ošetrujúceho, nič mu nezatajujte, aby vás nasmeroval správne a vy ste si nijako neublížili. Mnoho „odborníkov“ z alternatívnej medicíny nemá v úmysle vás liečiť, ale od vás vytiahnuť peniaze.

Lekár vám predpíše antibiotiká...

... ale vy ich nechcete užívať...

Ide o oprávnené obavy. Nadužívanie antibiotík vedie k rezistentným kmeňom baktérií. Niektorí lekári vám môžu dať nové a nové antibiotiká, pretože vás chcú konečne zbaviť infekcie a vyriešiť problém aj s časom. Nebojte sa opýtať svojho lekára, či ďalšie lieky skutočne potrebujete. Ak na nich lekár trvá, dohodnite sa aspoň na akejsi pauze medzi ďalšou dávkou, aby si telo vydýchlo.

Chcete mamografiu...

... ale lekár hovorí, že je to zbytočné...

Ženy nad 50 rokov by mali chodiť pravidelne na mamografiu. Poraďte sa so svojím lekárom, čo mu hovorí smernica a aké sú výhody a nevýhody testu, na ktorý vás nechce poslať. Pokiaľ vám nedá žiadanku on, môžete si test zaplatiť v celom rozsahu sama alebo sa obrátiť na iného lekára. Mamografia je totiž výborným preventívnym vyšetrením, ktoré môže včas diagnostikovať rozvíjajúcu sa rakovinu.

Lekár navrhuje CT...

... ale vy máte obavy o rtg žiarenie...

Nie ste jediní. CT vyšetrenie dodáva do tela obrovské množstvo žiarenia. Deťom do určitého veku je zakázané, pretože sa ich bunky ešte vyvíjajú, čo by mohlo spôsobiť riziko vzniku rakoviny. Ak máte strach o zdravie, opýtajte sa na iné možnosti vyšetrenia, napríklad magnetickou rezonanciou, ktorá nie je pre organizmus taká zaťažujúca.


Prečítajte si aj tento článok:

Ako prebieha vyšetrenie CT?

Cliattsi

A niektorí lekári si jednoducho nechcú priznať chybu, že niečo nevedia a nasmerujú nevedomého pacienta tam, kde sa mu zhorší zdravie, (či už chcene, alebo nechcene), preto odporúčam každému, kto má na to hlavu, aby si naštudoval informácie, lebo potom už môže byť neskoro.

Cliattsi

A niektorí lekári si jednoducho nechcú priznať chybu, že niečo nevedia a nasmerujú nevedomého pacienta tam, kde sa mu zhorší zdravie, (či už chcene, alebo nechcene), preto odporúčam každému, kto má na to hlavu, aby si naštudoval informácie, lebo potom už môže byť neskoro.

LMarika

Ked nesuhlasime s lekarom, s jeho postupmi a liekmi, tak jedna moznost je zmenit lekara a druha moznost je dat mu "do vacku", ked je zly a potom este len uvidite, aku zacne sekat dobtoru! :D :D :D