Toto vám o darovaní krvi možno nepovedali

Darovanie krvi je jednoduchý proces, založený na dobrovoľníctve, ktorý má veľmi šľachetný cieľ a pozitívne vedľajšie účinky pre mužov a pre ženy. Aj napriek pokroku v medicíne, žiadna umelá náhrada krvi ešte nebola vynájdená.

Nežiaduce účinky sú zvyčajne mierne a tento proces je považovaný za veľmi bezpečný. Napriek tomu však treba brať do úvahy aj určité riziká, ktoré som sebou prináša.

1. Mdloby, závraty

Transfúzia znižuje celkový objem krvi o 10 percent. Vaše telo si však vie zvýšiť tento objem do 24 až 48 hodín, ak budete piť dostatok tekutín. Avšak, až do tej doby, ste ohrození príznakmi, ktoré sprevádzajú zníženie objemu krvi. Patria medzi ne mdloby a závraty v dôsledku zníženia krvného tlaku v celom tele. Kombinácia nízkeho tlaku a zníženia objemu krvi môže tiež znížiť prívod kyslíka do mozgu.

2. Hypotenzia

Nízky krvný tlak môže vyvolať u darcov točenie hlavy. Príčinou závratov je aj dehydratácia, hlad, úzkosť či choroba. Aby sa zabránilo reakcii, mali by darcovia pred odberom dosť odpočívať, piť veľa tekutín a dobre sa najesť.

Po darovaní krvi musia opäť veľa piť a jesť a ostať v pokoji aspoň 15 minút, aby sa zabezpečilo, že po ceste domov hneď neodpadnú. Skríning pred darovaním vylučuje darcov, ktorí sa necítia dobre, majú horúčku alebo vysoký či nízky krvný tlak.


Prečítajte si tiež:

Ako darovať krv?

3. Únava

Vaše telo po darovaní krvi musí nahrádzať chýbajúce tekutiny do 24 hodín. Ak mu nedodáte dosť vody zvonka, bude to trvať oveľa dlhšie. Najpomalšie vyrába červené krvinky.

Mali by ste sa vtedy vyhnúť namáhavej fyzickej aktivite aspoň na päť hodín, aby vaše telo malo čas aklimatizovať sa na zníženie objemu krvi a na následnú únavu.

4. Venepunkcia a zranenia

Pri odbere krvi je nutné použiť pomerne veľkú ihlu, aby sa zabránilo poškodeniu červených krviniek, takže niektorí darcovia môžu cítiť dočasnú bolesť a mať modrinu v mieste vloženia ihly.

Netreba po odbere preto zdvíhať ťažké bremená a mať v mieste vpichu elastický obväz najmenej 4 hodiny, ktorý pomáha predchádzať modrinám a krvným zrazeninám. Poškodenie nervov sa vyskytuje zriedka.

5. Bolesť paže a zakázané lieky

Po odstránení katétra, môže z tejto „rany“ aj naďalej unikať malé množstvo krvi. Odporúča sa mať na ruke tlakový obväz. Môže dôjsť k podliatinám v oblasti, ak krv naďalej uniká z otvorenej žily do okolitého tkaniva.

Modriny tiež môžu zvýšiť riziko bolestivosti. Vyvarujte sa užívaniu aspirínu alebo ibuprofenu, keď cítite bolesť, tieto lieky riedia krv a zvyšujú riziko krvácania so zníženým objemom krvi.

6. Zníženie rizika infarktu myokardu

V článku publikovanom v časopise British Medical Journal, vedci zistili, že muži, ktorí pravidelne darovali krv, mali znížené riziko vzniku infarktu myokardu. Vedci sa domnievajú, že efekt môže byť z vyčerpaných zásob železa, vzniknutých z darcovstva krvi.


Prečítajte si aj tento článok:

Ako darovať krv?

BeeJelly

"Toto vám o darovaní krvi zrejme nepovedali" ..neviem, kde ste na to prišli, ale tieto vedľajšie účinky sú pekne zverejnené aj na webovej stránke NTS a upozorňujú na to aj pracovníci NTS pred odberom, počas odberu i po ňom. Nie je to žiadne tajomstvo a je to celkom logické ;)