Škaredú chrastu z oparu netrhajte, ale chráňte!

Opary sú svrbiace, bolestivé vredy spôsobené infekciou vírusom zvyčajne herpes simplex. typu 1. Mnoho infikovaných ľudí trpí opakovanými záchvatmi oparov, hoci frekvencia často klesá po dosiahnutí veku 35 rokov.

Opary sú svrbiace, bolestivé vredy spôsobené infekciou zvyčajne vírusom herpes simplex typu 1. Mnoho infikovaných ľudí trpí opakovanými záchvatmi oparov, hoci frekvencia často klesá po dosiahnutí veku 35 rokov.

Opary sú bolestivé vredy, ktoré sú aj esteticky nevzhľadné, chrastavejú a svrbia. Neexistuje žiadny spôsob, ako skryť tento veľký „pľuzgier“ na pere a tvorba chrást spôsobuje, že opar vyzerá ešte horšie.

Súvisiace odkazy:

Je ťažké odolať pokušeniu odtrhnúť si chrastu. Bohužiaľ, odlúpnutie tohto stvrdnutého povrchu je oveľa horšie, chrasta nám ranu hojí. Takýmto spôsobom si teda môžete hojenie predĺžiť. Môžete však urýchliť hojenie a pomôcť si od svrbenia zmäkčením chrasty.

Poznajte účel chrasty

Akokoľvek nevzhľadne to vyzerá, chrasta cez opar je znamenie liečenia. Opar sa hojí zvnútra von a potrebuje chrastu na ochranu a urýchlenie hojenia.

Nedotýkajte sa chrasty po celý čas hojenia. Keď však chrasta svrbí, môže to byť problém. Pokiaľ to urobíte a dotknete sa hneď potom inej odhalenej časti tela, môžete si herpes rozšíriť.

Udržujte opar v čistote, ale chrastu si neumývajte, ani pri umývaní tváre. Po umývaní zvyšku tváre si očistite ruky antibakteriálnym mydlom. Opar jemne očistite uterákom a nepoužívajte uterák už na nič iné. Odporúčajú sa lokálne masti s lidokaínom na úľavu.

Prispievajú aj k urýchleniu hojenia, zmierňujú nepohodlie a zmäkčujú chrastu. Naneste na chrastu balzam. Aj ten pomáha zmierniť chrastavenie a udržať chrastu v stave, ktorý zabraňuje popraskaniu a krvácaniu. Aj toto je spôsob, ktorý vám pomôže odolať nutkaniu poškriabať sa a narušiť hojenie chrasty. Chrasty dráždia aj niektoré potraviny, prevažne soli, ale aj znečistenie. Chráňte sa preto v znečistenom prostredí napríklad ústnou rúškou.