5 potravín, ktoré rýchlejšie hoja zlomené kosti

Zdravie kostí je dôležitým faktorom vo vašom živote, bez ohľadu na vek. Preventívne opatrenia sú mimoriadne dôležité, aby sa zabezpečilo, že vaše kosti budú silné a pevné. Pokiaľ sa nešťastnou náhodou zraníte, strava hrá kľúčovú úlohu.

Zdroj foto: Shutterstock.com

Pokiaľ sa nešťastnou náhodou zraníte, strava hrá kľúčovú úlohu pri budovaní hustoty kostí. Práve strava môže byť hlavný faktor vplyvu rýchlosti ich liečenie a hojenia. Správne potraviny totiž urýchľujú liečiaci proces.

1. Mlieko

Konzumácia mlieka je správna v mnohých ohľadoch. Mlieko je veľmi prospešné pre kosti, je dobrým zdrojom vápnika, vitamínu D a bielkovín. A práve vápnik je dôležitým faktorom pre ich obnovu.

2. Jogurt

Nízkotučné jogurty majú bežne okolo 415 mg vápnika v jednej porcii. Toto vysoké množstvo vápnika pomáha kostiam vybudovať aj svaly v mieste zlomeniny. Tie sú potrebné na posilnenie kosti po zlomenine. Vápnik je tiež dôležitý nielen ako preventívna metóda, ale aj pre zaistenie ďalšieho vývoja kostí.


Mohlo by vás zaujímať:


3. Ryba

Tuniak, losos a sardinky sú všetko ideálne jedlo, ak chcete zvýšiť proces hojenia kostí. Všetky tieto ryby majú dostatočné množstvo vitamínu D. Práve ten je zodpovedný za vstrebávanie vápnika do tela. Väčšina výživárov odporúčaní kombinovať doplnky výživy s vitamínom D plus vápnikom. Vtedy môžete očakávať tie najlepšie výsledky.

4. Brokolica

Brokolica je plná vitamínu C a vitamínu K. Štúdia, ktorú vedci vykonali na potkanoch dokázala, ako vysoké hladiny vitamínu C poskytli týmto hlodavcom lepšie podmienky na zotavenie po zlomenine a tvorbe pevnejších svalov.

Potkany s nízkou hladinou vitamínu C a vitamínu K museli dostať navyše vápnik, aby sa vôbec rany zahojili. Konzumácia brokolice teda pomáha v mnohých ohľadoch.

5. Pomarančový džús

Pitie pomarančového džúsu môže urýchliť proces hojenia kostí a poskytuje kvalitné živiny miestu zlomeniny. Pomarančová šťava obsahuje vitamín C, antioxidant, ktorý umožňuje tvorbu kolagénu a napomáha hojeniu. Najlepšie je konzumovať pomarančový džús obohatený o vápnik. Tieto šťavy môžu mať viac ako 300 mg vápnika na podporu procesu tvorby kostí.

Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.