Nadúvanie z jedla: Poškodzuje aj konečník?

Možno patríte k tým šťastným, ktorých sa hemoroidy netýkajú, no väčšina sa s nimi už niekedy stretla. K ich príznakom patrí intenzívne svrbenie až silná bolesť a podráždenie. Keď bojujete s hemoroidmi, sú niektoré potraviny, ktorým by ste sa mali vyhýbať, nebránili ich hojeniu.

Príznaky

Strávené jedlo a zvyšky odpadu sa hromadia v črevách a cestujú cez ich spleť do konečníka. Občas sa stane, že žily konečníka opuchnú a zapália sa. Keď sa zapália vo vnútri, hovoríme im vnútorné hemoroidy. Keď sa zápal rozvinie v žilách okolo ritného otvoru, ide o vonkajšie hemoroidy. Príznaky hemoroidov často zahŕňajú bolesť, svrbenie a krvácanie pri vyprázdňovaní.

Hemoroidy sa zvyčajne rozvinú v dôsledku zvýšeného tlaku v dolnej časti konečníka alebo v oblasti v blízkosti konečníka. Namáhanie pri stolici alebo sedenie a tlačenie na záchode po dlhú dobu, môže ľahko vyrobiť podmienky pre vznik hemoroidov. Chronická hnačka a chronická zápcha môže byť tiež príčinou hemoroidov, pretože často vyžaduje dlhé návštevy toalety.

Obezita a tehotenstvo tiež spôsobuje zvýšenie tlaku v bruchu, čo vedie k rozvoju hemoroidov. V iných prípadoch, môžu byť jednoducho spôsobené vekom a súvisiacimi zmenami v tele. Ako telo starne, starnú aj naše bunky a tkanivá, čo oslabuje žily v konečníku a análnom otvore.


Prečítajte si tiež:

Rakovina hrubého čreva a jej prejavy

Prečo hemoroidy vznikajú a ako sa dajú liečiť?

Bojujte proti zápche


Liečba

Typické, neškodné hemoroidy sa vedia vyliečiť aj samé, stačí na to pár zmien životného štýlu. Treba jesť stravu s vysokým obsahom vlákniny, piť dostatok vody, aby ste mali redšiu stolicu a nenamáhali sa na toalete.

Medzi potraviny s vysokým obsahom vlákniny patrí celozrnné pečivo, cereálie, cestoviny, fazuľa, strukoviny, ovocie a zelenina. Aj pravidelné cvičenie môže pomôcť predchádzať zápche a hemoroidom.

Čo potrebujete na to, aby ste sa zbavili bolesti, svrbenia a nepohodlia v konečníku? Namočte sa do vane s teplou vodou po dobu10 minút viackrát za deň. Na čistenie na toalete používajte nie suché, ale vlhké obrúsky. Ak je to nevyhnutné, aplikujte si na konečník ľadový obklad na zmiernenie opuchu.

Plyny

Všeobecne platí, že potraviny, ktoré nás nafukujú, nemali vplyv na hemoroidy. Potraviny s vysokým obsahom vlákniny sa naopak odporúčajú pri prevencii a liečbe hemoroidov ako spomínaná fazuľa, strukoviny a zelenina, ktoré všeobecne spôsobujú plynatosť.

Na druhej strane sú iné potraviny, ako plnotučné mliečne výrobky, tučné mäso a vyprážané jedlá, ktoré hemoroidy zhoršujú, a to tak, že nám spôsobujú ešte k tomu zažívacie problémy.

Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.