Príbeh Patrika, Bratislava

Pokrvní príbuzní pacienta s karcinómom hrubého čreva by mali prísť na prvú kolonoskopiu v štyridsiatke alebo aj skôr. Moderátor Patrik Herman bol na vyšetrení krátko po tom, čo dovŕšil tridsať rokov. ,,Môj otec zomrel na rakovinu hrubého čreva pomerne mladý.

Pokrvní príbuzní pacienta s karcinómom hrubého čreva by mali prísť na prvú kolonoskopiu v štyridsiatke alebo aj skôr.

Moderátor Patrik Herman bol na vyšetrení krátko po tom, čo dovŕšil tridsať rokov. ,,Môj otec zomrel na rakovinu hrubého čreva pomerne mladý. Ak sa kolorektálny karcinóm zistí v počiatočnom štádiu, je takmer stopercentne vyliečiteľný. Len treba prísť včas," zdôrazňuje Patrik Herman. Vedúci lekár pre skríning karcionómu hrubého čreva Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti, primár MUDr.

Hrčka odporúča členom rodiny, kde sa rakovina hrubého čreva vyskytla aspoň u jedného z nich, ísť na kolonoskopiu okolo štyridsiatky, najneskôr päť rokov pred dovŕšením päťdesiatky. ,,Pri rodinnom, familiárne podmienenom kolorektálnom karcinóme nevieme, prečo sa častejšie vyskytuje v niektorých rodinách. Je možné, že tu dochádza k zmenám vo viacerých génoch, ktoré sme zatiaľ neidentifikovali a možno naň vplýva aj rovnaký životný štýl," dodáva odborník.

Nečakajte na vhodný vek

Ľudia často nevedia nielen o tom, že majú nárok na vyšetrenie, ale ani kam majú ísť. ,,Hovoria, na rakovinu hrubého čreva mi zomrela mama, teraz ochorela sestra, ale ja mám iba tridsať rokov. Mám ísť na vyšetrenie tak skoro? Najdôležitejšie je, aby ho s takouto rodinnou záťažou absolvovali oveľa skôr než tí bez zvýšeného rizika.

Ak mal kolorektálny karcinóm viac ako jeden člen rodiny, jeho prvostupňoví príbuzní by mali ísť prvýkrát na vyšetrenie dokonca už vo veku dvadsaťpäť rokov," zdôrazňuje Ing. Jana Pifflová-Španková z občianskeho združenia šíriaceho osvetu. ,,V spolupráci so Slovenskou gastroenterologickou spoločnosťou sme pre všetkých, ktorým záleží na ich zdraví, pripravili jednoduchý test. Pomôžeme im ho vyplniť, vysvetlíme prípadné nejasnosti. Ak chceme, aby bolo tohto druhu rakoviny čo najmenej, musí byť na prvom mieste prevencia a dostatok informácií."

Najčítanejšie články