9 super korenín, ktoré vám pomôžu pri detoxikácii

Umelé dochucovadlá skúste nahradiť bylinkami a prírodnými koreninami, ktoré majú oveľa zdravšie využitie. Pokiaľ siahnete po tých správnych druhoch, môžu byť vzpruhou pre telo i myseľ.

Korenie a bylinky Zdroj foto: Shutterstock.com

Možno ste ani netušili, že za skvelou chuťou byliniek a korenín sa skrývajú obrovské zdravotné benefity. Niektoré z nich obsahujú látky, ktoré dokážu telo zbaviť toxínov. Skúste ich zaradiť do jedálnička ako súčasť detoxikačnej kúry, ale i do stravovacej rutiny, aby vaše telo správne fungovalo.

1. Kurkuma

Ak ju nezvyknete vo vašej kuchyni používať, zmeňte to! Či už sa rozhodnete vyskúšať kari, alebo ju pridávať do ryže je len na vás. Táto korenina má veľa výhod, ktoré by ste mali určite využiť. Pomáha pečeni v správnom fungovaní, vďaka čomu bude vylučovanie toxínov z tela efektnejšie a tiež je známa svojimi protirakovinovými vlastnosťami. Zdrojom jej zázračnej moci je látka, nazývaná kurkumín, ktorá je zodpovedná za typické žlté zafarbenie.


Prečítajte si aj:

Aké benefity prináša kurkuma?

2. Rasca

Táto korenina je na Slovensku často používaná a čaro jej chuti sme objavili už dávno. Používame ju v celej, alebo drvenej podobe do polievok, chleba, na mäso, skrátka všade kde sa hodí. Rasca pomáha nášmu organizmu správne tráviť, čím sa stáva ideálnou potravinou na očistnú kúru. Keďže najviac toxínov sa v tele tvorí práve v tráviacej sústave, ktorá je často zanesená odpadovými látkami, rasca pomáha v jej čisteníodstraňuje škodliviny z čriev, čím zlepšuje ich vstrebávaniu funkciu. Vďaka tomu sa naše trávenie opätovne rozbehne na plné obrátky.

3. Zázvor

Okrem špecifickej štipľavej chuti má tento koreň čistiaci účinok na telo. Jeho najcennejšou vlastnosťou je, že pomáha organimu so vstrebávaním živín a minerálov. Pri detoxe treba mať na pamäti jednu dôležitú vec. Netreba sa upínať len na čistenie tela od toxínov, ale aj ich náhradu za látky, ktoré sú telu prospešné. A práve to zázvor dokáže. Zefektívniť absorbciu živín. Okrem toho je výborný na trávenie. Môže zmierňovať vedľajšie účinky z detoxikácie ako je nadmerná plynatosť a nadúvanie.

4. Šafran

Táto najdrahšia korenina na svete môže byť veľkou podporou pre vnútorné orgány, ktoré sú zodpovedné za filtrovanie škodlivín a ich vylučovanie. Hovoríme najmä o obličkách a vylučovacej sústave, ktoré majú schopnosť odplaviť škodliviny pomocou moču. Je nápomocný aj pre pečeň, cez ktorú prechádza najviac odpadových látok a v tele má funkciu akejsi čističky.

5. Rozmarín

Nie je možné, aby ste sa doňho nezamilovali. Má skvelú chuť a opäť veľký detoxikačný potenciál. Obsahuje množstvo antioxidantov, ktoré pomáhajú telu brániť sa pred poškodením voľnými radikálmi, ktoré sa podieľajú na vzniku rakoviny a srdcových chorôb. Táto bylinka sa výborne hodí k jahňacine a výraznejším mäsám.

6. Chren

Opäť typicky slovenská korenina. Vo veľkej miere ho konzumujeme v omáčkach,alebo strúhaný so smotanou. Výrazná chuť tohto koreňa napovedá, že silu bude mať aj v očistnom procese nášho tela. Pomáha znižovať pravdepodobnosť vzniku nádorov a nádorom ktoré vznikli obmedzuje schopnosť rastu. Jeho účinnosť pozorovať hlavne na pečeni, ktorú pomáha čistiť a odfiltrováva z nej škodliviny. Vzhľadom na jeho výraznú chuť nie je určený pre každého.

7. Kajenské korenie

Typické svojou štipľavou chuťou. Používa sa na prípravu pálivých jedál, no z detoxikačného hľadiska má tiež veľký význam. Často sa o ňom hovorí ako o korenine, ktorá pomáha pri chudnutí bez toho, aby sa človek snažil, pretože urýchľuje metabolizmus. Je pravdou, že toto korenie dokáže rozprúdiť trávenie a udržať ho aktívne.

8. Kardamon

Je populárny najmä v indickej kuchyni a dokáže zamerať  svoju očistnú silu na škodlivé baktérie. Ideálne je kombinovať ho s koreninami, ktoré dok


Prečítajte si aj:

Aké benefity prináša kurkuma?