Účinky kurkumy

Kurkuma je v súčasnosti veľmi obľúbenou a používanou plodinou, ktorá sa vyznačuje mnohými zdravotnými benefitmi. Na internete nájdete mnoho jej zverejnených účinkov, no ktoré z nich sú skutočne pravdivé?

Kurkuma Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo je to kurkuma?

Kurkuma je rastlina patriaca do čeľade zázvoru pochádzajúcej z juhozápadnej Indie. Jej koreň sa môže podávať vo varenej či pečenej podobe alebo ho možno spracovať do formy oranžovo-žltého prášku. Táto mletá (prášková) kurkuma sa už od nepamäti používa v indickej a pakistanskej kuchyni, hoci v súčasnosti zaznamenala veľký úspech aj v mnohých iných krajinách.


Prečítajte si aj:

Pripravte si "zlaté mlieko" z kurkumy!

Aké je zloženie tejto plodiny?

Jedna polievková lyžica kurkumy obsahuje 24 kalórií, 7 gramov tuku, 1,4 gramov vlákniny pre lepšie trávenie a 5 gramov bielkovín. Čo sa týka minerálnych látok, kurkuma je výborným zdrojom železa dôležitého pre tvorbu červených krviniek.

Aká je tajná ingrediencia?

Odpoveďou je kurkumín – silný antioxidant nachádzajúci sa výlučne v plodine kurkuma. Ak budete konzumovať 100 gramov čistého kurkuma prášku, prijmete približne 3,14 gramov kurkumínu. Lyžica mletej kurkumy vážiaca asi 17 g obsahuje asi 0,57 gramov kurkumínu.

Pomáha kurkuma pri zápaloch?

Zápal je prirodzenou reakciou tela na zranenie, infekciu alebo ochorenie. Jeho účelom je chrániť telo a pomôcť mu pri liečení. Chronický zápal v tele môže vyvolať mnoho zdravotných rizík a viesť až ku vzniku život ohrozujúcich ochorení, ako je napr. rakovina alebo kardiovaskulárne ochorenie.

Kurkuma Zdroj foto: Shutterstock.com

Výskum portálu STACK dokázal, že konzumácia kurkumy pomáha eliminovať výskyt rôznych chorobných stavov a stavov súvisiacich so vznikom zápalu v tele. Zistilo sa, že antioxidant kurkumín dokáže znižovať zápaly – najmä pri osteoartritíde, diabetickej nefropatií alebo pri plochom lišaji (kožné ochorenie).

Môže byť kurkuma používaná ako liek proti bolesti?

Jednou z najzaujímavejších výhod kurkumy, ktorá býva často verejne prezentovaná, je úľava od bolesti. Uvádza sa, že namiesto rôznych liekov proti bolesti by sme mali radšej siahnuť po prírodnej metóde, napr. po kurkume. Je to pravda?

Výskum portálu STACK ukázal, že konzumácia kurkumín pri vyšších dávkach (400 až 500 mg) napomohla k poklesu bolesti v tele – viditeľné pozitívne účinky sa zaznamenali najmä u pacientov, ktorí boli po operácií artritídy či iných ochorení.

Predstavuje kurkuma jednu z možností ako predchádzať vzniku rakoviny?

Vysoká škola medicíny v Marylande vykonala množstvo rozličných výskumov na zvieratách ohľadom protirakovinových vlastností kurkumy a dokázala, že antioxidant kurkumín môže skutočne pomáhať v prevencií pred niektorými typmi rakoviny, vrátane rakoviny prostaty, prsníka, kože a rakoviny hrubého čreva. Kurkuma sa vyznačuje antioxidačnými účinkami, ktoré chránia bunky pred poškodením.

V tejto oblasti sú však nutné ďalšie výskumy, aby sa na 100% potvrdili všetky doterajšie výsledky.

Kurkuma Zdroj foto: Shutterstock.com

Môže kurkuma prechádzať ochoreniam srdca?

V súčasnosti sú srdcové ochorenia jedným z častých príčin úmrtí na celom svete. Niektoré štúdie na zvieratách ukázali, že kurkumín pomáha zlepšovať hladinu cholesterolu v krvi, čím znižuje riziko blokovania tepien, ktoré vedie k srdcovému infarktu alebo k mŕtvici.

Aj v tomto prípade je nutné vykonať ešte niekoľko ďalších výskumov, aby sa na 100% preukázali všetky účinky kurkumy v danej oblasti.

Dokáže kurkuma liečiť depresie?

Jedna americká štúdia zistila, že užívanie 500 mg kurkumínu dvakrát denne (2 lyžice mletej kurkumy) pomáha znižovať depresívne stavy. Pôsobí tak rovnako ako rôzne iné antidepresívne lieky, ktoré sú mnohokrát poskytované ľuďom trpiacim na depresiu.

Môže kurkuma prispievať ku kráse človeka?

Kurkuma sa prezentuje aj ako plodina, ktorá pomáha so skrášľovaním – zabezpečí belšie zuby, jasnejšiu pleť a silnejšie vlasy. Ale je to skutočne tak? Niektoré štúdie zistili, že kurkuma pomáha chrániť pokožku pred UV žiarením, znižuje výskyt tmavých škvŕn a akné, zabraňuje tvorbe vrások a pomáha rýchlejšie hojiť rany. Možno tak povedať, že konzumácia kurkumy môže zlepšovať zdravie a vzhľad pokožky človeka.


Prečítajte si aj:

Pripravte si "zlaté mlieko" z kurkumy!