Zväčšovanie prsníkov – augumentácia

Ženské prsia boli od nepamäti symbolom krásy a ženskosti. Preto sa nemožno diviť, že ich veľkosť výrazne ovplyvňuje psychiku ženy v prípade, že dôjde podľa jej názoru, alebo názoru okolia, k určitej odchýlke.

Ženské prsia boli od nepamäti symbolom krásy a ženskosti. Preto sa nemožno diviť, že ich veľkosť výrazne ovplyvňuje psychiku ženy v prípade, že dôjde podľa jej názoru, alebo názoru okolia, k určitej odchýlke. Prsník, súčasne predstavuje jeden z najdôležitejších sexuálnych a erotogénnych častí ženského tela. Prsník sa skladá z vývodov mliekovodov, ciev a žliaz obklopených tukom a je pokrytý kožou. Podkožný tuk dáva prsníku jemný pohmat a tvar. Tvar prsníka je ovplyvnený aj pružnosťou kože. Počas tehotenstva sa mliečne žľazy dočasne zväčšujú, čo spôsobuje rozťahovanie kožného krytu, čím sa mení pôvodný tvar prsníka. Patrí to k najčastejším príčinám zmeny tvaru prsníkov.

V prípade, že sa prsná žľaza nevyvinie tak, ako by si žena predstavovala, alebo ak dôjde po jednom alebo viacnásobnom kojení k jej úbytku, možno prsia zväčšiť. Obdobný stav je u žien, u ktorých sa prsník nevyvinul vôbec, alebo vznikla asymetria prsníkov. Veľký prsný sval, ktorý leží pod prsníkom môže tiež nepriamo ovplyvňovať projekciu prsníka. Hlavne v prípadoch, keď žena vykonáva rôzne „doporučené" cviky za účelom zväčšenia prsníkov. Tieto cvičenia v žiadnom prípade nenahradia úbytok prsníkovej hmoty a vo väčšine prípadov sa len zvýrazní spomínaný prsný sval v hornej časti prsníka.

Pri zväčšovaní prsníkov – augmentácii ide o zákrok, pri ktorom sa pod prsnú žľazu, ale častejšie pod prsný sval, vložia cez rez vedený v ryhe pod prsníkom silikónové implantáty rôznej veľkosti. To, akej veľkosti, závisí od dohovoru medzi klientkou a plastickým chirurgom. Klientka si ich pred operáciou môže vyskúšať – slúžia na to špeciálne „sizery“, ktoré sa vkladajú do podprsenky. Operácia, ktorá trvá približne pol hodiny, zvyčajne prebieha v celkovej anestéze. Bezprostredne po operácii klientka dostáva špeciálnu elastickú podprsenku, ktorú nosí až dovtedy, kým sa neodstránia stehy, čo sa deje približne na desiaty deň. Pooperačné bolesti sú individuálne, pre ich lepšie zvládnutie sa podávajú analgetiká.

„Tento zákrok je vhodný pre ženy, ktoré majú nedostatočne vyvinuté prsníky, alebo povisnuté prsníky po výraznom schudnutí či viacnásobnom kojení. Vykonávame ho u žien, u ktorých už bol ukončený vývoj prsných žliaz, najčastejšie po osemnástom roku života. Ideálne je, keď žena už neplánuje tehotenstvo a následné kojenie, pretože vtedy je predpoklad, že prsníky sa budú ešte prirodzene meniť. Operáciu pred tehotenstvom však nevylučujeme, ale klientky upozorňujeme na to, že laktáciou sa tvar a veľkosť prsnej žľazy zmení a môže byť potrebná reoperácia. Prsné implantáty však nijak neovplyvňujú tehotenstvo ani nie sú prekážkou pri kojení. Rozhodnutie pre zväčšenie prsníkov je rozhodnutie osobné, veľmi závažné a trvalého charakteru, preto by malo byť dôkladne premyslené,“ hovorí dermatologička MUDr. Alexandra Novotná, PhD z kliniky Esthetic.

Implantáty na zväčšenie prsníkov sa používajú už od začiatku 60. rokov. Kvalita implantátov sa neustále zdokonaľuje. Spolupráca medzi ženami, ktoré majú prsníkové implantáty, plastickými chirurgmi ako aj výrobcami implantátov, umožňuje neustále prispôsobovanie sa najnovším medicínskym a technickým poznatkom. Prvé prsníkové implantáty vyrobené v 60tych rokoch boli okrúhle a s hladkým povrchom. Koncom 80tych rokov boli vyvinuté implantáty s textúrovaným (zdrsneným) povrchom.

V 90tych rokoch boli vyrobené prvé anatomické implantáty, ktoré majú tvar kvapky, čím viac kopírujú prirodzený prsník. Silikónové implantáty prešli počas rokov mnohými laboratórnymi testami a u žien, ktoré majú implantované silikónové materiály, sa vykonalo veľa štúdií. Žiadny test, ani štúdia dodnes nepreukázali zvýšené riziko rakoviny prsníka, autoimunitného alebo iného ochorenia. V súčasnosti vzrástol aj počet rekonštrukcií prsníkov po čiastočnom alebo úplnom odstránení prsníka pri rakovine. Spolu so zväčšením prsníkov sa tieto operácie stali jednými z najčastejšie vykonávaných operácií v oblasti plastickej a rekonštrukčnej chirurgie.

Rez, ktorým sa vkladá implantát, je vedený čo najnenápadnejšie, troma možnými spôsobmi:

    1. v záhybe pod prsníkom - je to najčastejšie používaný spôsob vkladania implantátu. Tento postup pre pacientku znamená asi len 4 - 6 cm dlhý rez v ryhe pod prsníkom.
    1. v podpazuší - jazva je pri tomto type rezu minimálne viditeľná. Postup pre chirurga je síce náročnejší, ale nie pre skúseného plastického chirurga.
    1. okolo prsnej bradavky - rez na hranici prsného dvorca v jeho dolnej polovici. I tu býva jazva po určitej dobe málo viditeľná, môže však dôjsť k jej roztiahnutiu.

„Plastický chirurg vysvetlí klietke v rámci predoperačnej konzultácie viac o každom type rezu, a tiež pomôže vybrať typ implantátu, ktorý je pre ňu najvhodnejší. Na lepšie prispôsobenie sa rôznym typom ženského prsníka, sú prsníkové implantáty k dispozícii v rôznych tvaroch a veľkostiach. Niektoré implantáty sú okrúhle a iné anatomické. Tvar implantátov, ktorý si klientka vyberie bude mať vplyv na tvar zväčšeného poprsia,“ vysvetľuje MUDr. Novotná.

Okrúhly implantát je vhodnejší vtedy, ak si žena praje dodať vrchným častiam prsníkov okrúhle krivky. Operáciou sa dosiahne zväčšenie veľkosti prsníkov s jemne okrúhlym tvarom v hornej časti prsníka. Anatomické implantáty sú vhodnejšie vtedy, ak si klientka želá dodať prsiam prirodzenejší tvar. Operáciou sa dosiahne zväčšenie prsníkov s prirodzenejším sklonom.

Všetky súčasne dovážané silikónové implantáty majú vonkajší silikónový obal s textúrovaným povrchom a sú plnené silikónovým gélom. Alternatívou sú implantáty plnené fyziologickým roztokom, pri použití ktorých sa však nedosiahne ideálna jemnosť prsníka (prsník pri prehmataní je príliš mäkký) a je tu aj riziko vytečenia roztoku. Silikónový gél vykazuje „pamäťový efekt“, čiže sa vždy vracia do pôvodného tvaru. Jeho konzistencia, pohmat a pohyb napodobňuje prirodzené poprsie. Dôležitý rozdiel je v povrchu implantátov. Implantáty s textúrovaným povrchom nahradili implantáty s hladkým povrchom.

„Prirodzenou reakciou organizmu je, že si vytvára kapsu (akýsi obal) okolo každého cudzieho telesa v organizme, teda aj okolo implantátu. Zahojené tkanivo alebo kapsa, ktorá sa normálne tvorí okolo implantátu, sa môže sťahovať a tým napínať alebo stláčať implantát. Tento dej nazývame kapsulárna kontraktúra. Po niekoľkých rokoch sa niektorým ženám môže zmeniť tvar prsníka. Stvrdnutie a bolesť v prsníku bývajú výsledkom kontraktúry. Ak sa tieto okolnosti vyskytnú, je potrebná chirurgická korekcia alebo odstránenie implantátu. Textúrované implantáty vykazujú menšie riziko kapsulárnej kontraktúry ako implantáty s hladkým povrchom,“ vysvetľuje plastická chirurgička MUDr. Katarína Simonová z Kliniky Estrhetic.

Aby mohol plastický chirurg vybrať vhodný typ a veľkosť implantátu je dôležité, aby klientku pred zákrokom prezrel, zmeral prsníky a hrudník a aby s klientkou prediskutoval jej predstavy o veľkosti a tvare prsníkov po operácii. Mnohé ženy majú sklon premýšľať o prsiach vo vzťahu k veľkosti podprsenky. Napríklad, pri súčasnej veľkosti podprsenky 75 A uvažujú po augmentácii (zväčšení) o veľkosti 75 C. Okrem veľkosti prsníkov treba však súčasne zvážiť aj ich tvar a celkové proporcie. Pomocou výberu správneho druhu implantátu sa dá dosiahnuť efekt zoštíhlenia pásu a celkového zlepšenia postavy, ale nevhodným výberom implantátu sa môže dosiahnuť aj efekt opačný.

„Niekedy je okrem samotného zväčšenia prsníkov potrebná aj modelácia tkaniva alebo prsnej žľazy – najmä u žien, ktoré majú vyšší vek a viackrát kojili. Väčšinou sa to robí naraz, rekonvalescencia však trvá o niečo dlhšie. Výsledné zväčšenie prsníkov je trvalé, pokiaľ sa nemení váha a zmeny môže spôsobiť aj tehotenstvo a následná laktácia. Po 10-15 rokoch sa mení kvalita implantátu, môže sa zvýšiť pravdepodobnosť jeho prasknutia, a preto sa počíta s možnou výmenou,“ uzatvára MUDr. Novotná.

kralovna_12

Mozems a prosim spytat ako prebieha liecba rany a jazvy po operacii? ja by som na zvacsenie chcela velmi ist, aj uz som eclkom pevne rozhodnuta, ale bojim sa prave naslednej dlhej rekonvalescencie, kedy by som aj nemohla dlhsie moc veci robit rukami a tak. Dakujem za rady.

Princeznaaa

na plasticku operaciu prsnikov sa chystam koncom januara a už mam aj v lekarni objednanu pumpičku. Sam lekar mi ju doporučil.