Oslavy „Dňa zdravia“ na Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach

Tlačová správa
Každoročne na 7.apríla pripadá Svetový deň zdravia, ktorý bol vyhlásený v roku 1950 Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO). Pri tejto príležitosti sa na pôde Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach uskutoční 2. ročník podujatia v réžii členov Spolku košických študentov farmácie (SKŠF).

Každoročne na 7.apríla pripadá Svetový deň zdravia, ktorý bol vyhlásený v roku 1950 Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) ako pripomenutie vzniku WHO v roku 1948. V tento deň sa uskutočňujú celosvetové podujatia zamerané na danú vyhlasovanú tému, ktorou pre rok 2014 je „Vektormi prenášané ochorenia“. Posolstvom tohtoročného Svetového dňa zdravia je podniknúť isté preventívne opatrenia na ochranu pred závažnými ochoreniami, ktoré tieto vektory môžu spôsobiť.

Pri tejto príležitosti sa na pôde Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach uskutoční 2. ročník podujatia v réžii členov Spolku košických študentov farmácie (SKŠF).

„Náš“ Deň Zdravia, ktorý sa uskutoční v pondelok 7. apríla 2014 v Pavilóne chemických disciplín, bude zahŕňať sprievodné aktivity súvisiace nielen s danou problematikou, ale dotkne sa celkovo zdravia ako takého.

O 11:00 odštartujeme v Pavilóne chemických disciplín bezplatné meranie životných funkcií vďaka Regionálnemu úradu verejného zdravotníctva, ktoré minulý rok vzbudilo veľký záujem nielen medzi našimi študentmi, ale aj u širokej verejnosti. Popritom budú celú atmosféru dopĺňať pripravované stánky . Jedným z nich bude stánok súvisiaci s témou Svetového dňa zdravia, ktorý zastrešuje firma Merial. V rámci neho bude možnosť si poprezerať ponúknuté materiály ohľadom parazitov a zasúťažiť o menšie ceny. Druhý stánok bude niesť charakter zdravého spôsobu života, kde sa budú môcť účastníci podujatia osviežiť bylinkovými čajmi, dozvedieť sa možno niečo viac o zdravom životnom štýle. Zároveň tu budú môcť zodpovedať na pár otázok v dotazníku.

O 14:00 zahájime „Beh zdravia“ po areáli UVLF. Bežci vyštartujú spred hlavného vchodu areálu univerzity. Počas behu budú na nich „striehnuť parazity“, ktoré budú hlavným ukazovateľom pre dobehnutie do cieľa. Ten bude situovaný pred PCHD, kde každý účastník obdrží pozornosť / cenu?

O 18:30 podujatie zakončíme ako ináč náučne v internátnej jedálni – Cesta pod Hradovou 11 a to prednáškou s titulom Malý živočích, veľká hrozba. Prezentácie na tej najvyššej úrovni sa zhostí pani prof. MVDr. Jana Mojžišová, Phd. a prof. MVDr. Mária Goldová, Phd.
Ako bonus sme si ešte pre študentov univerzity pripravili atraktívnu súťaž o balíčky kozmetiky a zaujímavé knihy na portáli www.zdravie.sk, ktorá bude prebiehať v čase od 3. 4. – 9. 4. 2014.

  1. ročník, tohto celosvetovo organizovaného podujatia, by nebolo možné zorganizovať bez podpory vedenia Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach a Slovenskej lekárnickej komory, za čo im patrí veľká vďaka. Taktiež ďakujeme partnerom podujatia spoločnosti HS Medik, spoločnosti Merial a portálu ZDRAVIE.sk.

Program:

od 11.00 - 15.00 v PCHD
- meranie životných funkcií
- stánok zdravej výživy
- stánok firmy Merial s ukážkami parazitov a súťažou

14.00 - Beh zdravia
- štart: hlavný vchod areálu UVLF
- cieľ: PCHD

18.30 - Malý živočích, veľká hrozba
- Internátna jedáleň - Cesta pod Hradovou 11
- prednášajú: prof. MVDr. Jana Mojžišová, Phd.
prof. MVDr. Mária Goldová, Phd.