Desatoro pacienta s hypertenziou

Pokiaľ trpíte hypertenziou, čiže vysokým krvným tlakom, prečítajte si 10 pravidiel, ktoré by sa mali stať súčasťou vášho každodenného života. Pokúste sa ich dodržiavať a vyhnete sa mnohým rizikám, ktoré vám hrozia.

hypertenzia_meranie_zena Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Zmeňte spôsob života

Je potrebné si zostaviť svoj vlastný rebríček hodnôt, v ktorom bude samozrejme na prvom mieste zdravie.

2. Znížte psychický stres

Redukujte priveľký počet aktivít, vyhýbajte sa časovej tiesni resp. vždy majte časovú rezervu pri dodržiavaní i banálnych termínov (odchod autobusu MHD), nevykonávajte viac aktivít naraz resp. najprv dokončite jednu a potom začnite ďalšiu.


Prečítajte si tiež:

Čo je to vlastne hypertenzia?

3. Zvýšte podporu okolia

Mali by ste cítiť podporu najbližšieho okolia v rodine, od priateľov, kolegov.

4. Zvýšte relaxačné aktivity

Zaraďte pravidelné prechádzky, pasívny odpočinok a dostatok spánku, teplé a perličkové kúpele, autorelaxačné a jogínske techniky, nesúťažný šport, nestresujúce hobby. Do týždňového programu by malo patriťminimálne 3x 40 minút vytrvalostného cvičenia (rýchla chôdza, jogging, plávanie, cyklistika, beh na lyžiach) pri pulzovej frekvencii 50-70% maxima resp. pri súčasnom výskyte chorôb srdca alebo iných chorôb podľa odporúčania odborného lekára.

5. Nefajčite

A už ste fajčiar, skúste s tým postupne prestať. S fajčením sa totižto spája veľmi veľa chorôb vrátane zvyšovania krvného tlaku a celkového zrýchľovania srdcovej činnosti.

6. Znižujte postupne obsah soli v potrave

Nahrádzajte ich podľa potreby prírodnými rastlinnými koreninami, vyhýbajte sa jedlám a nápojom s vysokým obsahom soli (údeniny, konzervované a instantné jedlá, niektoré minerálne vody).

7. V potrave uprednostnite jedlá s vysokým obsahom vlákniny a vitamínov

Denne by ste mali skonzumovať 5 kúskov alebo 500 mg ovocia, surovú a sparenú zeleninu, celozrné výrobky. Ďalej plnotučné mliečne výrobky nahradiť nízkotučnými (syry s obsahom tuku v sušine menej ako 30%), znížiť príjem živočíšnych tukov (maslo, žĺtka, červené mäso a výrobky z neho), zvýšiť príjem** rýb** a rybacích výrobkov, nevysmážať, nefritovať, variť v pare. Pri nadváhe zároveň treba redukovať kalorický príjem a zvýšiť energetický výdaj. zelenina_ryby_27-12-2015

Zdroj foto: Shutterstock.com

8. Znížte príjem alkoholu

Pri vysokom príjme alkoholu znížte jeho konzumáciu na denne maximálne 2-3 dl vína alebo 0,3 - 0,5 l piva alebo 0,04 dl destilátu.

9. Pravidelne si doma merajte krvný tlak

Treba to však robiť vždy v rovnaký čas ráno a večer, z nameraných hodnôt vypočítať priemerné hodnoty. Cieľom je dosiahnutie priemerných hodnôt nižších alebo rovných 135/85 mmHg.

10. Používať kalibrované tlakomery

Ich presnosť bola overená porovnaním so štandardným ortuťovým tlakomerom. Pri elektronických tlakomeroch treba uprednostniť tlakomery, ktorých presnosť bola overená podľa protokolu BHS alebo AAMI.

Všetky tieto zmeny je potrebné zavádzať postupne, nie naraz všetky. Kľúčom k úspechu je sústrediť sa na 1 alebo 2 zmeny a až po ich dosiahnutí a fixovaní sa zamerať na ďalšie.


Prečítajte si o hypertenzii viac:

Čo je to vlastne hypertenzia?

PeterS.

súhlasím s p.doktorom..zdravšia životospráva je základ všetkého.Osobne beriem na vysoký tlak reishi kapsuly od immunityassist a som veľmi spokojný. Tlak sa mi stabilizoval a celkovo sa po reishi cítim vitálnejší.
ak my mal niekto záujem tak odporúčam túto stránku.
www.immunityassist.sk