Problém, keď dieťa nechce jesť

Bez ohľadu na to, aký svetonázor odmalička vštepujete svojej ratolesti, takmer všetky bábätká sú konzervatívne. Na zmeny v návykoch reagujú citlivo, a platí to aj pre stravovanie.

Bez ohľadu na to, aký svetonázor odmalička vštepujete svojej ratolesti, takmer všetky bábätká sú konzervatívne. Na zmeny v návykoch reagujú citlivo, a platí to aj pre stravovanie. Mnohé mamičky zápasia s odmietaním dojčenskej fľaše a stavmi, keď sa dieťa nevie zasýtiť. V médiách sa často používa termín syndróm prvej dojčenskej fľaše.

O čo v skutočnosti ide?

V prvom rade nie je veľmi dobré a ani správne hovoriť o „syndróme prvej fľašky“, a to hneď z dvoch dôvodov. Za prvé by to mohlo evokovať a zbytočne strašiť mamičky, že sa jedná o niečo zlé, patologické, chorobné.

Za druhé, mohlo by dôjsť k zámene s iným stavom označovaným v angličtine ako Baby bottle syndrome“. Ten označuje stav, pri ktorom dochádza k rozvoju zubného kazu detského chrupu v dôsledku nesprávnych režimových opatrení pri kŕmení dieťaťa – napr. dieťa zaspáva s fľaškou a následne v dutine ústnej zostáva dlhšie mlieko s obsahom cukrov, ktoré sú skvasené a následne vedú k vzniku zubného kazu,“ vysvetľuje doc. MUDr. Miloš Jeseňák, PhD. zo združenia Výživa detí.

Ide v zásade o celkom prirodzenú vec, s ktorou sa môžeme stretnúť u viacerých detí, u ktorých dochádza k prestaveniu z materského mlieka na prípravky náhradnej mliečnej výživy. V prvom rade si treba uvedomiť, že dieťa sa musí naučiť novú techniku satia a navyše aj chuť mliečnej formuly je iná ako pri materskom mlieku. Dieťa teda musí odrazu riešiť nový spôsob prijímania potravy a zároveň nový „druh“ mlieka.

Ako vyriešiť tento problém?

V prvom rade je potrebná dostatočná trpezlivosť. „Netreba sa vzdávať hneď po prvých pokusoch, ale naopak skúšať dieťaťu ponúkať fľašku s tým istým mliekom niekoľkokrát denne, a to aspoň 7-10 dní. Dôležitý je aj výber kvalitného prípravku náhradnej mliečnej výživy s pridaním viacerých aktívnych zložiek napodobňujúcich účinok materského mlieka,“ odporúča odborník. Veľkou chybou je časté striedanie mliečnych formulí v domnienke, že dieťaťu tá prvá nechutí, a preto volíme ďalšiu a potom ďalšiu novú formulu.

„U detí toto neuvážené a časté striedanie vedie skôr k predráždeniu, tráviacim ťažkostiam, niekedy dokonca aj k úplnému odmietaniu akéhokoľvek mliečneho nápoja,“ varuje odborník. Na procese prestavenia sa môže podieľať aktívne aj otecko a tiež ponúkať dieťaťu fľašku. Prvé dni môže mamička skúsiť dať do fľašky odstriekané materské mlieko, čím pre dieťa odstráni jednu novú skúsenosť a bude sa sústrediť najmä na techniku satia z fľašky. Samozrejmosťou je správna teplota pripraveného mlieka.

Trpezlivosť, pozorný prístup, opakované podávanie, voľba kvalitného prípravku mliečnej výživy bez častého a neodôvodneného striedania jednotlivých značiek a druhov. Na základe týchto pravidiel sa tento „problém“, ktorý určite nie je syndrómom a ani chorobou, podarí vyriešiť u väčšiny detí. Budú sa vedieť zasýtiť a telesne prosperovať. Mamička sa zároveň musí pripraviť aj na to, že sa po prestavení z dojčenia na mliečnu formulu zmení aj vzhľad stolice dieťaťa.

anjelik1678

Tiez mame tento problem, snazime sa prejst uz na prikrmy, pretoze mlieka je malo, a v 9 mesiaci by sa to uz dalo v pohode, lenze mne maly jest ziadny prikrm nechce, vsetko co som mu uvarila sa nakoniec aj tak vyhodilo do kosa :(

sabinadidy

Vieščo, skús napríklad mliečne kaše Sunárek, tie by mu mali zachutiť, moja dcérka ich jedla aj keď jej rástli zúbky, a bolo to v podstate jediné čo jej chutilo. Alebo aj ovocné kapsičky.