Poznáte najčastejšie problémy detských nôh?

Mamičky novorodencov často zbytočne znepokojí, ako ich bábätko ukladá nožičky. Keďže novorodenec v maternici veľa miesta nemá, bábätká často držia nôžky v „neprirodzených polohách“. Ktoré sú najčastejšie nezávažné deformity nôh?

Mamičky novorodencov často zbytočne znepokojí, ako ich bábätko ukladá nožičky. Keďže novorodenec v maternici veľa miesta nemá, bábätká často držia nôžky v „neprirodzených polohách“.

Tieto odchýlky sú nazývané ako polohové benígne , t.j. nezávažné deformity. Pri ľahkých masážach sa nôžky pri každom prebaľovaní do niekoľkých týždňov upravia. Keď sa jedná o nezávažnú prechodnú odchýlku odborný lekár to spozná zväčša podľa toho, či sa jemným tlakom ruky dajú usmerniť do správnej polohy. Následne sú mamičky na rehabilitačnom pracovisku poučené o správnom cvičení s nôžkami, ako aj o jednoduchých masážnych technikách.

V odbornom názvosloví sa pod pojmom noha myslí len časť dolnej končatiny od členkového kĺbu nadol.

Medzi najčastejšie nezávažné deformity sa zaraďujú:

  • nôžka špičkou smerujúcou nahor nazvaná ako polohová noha pätová (pes calcaneus),
  • nôžka špičkou nadol polohová noha zvislá (pes equinus)
  • nôžka vtočená dovnútra akoby boli privrátené k sebe (pes varus )
  • nôžky smerujúce špičkami dovnútra (metatarsi adducti )
  • nôžky s pätami vybočenými do „ x „( calcanei valgi )

Prekríženie prstov na nôžkach je často možné zmierniť jednoduchým bandážovaním pásikom mäkkej látky. Popri týchto odchýlkach sa však možno stretnúť aj deformitami ktoré sú nepoddajné, tuhé a na ktoré jednoduché cvičenia nestačia. V týchto prípadoch sa nejedná len o prechodnú poruchu zo sťahu mäkkých tkanív ako v predchádzajúcich prípadoch, ale príčinou je aj chybný vývoj a tvar kostí. Tu je potrebná nielen kvalifikovaná rehabilitačná starostlivosť, ale aj sústavnejšia starostlivosť odborného lekára ortopéda.

Medzi najčastejšie formy patria noha šikmozvislá (pes equinovarus) alebo veľmi zriedka vrodená plochá noha (pes planus congenitus). Dieťatku sa nakladajú podľa špeciálnej techniky sadrové ovínadlá, ktoré sa v pravidelných intervaloch obmieňajú. Neskôr sa odborný lekár rozhodne pre liečbu ortopedickými pomôckami – takzvanými ortézami, alebo ak je to nevyhnutné, aj pre operačné riešenie.

Rodičia majú často obavy, či ich bábätko nemá plochú nohu, keď mu nie je vidieť tvarovanie pozdĺžnej klenby. Dieťa zhruba vo veku asi do troch rokov má však pred preťažením pozdĺžnu klenbu a pod ňou uložené tkanivá chránenú tukovým vankúšikom, preto plný odtlačok stupaje je úplne normálny.

TIP Redakcie:
Ako zistíte, či nemá vaše dieťa ploché nohy? Prečítajte si 10 vecí, ktoré by ste mali vedieť o plochých nohách.

Obavy z plochonožia sa u rodičov opäť objavujú keď dieťatko začína chodiť. Tukový vankúšik pod pozdĺžnou klenbou mizne zhruba vo veku 3- 4 rokov, podľa toho, či je dieťa bacuľaté alebo štíhlejšie. Akonáhle sa dieťa postaví na špičky, vykrojenie pod pozdĺžnou klenbou sa zväčša stáva zreteľným. Podozrenie na plochonožie vyvoláva aj veľké vyosenie piat do „ X“ (calcanei valgi), alebo spolu s výraznou chôdzou špičkami navonok. Pri tejto príležitosti treba upozorniť na nevhodnosť dlhodobého ukladania malého dieťatka do rôznych chodítok alebo odrážadiel, čo toto neprirodzené vyosenie piat do „X“ podporuje.

Malé deti veľmi často chodia aj pri normálne tvarovaných chodidlách špičkami dovnútra. Chôdza špičkami dovnútra (ak na nôžke nie je porucha tvaru), býva prejavom ešte nevyrovnanej sily svalov. Tie nohu vtáčajú dovnútra slabšími svalmi na vonkajšej strane dolnej končatiny, ktoré zabezpečujú vytáčanie chodidla navonok. Pomôžu tu jednouché rehabilitačné opatrenia, ale aj sledovanie zlozvyku dieťaťa v sede si ukladať nohy špičkami k sebe. Vhodné je overiť si, či dieťa nespáva na brušku so špičkami uloženými k sebe.

Nápadná chôdza špičkami navonok, spolu s do „ X „ vybočenými pätami a kolienkami môže najmä pri obéznom dieťati vyvolávať podozrenie na plochonožie a to už je potrebné konzultovať s pediatrom.

V každom prípade pri bežných odchýlkach môže byť veľmi účinná prevencia vhodnými režimovými opatreniami, cvičením a správnou konfekčnou obuvou.