Ploché nohy (pes planus)

Plochá noha je abnormálne znížená alebo vymiznutá pozdĺžna klenba nohy. Menej závažná forma plochej nohy v detskom veku je spravidla nebolestivá a rodičia vyhľadajú ortopéda kvôli obavám z tvaru nohy. Pri ťažších prípadoch je však oveľa väčším problémom bolesť.

Príčiny vzniku

U novorodencov a dojčiat je ohybná plochá noha normálnym stavom. Príčinou je ešte nedostatočne vyvinuté väzivo a tukové tkanivo bábätiek. Klenba sa zvyčajne vyvinie do 2. – 3. roku života. V niektorých prípadoch môže plochá noha pretrvávať až do adolescencie.

Ďalšími možnými príčinami plochých nôh sú nervovosvalové ochorenia (poliomyelitída, svalová dystrofia, mozgová obrna), poruchy väziva (napr. pri Marfanov syndróm, Downov syndróm a iné) ako aj dlhodobé preťažovanie nôh státim na tvrdej podlahe, obezita a celkové oslabenie organizmu.

Príznaky a diagnostika

Menej závažná forma plochej nohy v detskom veku je spravidla nebolestivá a rodičia vyhľadajú  ortopéda kvôli obavám z tvaru nohy (poklesnutá klenba nohy) a pre deformáciu obuvi. Obézne a staršie deti sa môžu sťažovať na bolesti v oblasti vnútorného okraju nohy, ktoré sa šíria na prednú plochu predkolenia. Nevhodná obuv a nadmerná záťaž prispievajú k zvýrazneniu ťažkostí.

Rozdelenie podľa závažnosti

  • Pri prvom stupni je pozdĺžna klenba nohy poklesnutá, ale ešte vyznačená, pacienti sa na bolesti väčšinou nesťažujú.
  • Pri druhom stupni pozdĺžna klenba pri zaťažení vymizne, noha môže opúchať a rýchlejšie sa unaví.
  • Pri treťom stupni je vnútorná klenba nohy vymiznutá a väčšina pacientov udáva bolesti. Býva spojená so skracovaním určitých svalov a zvraštením kĺbových puzdier.

Čo by ste ešte mali vedieť?

Keď má dieťa ploché nohy - 10 základných faktov

Liečba

Rehabilitačná liečba

Pri gymnastike nohy je dôležitá predovšetkým pravidelnosť cvičenia - odporúčané je cvičiť viackrát denne. Odporúčaná gymnastika nohy využíva cvičebné prvky, pri ktorých sa podporuje zapájanie a posilňovanie ochabnutých svalov nohy, ktoré spôsobujú poklesnutie vnútornej klenby a deformitu päty. Vhodné sú napríklad výpony na špičky chodidiel, chôdza po špičkách a na vonkajších okrajoch chodidiel, ako aj dvíhanie drobných predmetov z podložky prstami alebo úchop predmetov chodidlami.

Ortotická liečba

Doplnkovými liečebnými prostriedkami, popri rehabilitácii, sú ortotické pomôcky - ortopedické vložky a ortopedická obuv. Ortopedická vložka musí udržať pätu v správnom osovom postavení a vnútorná klenba nohy musí byť podopretá. Tieto vložky sa musia vyhotoviť individuálne a mali by sa pravidelne obmieňať.

Operačná liečba

Cieľom operačnej liečby je dosiahnutie normálne formovanej, a pritom plne pohyblivej, funkčne zdatnej a nebolestivej nohy.
Operačná liečba je indikovaná u detí s bolesťami a obmedzením pri bežných činnostiach, ďalej v prípade, keď sa konzervatívnou liečbou nepodarilo dosiahnuť dostatočnú korekciu nohy. 
Operačné výkony, používané na liečbu plochých nôh, rozdeľujeme do 5 skupín:

  • Výkon na mäkkých tkanivách a šľachách
  • Spevnenie (artrodézy) vybraných kĺbov nohy
  • Preťatie (osteotómia) vybraných kostí nohy
  • Kombinácia kostných a kĺbových výkonov s operáciami na mäkkých tkanivách
  • Kĺbové zarážky

Prevencia

Ako prevenciu vzniku plochej nohy odporúčame chodiť čo najviac naboso po prírodnom teréne - piesok, kamene, tráva - pretože bosá noha reaguje na kontakt s nerovnou plochou zapojením všetkých svalov kontrolujúcich pohyb a postavenie nohy. Naopak, dieťa by nemalo chodiť po rovnej tvrdej podložke bosé. Rovnako odporúčame nosiť obuv z prírodných materiálov na pružnej podrážke a s pevným vedením päty, ako aj gymnastiku nohy formou hry.


Prečítajte si viac o plochých nohách u detí:

Keď má dieťa ploché nohy - 10 základných faktov

janiba

Chcem sa opitat???Ak ma niekto ploche nohy akou diagnozou je to registrovane???Ci je to vrodene ci nie???a este ak dagdo ma ploche nohy moze byt vojak?lebo sa tam nosia kanady spec obuv???ci moze ist do straze-dlhe statie pocas24hodinatd??!!Dakujem!!!!

janiba

Chcem sa opitat???Ak ma niekto ploche nohy akou diagnozou je to registrovane???Ci je to vrodene ci nie???a este ak dagdo ma ploche nohy moze byt vojak?lebo sa tam nosia kanady spec obuv???ci moze ist do straze-dlhe statie pocas24hodinatd??!!Dakujem!!!!