Nikdy nie je neskoro ani priskoro začať sa starať o svoje srdce!

Dnes 28. septembra si verejnosť opäť pripomína Svetový deň srdca. Ide o každoročné celosvetové podujatie, ktoré vyhlasuje Svetová zdravotnícka organizácia spolu so Svetovou federáciou srdca.

Dnes 28. septembra si verejnosť opäť pripomína Svetový deň srdca. Ide o každoročné celosvetové podujatie, ktoré vyhlasuje Svetová zdravotnícka organizácia spolu so Svetovou federáciou srdca. Vrcholí ním už ôsmy ročník kampane MOST (Mesiac o srdcových témach), spolu so svojimi partnermi organizuje Slovenská nadácia srdca.

Pri príležitosti týchto podujatí chcú lekári povzbudiť verejnosť k prevencii proti rizikovým faktorom spôsobujúcim ochorenia srdca, k zdravému životnému štýlu, ako aj k dôslednej liečbe. Kampaň je zameraná na edukáciu obyvateľstva o závažných rizikových faktoroch srdcovo-cievnych ochorení, ktorými sú najmä vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol, fajčenie, obezita, stres a ďalšie.

„Odborníci radia, že pravidelnou konzumáciou zdravej, pestrej a vyváženej stravy, pravidelnou fyzickou aktivitou a vyhýbaním sa fajčeniu -aktívnemu, či pasívnemu, by sa väčšine týchto úmrtí dalo predísť. V rámci spomínanej kampane si 26. septembra tohto roku budú mať možnosť občania v mestách po celom Slovensku nechať zadarmo zmerať krvný tlak, hladinu cholesterolu a cukru v krvi.

Do týchto aktivít sa tak ako každý rok, zapájajú aj pracovníci Oddelenia podpory zdravia pri Regionálnom úrade verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici“, konštatuje vedúca Oddelenia podpory zdravia pri RÚVZ B. Bystrica MUDr. Silvia Kontrošová. Dodala, že vyšetrovanie celkového cholesterolu, meranie tlaku krvi, percenta telesného tuku, antropometrické merania (výška, váha, obvod pása a bokov), výpočet BMI, meranie oxidu uhoľnatého (CO) vo vydychovanom vzduchu, individuálne odborné poradenstvo a poskytovanie edukačných materiálov sa v tomto roku uskutoční v obchodnom centre TESCO v Banskej Bystrici v piatok v čase od 9,00 do 17,00 hodiny.


Prečítajte si tiež:

Dnes je Svetový deň srdca!

Keď stúpa krvný tlak


Jedným z najrizikovejších faktorov ochorení srdca a mozgových príhod je vysoký krvný tlak, ktorému patrí prvé miesto medzi príčinami úmrtí. Napriek tomu, že ide o vážne ochorenie, podľa prieskumu lekárov iba 45 % ľudí na Slovensku pozná hodnotu svojho krvného tlaku.

Kardiovaskulárne ochorenia, ku ktorým patria aj ochorenia srdca či mozgová príhoda, zapríčiňujú vo svete ročne 17,5 miliónov úmrtí, čo je toľko, koľko spôsobujú HIV/AIDS, tuberkulóza, malária a cukrovka spolu so všetkými formami rakoviny a chronickými respiračnými ochoreniami dokopy.

Netýkajú sa však len starých či obéznych ľudí, zasahujú všetky vekové kategórie vrátane žien a detí. V minulom roku zomrelo na srdcovo-cievne ochorenia až 53% slovenských pacientov. Preventívna medicína zistila, že odstránením rizikových faktorov sa dá určitým ochoreniam predchádzať, alebo ich posunúť do vyššieho veku, preto je dôležité vedieť tieto rizikové faktory rozoznať a obmedziť ich negatívne pôsobenie.