Svetový deň srdca

V nedeľu 28. septembra si verejnosť pripomenie Svetový deň srdca. Jedným z najrizikovejších faktorov ochorení srdca a mozgových príhod je vysoký krvný tlak, ktorému patrí prvé miesto medzi príčinami úmrtí.

V nedeľu 28. septembra si verejnosť opäť pripomenie Svetový deň srdca. Jedným z najrizikovejších faktorov ochorení srdca a mozgových príhod je vysoký krvný tlak, ktorému patrí prvé miesto medzi príčinami úmrtí. Napriek tomu, že ide o vážne ochorenie, podľa prieskumu lekárov iba 45 % ľudí na Slovensku pozná hodnotu svojho krvného tlaku.

Pri príležitosti Svetového dňa srdca chcú lekári povzbudiť verejnosť k prevencii proti rizikovým faktorom spôsobujúcim ochorenia srdca, k zdravému životnému štýlu i k dôslednej liečbe.

Kardiovaskulárne ochorenia, ku ktorým patria aj ochorenia srdca či mozgová príhoda, zapríčiňujú vo svete ročne 17,5 miliónov úmrtí, čo je toľko, koľko spôsobujú HIV/AIDS, tuberkulóza, malária a cukrovka spolu so všetkými formami rakoviny a chronickými respiračnými ochoreniami dokopy. Netýkajú sa však len starých či obéznych ľudí, zasahujú všetky vekové kategórie vrátane žien a detí. Ako cituje webová stránka tvojesrdce.sk prezidenta Svetovej federácie srdca Shahryara Sheikha, „nikdy nie je priskoro a zároveň prineskoro začať so starostlivosťou o vlastné srdce“.


Mohlo by vás zaujímať:

Keď stúpa krvný tlak

Aj o mladé srdiečko sa treba starať

Predíďte vysokému krvnému tlaku


Mnohé faktory, ktoré podmieňujú vznik srdcových ochorení, je možné kontrolovať, eliminovať a liečiť. Dá sa im vyhnúť pravidelným cvičením, vyhýbaním sa fajčeniu a zdravou životosprávou. Tiež by sme mali obmedziť konzumáciu soli a tukov a zvýšiť príjem vlákniny vo forme ovocia či zeleniny, ktoré výrazne znižujú počet koronárnych srdcových ochorení. Riziko ochorenia srdca môže každý poznať iba sledovaním rizikových faktorov, ako sú krvný tlak, cholesterol, index telesnej hmotnosti či obvod pása.

Svetová federácia srdca si pripomína Svetový deň srdca poslednú septembrovú nedeľu už od roku 2000.