Na týchto miestach na vás číha najviac baktérií

Vykonávanie potreby na verejných toaletách často nie je príjemná predstava. Ľudia toto miesto považujú za jedno z najšpinavších. Dôležitá je hlavne správna technika umývania rúk po každej návšteve sociálneho zariadenia.

Toalety nie sú však ani zďaleka tak nebezpečené, ako iné zariadenia, či veci, s ktorými prichádzame denne do kontaktu. Baktérie totiž na nás číhajú veľakrát práve tam, kde si to najmenej uvedomujeme.

1. Posteľné prestieradlá v hoteloch

Hoci v dobrých hoteloch vymieňajú posteľnú bielizeň aj denne, o prestieradlách, ktorými sú postele a paplóny zakryté, nie je ani reč. Aj niekoľko mesiacov trvá, kým ich vyčistia.

Keď napríklad pred rokmi Mika Tysona obvinili zo znásilnenia, policajní experti sa poriadne zapotili, keď lúštili DNA z hotelového prestieradla. Bolo na ňom totiž toľko iných mužských vzoriek, že identifikovať tú Tysonovu bolo nesmierne náročné. A verte, že to bol luxusný hotel.

Prečítajte si aj:

Ako si správne umývať ruky?

2. Kam si odkladáte kabelku?

Ruku na srdce, dámy. Kam si zvyknete svoju kabelku odložiť? Nie je to náhodou často práve podlaha? Napríklad v reštaurácii pri plnom stole. Alebo si ju položíte na umývadlový pult na toaletách v nákupnom centre? Spomínate si, kam ste ju odložili doma? Na jedálenský pult, sedačku alebo na posteľné prestieradlo?

Vedci z university v Salt Lake City odobrali vzorky z viacerých dámskych kabeliek a našli tam doslova hnus - od pseudomonády, cez stafylokoky až po E.coli. Mnohé zo spodkov kabeliek obsahovali čiastočky fekálíí, ale aj zvratkov, pravdepodobne z podláh toaliet a nočných barov.

3. Tlačidlá, tlačidlá a zase tlačidá

Tlačidlá na výťahoch, bankomatoch… Práve tieto miesta slúžia doslova ako hniezdisko napríklad aj pre bacillus cereus. Táto baktéria spôsobuje otravu z potravín. Priznajme si, koľkí si po použití bankomatu ideme umyť ruky? Často to ani nie je možné.

4. Haló, počujete ma?

Delíte sa o firemnú linku s ďalšími kolegami? Ako viete, či aj oni bezprostredne po použití toalety použijú aj mydlo a vodu? Vedeli ste, že na telefónnom slúchadle sa môže nachádzať enormné množstvo rôznych choroboplodných zárodkov?

5. Môžete mi priniesť soľ, prosím?

Soľ v jedle

Solenie jedla | Zdroj: Shutterstock.com

Zostávame v reštaurácii. Máte vo zvyku si jedlo pred konzumáciou dochutiť napríklad soľou, korením či olivovým olejom? Ak ho nemáte priamo na stole, čašník vám ho určite rád prinesie. Ozaj, koľko rúk tú soľničku už držalo?

6. Prosíte si jedálny lístok?

Opäť sedíte vo svojej obľúbenej reštaurácii a listujete v jedálnom lístku. Naozaj očakávate, že personál pravidelne čistí jedálne lístky napríklad antibakteriálnymi vlhčenými obrúskami? Viete, že chrípkový virus prežije na hladkom tvrdom povrchu až 18 hodín?

7. Veľký rodinný nákup

Práve dnes ste si naplánovali veľký rodinný nákup. Pred sebou teda tlačíte nákupný vozík. Jeho rukoväť držali pred vami možno ľudia, ktorí si kýchli, zakašľali a v duchu slušnosti sa pritom zakryli dlaňou. Tú istú dlaň ale vzápatí položili na rukoväť. Ešte pred tým sa im v ruke prederavil obal z mletého mäsa. Vaše dieťa sedí v časti nákupného vozíka určeného na tento účel? Viete, čím si možno kráti čas, kým sa vy obzeráte po policiach s tovarom? Strkaním si voľne visiacej retiazky na pripútanie vozíka do úst.

8. Nasadať, ide sa!

Po tom, čo ste si vybrali peniaze z bankomatu, nakúpili v supermarkete, sadáte do svojho auta a odchádzate domov. Do rúk teda logicky beriete volant. Cestou ale ešte musíte natankovať. Ozaj, kedy ste naposledy pri upratovaní auta očistili aj volant?

9. Preliezky, hojdačky, detské vláčiky

Chodí vase dieťa rado na ihrisko? Alebo sa tiež vždy teší, ako sa v nákupnom centre prevezie na “mincovom” vláčiku? To je predsa úplne bežné. Najviac baktérií a vírusov sa však nachádza práve u detí. Je to logické, budujú si takto prirodzene imunitu. Horšie je, že detské ihriská na sídliskach sa v noci často menia na priestor, kde sa stretávajú narkomani a bezdomovci. Buďte preto práve na týchto zdanlivo bezpečných miestach ostražitejší.

10. Posilňovňa

Porovnanie fitness centier na Slovensku

Zdroj: Unsplash.com

Radi si idete po psychicky náročnom dni zacvičiť? Vášmu zdraviu to určite len prospeje. Ani tu však nezabúdajte na hygienu. Činky a stroje v posilňovni prešli mnohými spotenými dlaňami. Nie všetci návstevníci posilňovní totiž dbajú na hygienu. Mnohí nepoužívajú uteráky a sú dokonca takí, ktorí si myslia, že kým z nich nekvapká pot na všetky strany, nie sú dosť dobrí frajeri.

Nosiť čelenky alebo špeciálne fitness rukavice, či ľudovo nazývané “potítka”, čiže niečo ako čelenky na zápästie, ktorými si utriete pot z čela, je nielen praktické, ale aj hygienické. Pri cvičení sa nikdy nedotýkajte tváre rukami či prstami, ale použite uterák. Na rukovätiach fitness strojov sa totiž bežne nachádzajú rôzne druhy stafylokokov, ale aj pôvodcovia kvasinkových infekcií.


Nezabudnite si prečítať:

Dokedy budete ešte veriť mýtom o umývaní rúk?