Ako sa vyrovnať so smrťou blízkeho človeka?

Nevyhnutnou súčasťou straty blízkeho človeka je smútok. Vyrovnávanie sa so stratou patrí k najťažším výzvam človeka a pri blízkom človeku je bolesť a smútok osobitne silné. Ako sa s tým vyrovnať?

Smútok Zdroj foto: Shutterstock.com

U mnohých môže evokovať skôr krátkodobú bolesť alebo smútenie ako reakciu na stratu – v podobe sĺz za milovaným na pohrebe. Avšak je dobré si uvedomiť, že smútenie je celkový proces emocionálneho vyrovnávania sa so stratou a môže trvať dlho.  Pomáha nám však dovoliť milovanému odísť a nám pokračovať v živote.


Prečítajte si aj:

Ako sa prejavuje smútok?

Smútok je prirodzený

Smútenie je bolestivé a je cestou, ako sa vyrovnať so stratou blízkeho človeka. Na druhej strane je dôležité, aby tí, ktorí zažívajú stratu, dostali priestor na vyjadrenie svojho smútku. Ďalšou súčasťou je získanie podpory v tomto procese. Dĺžka a intenzita emócií v tomto ohľade sú závislé na danom človeku - každý reaguje na smrť inak a využíva na vyriešenie tohto problému svoje mechanizmy vyrovnávania sa so stratou.

Väčšina ľudí sa vyrovnáva so stratou sama svojím spôsobom postupom času v zmysle známeho – čas hojí všetky rany. Ľudia sú prirodzene odolní a vyrovnávajú sa so stratou, niektorí s tým však môžu mať veľké problémy a bojujú so stratou ťažko a dlhú dobu. V tomto prípade je dôležitá pomoc odborníka, nakoľko tento stav môže človeka úplne ochromiť a vyradiť z každodenného fungovania.

Fázy smútenia

Existujú pokusy popísať rôzne štádiá alebo fázy procesu smútenia. Priebeh je však skôr ako na hojdačke, raz hore, raz dole a niekedy je ťažké vidieť nejaký pozitívny posun. Niekedy sa cíti osoba lepšie a o chvíľu smútok nastupuje znova. Niekedy sa ľudia pýtajú, koľko bude ich proces smútenia trvať a kedy môžu čakať nejakú úľavu. Na túto otázku neexistuje odpoveď, ale sú tu určité faktory, ktoré dĺžku a intenzitu smútenia ovplyvňujú:

  1. Úroveň či hĺbka vzťahu so zomrelou osobou;
  2. Okolnosti smrti;
  3. Vlastné životné skúsenosti.

Hoci sme uviedli, že  smútiaca osoba je na emocionálnej hojdačke, pre lepšie znázornenie procesu smútenia si uvedieme základne fázy smútenia pre lepšie porozumenie seba a iných.

Tri hlavné štádiá, ktorými ľudia prechádzajú počas smútenia

  • Prvé pocity sú zvyčajne šok, zmätenosť alebo až ochromenie.  Trvá hodiny, dni alebo týždne. Osoba sa môže cítiť odtrhnutá od sveta a života. Tieto pocity sú spúšťané pri spomienke na zomrelú osobu. Osoba sa cíti agitovaná alebo slabá, plače, robí rôzne bezcieľne aktivity alebo je zavalená myšlienkami na zosnulú osobu.
  • Následne emócie začnú vychádzať na povrch a treba im čeliť. Po prvotnom pocite šoku uveriť, čo sa stalo, nastupuje vzostup emócií ako hnev, pocit osamelosti, neurčitosti alebo popretie. Tieto pocity môžu prichádzať a odchádzať počas dlhej časovej periódy. Teda - šok odchádza a nastupuje konfrontácia – emócie sú tu najsilnejšie a najbolestivejšie. Čelíme strate priamo.
  • Konečná fáza smútenia je nájdenie cesty ako sa vyrovnať a akceptovať stratu. Postupne, pomaly, niekedy až mesiacmi dochádza k akceptácii situácie a znovuprispôsobeniu sa životu. Bolesť sa stáva menej intenzívnou, ale je normálne cítiť tieto emócie spojené so zosnulou osobou aj mnohé roky po jej smrti.

Ako sme už uviedli, ľudia majú rôzne spôsoby vyrovnávania sa so stratou. Potrebné je uvedomiť si, že emócie prichádzajú v tomto období vo vlnách. Smútiaca osoba môže byť sociálne utiahnutá, mať problémy s koncentráciou a myslením, byť nepokojná alebo úzkostná, bez chuti do jedenia, smutná až depresívna, mať sny so zomrelým, mať problém so spánkom, pocit viny, straty, osamelosti či odtrhnutosti od iných.

Veľmi dôležitá je tu emocionálna podpora, ktorá môže byť dokonca kľúčovým bodom v uzdravovaní sa a akceptácii straty. Pomocou môžu byť členovia rodiny, priatelia, podporné skupiny, rôzne komunity, psychológovia a psychoterapeuti.

Smútok Zdroj foto: Shutterstock.com

Ako si pomôcť v procese smútenia?

Ako sa teda vyrovnávať so stratou a s emóciami, ktoré prichádzajú, ako sme ich uviedli v druhej fáze?

  1. Dovoľte si smútiť a cítiť bolesť a nehovorte si, ako sa máte alebo nemáte cítiť.
  2. Buďte so sebou a svojím procesom smútenia trpezliví. Netlačte na seba a neklaďte si žiadne očakávania. Prijmite, že musíte cítiť bolesť, svoje emócie a rešpektujete svoju vlastnú cestu uzdravovania sa. Neposudzujte svoje emócie a neporovnávajte sa s inými.
  3. Priznajte si svoje pocity, aj tie, ktoré veľmi nemusíte. Dovoľte si plakať.
  4. Hľadajte pomoc. Hovorte o svojej strate, o svojich spomienkach a skúsenostiach so životom a smrťou milovanej osoby.  Nemyslite si, že ochránite svoju rodinu tým, že nevyjadríte svoje emócie.  Pýtajte si pomoc od iných.  Nájdite si tých, ktorí takéto niečo zažili.
  5. Pokúste sa vojsť znova do svojho každodenného života. Nerobte žiadne veľké zmeny. Pomôže vám to zachovať si svoje „korene.“
  6. Starajte sa o seba. Jedzte, cvičte – uvoľňuje to napätie, a doprajte si fyzické „pôžitky“ (teplý kúpeľ, spánok, obľúbené jedlá...).
  7. Vyhnite sa prílišnému pitiu alkoholu alebo drogám.
  8. Dovoľte si  oddych od smútku.  Musíte smútkom prejsť, ale zasa  netreba sa naň sústrediť permanentne. Nájdite si rozptýlenie ako kino, večera alebo nejaká hra, čítanie dobrej knihy, počúvanie hudby, masáž a pod.
  9. Pripravte sa na prázdniny, narodeniny, oslavy a spomienky, ktoré vám prinesú. Samy sa rozhodnite, ktoré tradície a oslavy zachováte a aké nové vytvoríte.  Môžete urobiť aj niečo k úcte a pamiatke milovanej osoby.
  10. Nájdite si podpornú skupinu. Druhí ľudia vás povzbudia, usmernia a utešia. V prípade samoty môžete nájsť aj online skupinu.
  11. Postupne sa pokúste urobiť niečo tvorivé, napríklad píšte si denník, kreslite, maľujte, pestujte kvety a pod.

Literatúra:

  • Coping with the loss of your loved one_. Apa.org. [online]. Dostupné na internete: http://www.apa.org/helpcenter/grief.aspx
  • GRENNY, J.: Coping with the loss of Loved One. Dos and Don'ts of Comforting Others. Psychology Today. [online]. Dostupné na internete: http://www.psychologytoday.com/blog/crucial-conversations/201302/coping-the-loss-loved-one

Nezabudnite si prečítať aj:

Ako sa prejavuje smútok?

Slobodna

S clankom musim suhlasit na zaklade vlastnych skusenosti. Clovek si naozaj musi prejst vsetkymi fazami smutenia a bolesti. Myslim, ze najhorsie su ranne prebudenia, ked vas realita naplno ochromi a ten clovek alebo domaci milacik vam bytostne chyba. Prirovnala by som to k pocitu chybajucej koncatiny. Smutenie naozaj pomaha skracovat podpora od inych alebo ich zucastnene smutenie s vami.