Vedeli ste, že aj tlakomery môžu byť nepresné?

PR Článok
Aj Vám sa už stalo, že ste si doma namerali iný tlak ako u lekára? Príčina by mohla byť v rannej káve, strese z práce či niekoľkých vybehnutých schodov navyše. Napadlo vám však, že problém mohol byť aj vo vašom tlakomeri?

Aj Vám sa už stalo, že ste si doma namerali iný tlak ako u lekára? Príčina by mohla byť v rannej káve, strese z práce či niekoľkých vybehnutých schodov navyše. Napadlo vám však, že problém mohol byť aj vo vašom tlakomeri? Zo štatistík autorizovaného laboratória Homola Medical sa ukázalo, že viac ako polovica krvných tlakomerov muselo byť opravených, aby merali správne!

Nový neznamená presný

Ďalším zarážajúcim výsledkom, s ktorým sa v kalibračnom laboratóriu stretli, bolo zistenie, že aj mnohé nové tlakomery nie sú presné. Ako je to možné? Krvné tlakomery sa v súčasnosti neuvádzajú na trh s typovým schválením a prvotným overením každého jedného, ako sme boli zvyknutí v minulosti. Validovaný teda nie je každý jeden kus, ale len ich reprezentatívna vzorka. Preto ak chcete mať záruku, že váš nový tlakomer bude merať presne, vyberte si taký, ktorý je pred uvedením na trh dodatočne kalibrovaný. Dôkazom o presnosti je kalibračný certifikát s nameranými hodnotami.

Čo je to kalibrácia?

Počas kalibrácie sa pomocou simulátora tlaku krvi zisťuje chyba, s akou meria váš tlakomer. V serióznom laboratóriu navyše preveria stav používanej manžety, rýchlosť poklesu tlaku počas merania a tesnosť celého systému. V prípade, že tlakomer je nepresný a jeho konštrukcia to umožňuje, dochádza k jeho nastaveniu – justáži. Pomôcť môže aj výmena manžety, ktorá je dôležitou súčasťou celého systému. Tlakomer tak ako aj iné meradlá podlieha opotrebeniu , preto sa kalibrácia odporúča každý druhý rok alebo vždy pri strate dôvery. Ceny kalibrácie pre domáce tlakomery sa pohybujú od 11 do 15 eur a robia ich v autorizovanom laboratóriu Homola Medical v Bratislave, Ružomberku a Košiciach.

Príčina nepresného merania môže byť aj v manžete

Vedeli ste, že aj manžety na tlakomery majú svoje veľkosti? Meraním sa zistilo, že ak použijete nevhodnú veľkosť manžety, rozdiel v meraní môže byť až +30 mmHg. Namiesto 120/80 vám takto tlakomer môže pokojne ukázať 90/50 alebo 150/110! Ortuťové tlakomery predpisujú dokonca až 7 veľkostí, automatické zväčša 3. Pri kúpe tlakomerov si preverte, či k tlakomeru, ktorý si chcete zakúpiť, dostanete manžety vhodných veľkostí. To či vám manžeta „sedí“, zistíte podľa grafických značiek na nej, ktoré sú podľa platných noriem povinné.

Predaj ortuťových tlakomerov je zakázaný

Argumentov proti používaniu ortuťových tlakomerov je viacero. Jedným z hlavných dôvodov je to, že zo zákona sa už ortuťové tlakomery nemôžu predávať. Ďalším, dlhodobo neriešeným problémom, je často vytečená toxická ortuť, ďalej ich vysoká kazivosť a vysoké prevádzkové náklady. Nezriedka sa stáva, že oprava používaného ortuťového tlakomeru je drahšia, ako je nový presný tlakomer.

Tlak krvi je jedným z hlavných ukazovateľov zdravotného stavu. Práve preto je veľmi dôležité merať presne. Viac informácií o tlakomeroch s certifikátom nájdete na: www.presnetlakomery.sk alebo 0905 631 192.