Vieme, ktorá kozmetika omladzuje a ktorá nie

Ruku na srdce. Koľkí z nás tušia, čo všetko taká kozmetika obsahuje? A to aj napriek tomu, že dnes už dávno nestačí si pleť večer pred spaním len vyčistiť a natrieť prvým krémom, ktorý nám príde pod ruku.

Kozmetika v obchode Zdroj foto: Shutterstock.com

Toaletné stolíky sa nám prehýbajú pod množstvom téglikov rôznych značiek – krém proti starnutiu, očný krém proti vráskam, krém na mladistvý krk a dekolt, hebké ruky... Ste si však istí, že všetko to, čo používate, aj naozaj funguje? Ako sa v tom teda vyznať?


Prečítajte si aj:

Tu je postup ako si vyrobiť domáci hydratačný krém

Druhy kozmetiky

Kozmetiku delíme na dva základné typy – aktívnu a neaktívnu. Práve inaktívnu kozmetiku najčastejšie nájdete v klasických drogériách či supermarketoch. Po jej použití bude vaša pleť síce jemnejšia, hebkejšia či čistejšia, no to je asi tak všetko. Inaktívna kozmetika totiž nerieši problémy pleti, ani ju neurobí zdravšou. Jej ingrediencie totiž neobsahujú žiadne účinné látky.

Aktívna kozmetika

Takzvané aktívne produkty vyvinuli špeciálne odborníci plastickej chirurgie a dermatovenerológie. Na trhu však existujú aj čiastočne aktívne produkty. Ich látky ako napríklad retinol, kyselina salicylová alebo kyselina glykolová sú obsiahnuté v produktoch v malých percentách. Môžu preto trochu pomôcť napríklad proti akné, slnečným škvrnám a starnutiu, ale nie veľmi výrazne. Tieto produky sú voľne dostupné napríklad v lekárňach.

Aktívne produkty pritom nie sú žiadnou novinkou. Už samotná Kleopatra si nechávala miešať liečivú kozmetiku. Kúpavala sa vo fermentovanom mlieku z kobýl, čo je látka dnes známa ako kyselina mliečna, ktorá sa bežne pridáva do výrobkov na čistenie pleti. Ženy s tmavšou pleťou si zase od nepamäti bielili pokožku citrónovou štavou a dermatológovia už v 19. storočí používali kyselinu salicylovú pri liečbe akné.

Pridané, pomocné látky

Dnes sa však už bežne používajú v kozmetike tzv. pomocné látky. Niektorí výrobcovia dokonca bez problémov pridávajú do kozmetiky zložky, ktoré neraz spôsobia aj podráždenie kože. Napríklad taký lanolín či vazelína tvoria často základ kozmetiky, hoci ide o alergény. Takisto sa pridávajú do kozmetiky aj minerálne oleje či látka zvaná ako SLES (sodium laureth sulphate) u nás známa ako laurylglukozid, ktorá síce patrí k prírodným, no aj tak dráždi pokožku. Práve SLES sa často pridáva do sprchových či vlasových šampónov a pôsobí ako odmasťovač.

Kozmetika Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo obsahujú aktívne krémy?

Kyseliny

Kyseliny – a to mliečnu, jablčnú, vínnu (niekedy aj ich kombinácie). Kyseliny sú veľmi účinné pri obnove buniek, preto je ich používanie naozaj badateľné. Pleť po nich vyzerá mladšie a sviežejšie.

Antioxidanty

Špeciálne vitamíny a výťažky z rastlín dokážu odvrátiť škody spôsobené UV žiarením a znečisteným prostredím.

Peptidy

Tieto aminokyseliny spôsobia, že naša pokožka produkuje viac kolagénu a melanínu.

MMPIs

MMPIs (Matrix metalloproteinase inhibitors) – tieto inhibítory zase neutralizujú deštruktívne enzýmy, ktoré naše telo produkuje, keď starneme.

Epigenetické stimulátory

Najnovšie výskumy dokazujú, že veľký prielom v kozmetike spôsobili tzv. epigenetické stimulátory. Riešia mimoriadne zmeny na koži súvisiace s vekom tým, že menia aktivitu génov spojených so starnutím pokožky. Znie to možno ako sci-fi, ale je to skutočnost. Epigenetika je v súčasnosti aj horúca medicínska téma z pohľadu výskumov a zdá sa, že by mohla výrazne pomôcť pri liečbe diabetu a hypertenzie.

Epigenetické stimulátory regulujú gény pre zvýšenie bunkovej obnovy, zníženie pigmentácie, blokujú deštruktívne enzýmy, zvyšujú produkciu kolagénu a regulujú tvorbu kožného mazu. Čo teda platí? Ak chcete skutočne vidieť výsledok, krém z drogérie vám zrejme nepomôže. Pokiaľ váš problém nie je vážny, nechajte si poradiť v lekárni. Na pleť, ktorá ale potrebuje nevyhnutne pozitívnu zmenu, treba určite aktívnu kozmetiku. Vyhľadať odborníka je preto rozhodne na mieste.

A čo produkty, ktoré obsahujú perly, platinu alebo zlato?

Žiadny z takýchto výrobkov nezlepší vašu pleť. Tak prečo ich ľudia po celom svete aj tak kupujú? Najmä ženy si kupujú neaktívnu kozmetiku preto, lebo dúfajú, že budú po jej aplikácii rovnako krásne ako modelky z reklamných kampaní. A aj keď sa tak nestane, nie je práve zvykom, aby požadovali svoje peniaze späť. Takéto krémy veľakrát slúžia na niečo iné - ako ozdoba v kúpeľni vďaka krásnym téglikom a úchvatnému baleniu.

Aktívne produkty, naopak, dokážu ozdraviť poškodenú pleť či viditeľne zredukovať vrásky. Výrobcovia takýchto kozmetických zázrakov nevrážajú horibilné sumy do reklamných kampaní, pretože všetko investujú do nákladných výskumov a surovín, z ktorých sa ich produkty vyrábajú. Tieto produkty nájdete najčastejšie priamo u dermatovenerológov alebo špecializovaných kozmetických salónoch či klinikách krásy, no rozhodne nie v drogérii.


Prečítajte si aj:

Tu je postup ako si vyrobiť domáci hydratačný krém