Ako sa zbaviť bruška po pôrode

Hoci tehotenstvo aj následný pôrod patria medzi úplne prirodzené fyziologické procesy a očakávalo by sa, že sa s nimi každé ženské telo dokáže hravo vyrovnať, opak je väčšinou pravdou. Extrémna premena tvaru, hmotnosti i fungovania organizmu, ktoré sprevádzajú počas gravidity každú ženu, s pôrodom bohužiaľ nemizne - naopak dokáže trápiť ešte dlho potom.

Ženské telo po pôrode Zdroj foto: Shutterstock.com

Medzi najviac obťažujúce následky očakávania potomkov patrí ukladanie tukových zásob do nežiaducich partií, jazvy na bruchu, stehnách aj zadku, ale aj ovisnuté bruško.

Faktory

Na vzhľade brucha po pôrode sa podieľa hneď niekoľko faktorov. Prvým z nich je genetika. Ak vaša mamička mala po deväťmesačnom maratóne bruško ako zo žurnálu, je veľmi pravdepodobné, že aj vy nebudete mať s centrom tela žiadny problém. To isté platí o striách, aj váhových prírastkoch.

Prečítajte si viac o tehotenstve týždeň po týždni.

Druhým extrémne dôležitým faktorom je to, ako so svojím telom v priebehu tehotenstva zaobchádzate. Ak budete celý čas cvičiť a strážiť si jedálniček, hrozí oveľa menšie riziko nepekne popraskaného bruška a ťažkostí  brušných svalov s návratom do pôvodnej podoby.


Čítajte viac:


Ako tomu predísť

Cvičením pred otehotnením, ale aj v priebehu celého tehotenstva, sa brušné svaly spevňujú a potom držia veľkosť bruška na uzde. Aj vďaka tzv. svalovej pamäti sa po narodení dieťaťa vráti rýchlejšie do obvyklej podoby. Nič nie je stratené ani v prípade, že ste pohyb trošku zanedbávali a naopak si dopriali viac cukroviniek, než bolo nutné - pomocou cvičenia a správneho jedálnička možno dokázať takmer zázraky.

Hneď v pôrodnici vám rehabilitačná sestra ukáže cviky na zavinutie maternice. Jedným z nich je jednoduchý ľah na bruchu na malom vankúšiku. Spočiatku vydržte aspoň päť minút a postupne minúty pridávajte. Ďalšou vhodnou aktivitou sú rôzne dychové cvičenia. Prosté dýchanie do brucha aktivuje hlboko uložené brušné svaly a tie sa pomaly začnú prebúdzať zo spánku.

Jednoduché cvičenia po pôrode

Po prirodzenom pôrode môžete začať so spevňovaním stredu tela prirodzene skôr, ako po cisárskom reze. Určite ale nezaťažujte priame brušné svaly aspoň tri mesiace po pôrode, pretože tým by sa mohol zafixovať ich rozostup, ktorý spravidla v priebehu tehotenstva vznikne.

Nečakajte, že si s novým členom rodiny nájdete čas samé na seba. Využite preto starostlivosť o dieťa ako formu fitness programu - na prechádzke s kočiarom bruško jemne napínajte a vťahujte, počas dojčenia precvičujte svaly panvového dna, alebo sa pri uspávaní bábätka v náručí kývajte v páse ako metronóm, aby ste stimulovali šikmé brušné svaly.

Určite ste počas rastu bruška rozmaznávali jeho kožu rôznymi krémami a olejčekmi. Neprestávajte ani po pôrode. Krémy síce nie sú nijak zázračné, ale hydratovaná a masírovaná koža bude lepšie prekrvená a bude preto tiež lepšie vyzerať.

Prvých pár týždňov po pôrode sa svojím bruškom snažte netrápiť. Vaše telo dokázalo úžasnú vec a to, že nevyzerá hneď ako z obálky časopisu, mu odpustite. Nevzdávajte sa ale ani predčasne - až začnete pravidelne cvičiť, posilňovať, starať sa o domácnosť a skrotíte tehotenské chute, povolené brucho bude postupne miznúť. Je možné, že už nikdy nebude vaša postava vyzerať ako pred otehotnením, avšak určite stojí za to urobiť pre seba a svoj dobrý pocit maximum.


Viac tipov pre štíhlu postavu a videotéku cvičení nájdete v sekcii Šport a cvičenie a na www.fithall.sk

gastanko2016

mne pomohlo zbaviť sa nadbytočných kíl upravenie stravy a cvičenie.Čo sa týka strií, tak tie som našťastie nemala. V tehotenstve som sa natierala každý deň bepanthen krémom proti striám. Pokožku dobre hydratuje a spevňuje.

Leyla753

mne sa to podarilo pomerne rýchlo s hot yogou a korčulovaním pri kočíkovaní. Vetrali sme sa obe spolu. Najlepšia vec akú som mohla urobiť bolo že som stavila na baby-merci.sk a ich dada paradiso - kúpili sme kočiar ktorý nás neobmedzoval v lese, v meste, v parku alebo na cyklochodníku.