Čaro domáceho bylinkového čaju

Už od nepamäti sa ľudia liečili bylinkami, z ktorých si pripravovali chutné čaje pomáhajúce s takmer každým zdravotným problémom. Dôležité však je naštudovať si účinky jednotlivých byliniek, aby sme si nimi namiesto pomoci neuškodili.

domaci_bylinkovy_caj Zdroj foto: Shutterstock.com

Takmer každá bylinka je pre organizmus prospešná. Skôr, ako sa začneme bylinkám venovať, mali by sme disponovať určitými vedomosťami, čo v dnešnej dobe nie je problém. Nájsť si vhodnú a praktickú knihu, s ktorou môžeme dokonca chodiť do prírody, nie je vôbec náročné. V začiatkoch je veľmi užitočné svoje postupy konzultovať s ľuďmi, ktorí sa venujú pestovaniu, zberu, uskladneniu a spracovaniu byliniek niekoľko rokov. Cenné sú najmä rodinné recepty, ktoré sa odovzdávajú z generácie na generáciu. Nemáte ani jednu možnosť, či odvahu na vlastné pokusy? Bylinky si môžete kúpiť v lekárni. Pozor, bylinky môžu aj ublížiť, preto treba byť pri ich výbere a množstve opatrný!

Najlepšie sú tie, ktoré si nazbierate sami

Je priam ideálne, ak si môžeme bylinky dopestovať na záhrade. V prípade zberu priamo vo voľnej prírode treba isť čo najďalej od mesta a od cesty. Že to každý vie? Dovolím si pochybovať, ešte stále stretávam ľudí, ktorí túto zásadu nerešpektujú a spokojne zbierajú bylinky popri ceste. Väčšinou zbierame kvety, listy a niekedy i korene. Čaj si môžeme pripraviť aj z čerstvo natrhaných byliniek alebo z čajových zmesí. Tiež nie je jedno, aké bylinky miešame. Dbáme na to, aby sa navzájom nerušili chuťou a účinkom. Zásobu, najmä na zimné obdobie si vytvoríme z vysušených byliek. Spravidla platí, že na 100 ml vody potrebujeme 1 ČL nasekanej sušenej byliny, zalejeme prevarenou vodou, prikryjeme a vylúhujeme v priemere 15 minút, iba tak získame čo najviac liečivých účinkov. Denná dávka je cca 500 ml čaju. Bylinkové čaje si môžeme osladiť medom. Zostaviť si vlastnú domácu lekáreň z bylín je veľmi užitočné. Čaje sú zdraviu prospešné, ibaže ich treba striedať.

Bylinkový čaje by nemali chýbať ani v jednej domácnosti. Tu je pár typov na čaje, ktoré nás ozdravia i osviežia.

Tymianový čaj (materina dúška)

Možno netradičný, ale veľmi účinný na dezinfekciu zažívacieho traktu. Zlepšuje trávenie a nielen to, účinný je aj pri kašli. Súčasne je skvelým diuretikom, odvodňuje a zmierňuje infekciu močových ciest. Pripraviť si ho môžeme z čerstvého alebo sušeného tymianu. Na 250 ml vody počítame 1 ČL čerstvého alebo 3 ČL sušeného tymianu, ktorý prelejeme vriacou vodou a necháme 10-15 minút vylúhovať. Vďaka prenikavejšej chuti môžeme sušené bylinky radšej nahradiť čerstvými. Osladíme medom a podávame teplý.

Harmančekový čaj

V dostupnej literatúre sa môžeme stretnúť s rôznymi názvami. Harmanček, rumanček alebo kamilka. Harmanček je ľudový názov rumančeka kamilkového. Vždy ide o ten istý a výborný čaj. Pomáha pri nervozite a strese, zmierňuje úzkosť a dopomáha dobrému spánku a účinný je aj pri trávení. Obklady pomáhajú unaveným a opuchnutým očiam. Čaj si pripravíme z harmančekového kvetu - 3 ČL zalejeme 250 ml vriacou vodou, necháme 15 minút vylúhovať a scedíme. Čaj si pripravujeme vždy čerstvý bezprostredne pred použitím.


Prečítajte si tiež:

Zelený čaj Matcha dokáže hotové zázraky

Čaro domáceho ovocného čaju

Všestranná žihľava prečistí krv a ochráni naše oči


Žihľavový čaj

Žihľava je prírodný liek, ktorý nám poskytne príroda bez platenia. Navyše jej udelila široké spektrom účinkov. Čaj zo žihľavy obsahuje veľa železa, prečistí krv, tráviaci trakt, zbavuje nervozity a napätia, a má aj skrášľovacie účinky – zlepšuje stav pokožky a vlasov. Na čaj potrebujme 2-3 ČL žihľavy, ktoré zalejeme 250 ml prevarenej vody, necháme 15 minút vylúhovať. Pijeme nesladený 3x denne po dobu najviac dvoch týždňov. Kúru môžeme zopakovať dva razy do roka, na jar a na jeseň. 

Lipový čaj 

Ďalší prírodný liek, ktorý nám ponúka sama príroda je lipový kvet. Čaj z lipového kvetu s medom a citrónom má nezameniteľnú chuť a vôňu. Je výborným pomocníkom pri nachladnutí. Šálka lipového navodí aj príjemný spánok.

Dáte si dnes šálku bylinkového čaju? Výber je na každom z nás – podľa zdravotných problémov i podľa chuti. Naše telo nás práve prostredníctvom chuti upozorní, čo mu chýba. Počúvajme svoje telo!

Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.