Máte nízke sebavedomie? Otestujte sa

Väčšina ľudí pripúšťa, že sa cítia neistí alebo majú nízke sebavedomie a potrebovali by viac sebadôvery. Častokrát si o sebe myslíme niečo, čo považujeme za fakt, hoci v skutočnosti je to iba mienka či názor na seba.
Zdroj foto: Shutterstock.com

Tieto názory na seba sú založené na skúsenostiach, ktoré sme zažili a na tom, aké informácie nám dali - kto a akí sme. Ak boli naše skúsenosti negatívne, naše predstavy a mienka o nás je pravdepodobne negatívna tiež.

Úplne základné predstavy o nás samotných prichádzajú z ranného detstva. To, čo sme videli, počuli a zažili v detstve, v rodine, širšom okolí, v škole - to všetko ovplyvnilo, ako na seba pozeráme. Tieto skúsenosti vytvárajú základ toho, čo si o sebe myslíme, sú to zovšeobecnenia o nás, akési súdy o nás ako o ľuďoch. 

 Zdravé sebavedomie znamená:

  1. Úctu k vlastným schopnostiam a hodnote seba samého.
  2. Poznanie vlastných schopností a dôverovanie v ne.
  3. Zhodnotenie a otvorené prijatie našich vlastných obmedzení.
  4. Prijatie týchto obmedzení s tým, že im na jednej starne rozumieme a na druhej, že niektoré z nich sa dajú prekonať. 
  5. Sloboda od toho, čo si o nás druhí ľudia myslia. Napriek tomu, že vnímame tieto predstavy iných o nás, nemali by určovať to, čo a kto sme. 

Zdravé sebavedomie je spojené s asertívnym správaním, kde človek hovorí, o čo mu ide, ako vníma danú situáciu, čo si o nej myslí a ako ju prežíva. Rešpektuje iných. Navonok pôsobí uvoľnene, kľudne, hovorí zreteľne a zrozumiteľne. Zdravé sebavedomie neznamená milovať seba bez ohľadu na to, čo robíme. K zdravému sebavedomie patrí aj „zdravá“ vina, výčitky za niečo, čo sme spravili naozaj zle. 

Ľudia s nízkym sebavedomím však majú sklon cítiť tieto pocity aj vtedy, ak sa nesprávali zle. Ľudia s nízkym sebavedomím majú sklon správať sa k sebe samým horšie ako k iným ľuďom. Nízke sebavedomie je nesprávne vnímanie seba samého. Sebavedomie sa zvyšuje tým, že sa zvyšuje aj naše poznanie seba samého a prístup/postoj k nám samotným. 

Existujú rôzne, aj online testy sebavedomia, ktoré sa dajú vyplniť a získať tak hneď výsledok. Svoju úroveň sebavedomia si môžete „zdiagnostikovať“ aj pomocou nasledovných bodov – čím viac bodov, v ktorými sa stotožňujeme, tým väčšia pravdepodobnosť nášho narušeného sebavedomia. 

Charakteristické príznaky nízkeho sebavedomia:

  1. Sociálne stiahnutie sa, izolovanie sa od iných.
  2. Úzkosť a vnútorný zmätok.
  3. Nedostatok sociálnych zručností a sebadôvery. Depresívne stavy alebo návaly smútku.
  4. Pocit, že nie som hodnotná osoba (minimálne ako ostatní).
  5. Pocit, že mám skôr tendenciu vnímať sa ako babrák či nula (nemám takmer žiadne dobré vlastnosti).
  6. Neschopnosť prijímať komplimenty.
  7. Neschopnosť vidieť seba priamo a správne byť férový voči sebe.
  8. Zdôrazňovanie toho negatívneho na sebe/v sebe (nemám byť na seba v čom hrdý).
  9. Prílišné nafukovanie mienky iných o nás a prílišný záujem o to, čo si o nás ľudia myslia.
  10. Sebapopieranie, sebazhadzovanie, podceňovanie sa, popieranie vlastných pocitov.
  11. Správanie sa k sebe horšie ako k iným ľuďom (nedostatok rešpektu k sebe).
  12. Silné obavy, či som sa nesprával k iným nevhodne.
  13. Odmietanie ísť do výziev, odmietanie ísť do popredia.
  14. Odmietanie dôverovať svojim pocitom a názorom.
  15. Očakávanie iba málo od života pre seba (postávanie akoby v pozadí života a nedostávanie od života, to čo by ste chceli).
  16. Vnímanie sa škaredší ako iní.
  17. Vnímanie seba ako nehodného/ej lásky, celková nespokojnosť so sebou.
  18. Vnímanie sa ako hlúpejší/ia ako druhí.
  19. Neschopnosť použiť peniaze na seba alebo na svoj výzor, lebo si to nezaslúžim.
  20. Vaše názory sú menej hodnotné ako názory iných.

Prečítajte si tiež:

10 otázok a odpovedí psychológa o depresii

Ako a prečo vzniká úzkosť?

Nízke sebavedomie môže prerásť do depresie


Prvá pomoc zranenému sebavedomiu:

Nenafukujte zlé veci o sebe

Nízke sebavedomie nás môže viesť k zovšeobecňovaniu nejakej jednotlivej udalosti nášho zlyhania či vlastnosti na našu celú osobnosť (som babrák, zlá matka a pod). Vedomie, že mám sklon očierňovať sa pred sebou je prvým krokom k náprave. Ak si teda vravíte, že ste napr. hlupák, skúste nájsť aj opačné skutočnosti a vzoprite sa tendencii zhadzovať sa.

Pozrite sa na pôvod a korene nízkeho sebavedomia

Nízke sebavedomie často pramení z toho, ako nás nastavili iní ľudia. Ak ste boli stále napádaní, kritizovaní alebo šikanovaní, tak ste pravdepodobne nasali do seba negatívne veci o sebe, ktoré do vás vložili iní. Uvedomte si tieto skutočnosti, kto to bol, kto to do vás vložil. Nejde tu o hľadanie vinníka a pomstu, ale o spochybnenie negatívnej predstavy o sebe. Toto je prvý krok k psychologickej nezávislosti: vaše skutočné ja – ktoré by ste mali počúvať – je oveľa láskavejšie a rozumnejšie k vám samotným.

Buďte féroví k sebe aj k druhým

Nízke sebavedomie nafukuje naše zlyhania a nedostatky a minimalizuje naše úspechy a schopnosti. Zmeňte to a buďte féroví - k sebe aj iným. Ak vám druhí povedia niečo pozitívne o vás, skúste ich vypočuť a aspoň o tom pouvažovať. Pamätanie si len negatívneho, stavanie na kritike seba a odmietanie komplimentov alebo pozitívnej spätnej väzby na seba je silne nevyvážené a narušuje vašu rovnováhu.

Odhoďte od seba perfekcionizmus

Ak nie je niečo úplne dokonalé, tak je to zlé. Ľudia s nízkym sebavedomím hodnotia veci často v zmysle - všetko alebo nič či čiernobiele myslenie. Vhodnejší je realizmus. Aj 20 percent je niečo a na základe niečoho z nás vzniklo a je dôležité začať stavať na tom, čo to dokázalo a rozvíjať to.

Starajte sa o to, ako vyzeráte

Nízke sebavedomie vedie do bludného kruhu. Ak sa cítime zle, ak vnímame seba, máme sklon nestarať sa o seba. Zanedbávanie vzhľadu však vedie k ďalšiemu znižovaniu sebavedomia. Venujte čas sebe a svojmu výzoru. Nevnímajte to ako niečo vedľajšie či nepodstatné. Efekt z vonka má efekt aj do vnútra.

Skúste zmeniť aj vaše predstavy o sebe tak, že si vo vašich predstavách seba predstavíte ako niekoho, kto dobre vyzerá, je zdravý, dobre oblečený a robí niečo, na čo je hrdý - či už je to schopnosť hovoriť sebavedome s inými alebo vyzerať pokojne a uvoľnene. 

Použitá literatúra:

  • The Importance of Self-Worth. Psychalive [online]. Dostupné na internete: http://www.psychalive.org/self-worth/
  • LANGER, E. Self-Esteem vs. Self-Respect. Psychology today [online]. Dostupné na internete: https://www.psychologytoday.com/articles/199911/self-esteem-vs-self-respect

Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.