Častý strašiak mamičiek- popôrodná depresia

Popôrodná alebo aj postnatálna depresia je druhom depresie, ktorú môžu niektoré ženy zažívať po pôrode. Tento druh depresie býva častejší, než je všeobecne známe a postihuje jednu z desiatich žien po narodení dieťaťa.
Postihnuté bývajú ženy bez ohľadu na etnikum, osobitne náchylné sú matky – tínedžerky. Postnatálna depresia býva často „nezachytená“ a mnoho žien ani nevie, že ňou trpí. Príznaky či symptómy tejto depresie sú rôzne, **zahŕňajú zlú náladu, problémy zvládať veci a problémy so spánkom**. Na druhej strane zmeny nálad, podráždenosť a plačlivosť sú spoločným javom po pôrode.

Tieto symptómy vymiznú často počas niekoľkých týždňov. Ak však tieto symptómy pretrvávajú, môže to byť signál postnatálnej depresie. Mnohé ženy ani nerozpoznajú tieto signály postnatálnej depresie alebo ich ignorujú, pretože sa obávajú, že budú vnímané ako zlé matky.

Časové hľadisko vzniku tejto depresie je rôzne, zvyčajne začína počas jedného alebo dvoch mesiacov po pôrode. Ale môže začať aj niekoľko mesiacov po pôrode. Asi u tretiny žien začali depresívne príznaky už v tehotenstve a pokračujú po pôrode.

Ako sa prejavuje?

  • depresivita: cítite sa „biedne“, ste nešťastná, plačlivá väčšinu času, stav môže byť zhoršený hlavne ráno a večer;
  • podráždenosť: v kontakte s partnerom, novorodencom a deťmi;
  • únava: matky po pôrode sa cítia veľmi unavené, avšak depresia spôsobuje prežívanie pocitov úplného vyčerpania a straty energie;
  • problémy so starostlivosťou o seba a o svoje dieťa - dokonca aj jednoduché úlohy sa môžu ukazovať ako náročné;
  • problémy so spánkom: aj napriek únave nemôžete zaspať, robíte si starosti o mnohé veci, počas noci, keď dieťa spí, ste hore a prebúdzate sa už pred prebudením sa dieťaťa;
  • strata chuti do jedla: spolu so zabúdaním vôbec jesť;
  • neschopnosť tešiť sa z čohokoľvek: zisťujete, že je pre vás ťažké tešiť sa, mať záujmy, dokonca mať radosť z dieťaťa;
  • strata záujmu o sexuálny život: dôvodov môže byť viac, môže to byť po pôrode bolestivé alebo môžete byť unavená, ale depresia berie akúkoľvek chuť a túžbu;
  • negatívne pocity a pocity viny: depresia mení myslenie – môžete mať veľmi negatívne myšlienky, myslieť si, že nie ste dobrá matka a dieťa vás nemiluje; cítiť vinu ohľadom tohto stavu- že je to vaša chyba; strata sebadôvery; myslíte si, že nedokážete zvládať veci;
  • úzkostnosť: matka má prirodzene obavu o zdravie dieťaťa, ale pri depresii je táto úzkosť úplne premáhajúca. Môže sa to týkať stavu dieťaťa alebo vás (dostanete sa z depresie?). Môže byť pre vás ťažké byť iba sama s dieťaťom a potrebujete podporu zo strany partnera alebo lekára. Pri úzkosti môžete zažívať: zvýšený pulz, búšiace srdce, potenie, dusenie, strach z kolapsu.
  • Vyhýbanie sa ľuďom: nechcete vidieť priateľov či rodinu a pod.
  • Samovražedné myšlienky: ak máte pocity ohľadom poškodenia seba samej, mali by ste vyhľadať odbornú pomoc (psychológ, psychoterapeut, psychiater, všeobecný lekár). Pri akútnom nutkaní vyhľadajte pomoc okamžite.
  • Psychotické symptómy: u malého počtu žien sa môžu rozvinúť psychotické symptómy, môžete počuť hlasy a uvažovať nad nezvyčajnými vecami a veriť im. Treba okamžite vyhľadať pomoc.

Prečítajte si tiež:

Psychická pohoda vďaka autogénnemu tréningu

Ako sa mať rád?

10 otázok a odpovedí od psychológa o depresii


Vplyv depresie na vzťah k dieťaťu: máte pocity viny, že necítite k dieťaťu, čo sa od vás očakáva; milujete/ nemilujete svoje dieťa; nemusíte sa cítiť „blízko“ svojmu dieťaťu; máte problém zistiť, čo vaše dieťa cíti alebo čo potrebuje. Môže k tomu patriť aj odmietanie dieťaťa alebo jeho obviňovanie za váš stav.

Dôvody a riziká popôrodnej depresie

Príčiny nie sú úplne známe a jasné, pravdepodobne ide o výsledok viacerých faktorov:

  • telesný a psychický stres spojený so starostlivosťou o dieťa, osobitne nedostatok spánku;
  • hormonálne zmeny, ktoré nastávajú krátko po pôrode – niektoré ženy môžu byť osobitne citlivé na tieto zmeny;
  • individuálne sociálne okolnosti ako napr. finančné starosti, nízka sociálna podpora, vzťahové problémy, smrť blízkeho človeka, ukončenie vzťahu, strata zamestnania, a pod.
  • nedostatok podpory zo strany rodiny.
  • fyziologické príčiny – málo aktívna štítna žľaza (treba podstúpiť liečbu);
  • problémy s depresiou a poruchami nálad už v minulosti;
  • predchádzajúca skúsenosť s popôrodnou depresiou
  • zažívanie depresie alebo úzkosti už počas tehotenstva.

Popôrodná depresia môže začať aj bez zjavnej príčiny, aj bez týchto uvedených príčin.

Ako sa lieči?

- „**_svojpomoc“_** (zisťovanie informácií o depresii, možnostiach liečby, neobávanie sa diagnózy – stav sa liečbou zlepší; komunikovanie s niekým o týchto problémoch; využitie možnosti si na chvíľu sadnúť, relaxovať – ako prechádzka, čítanie časopisu, počúvanie hudby oddýchnuť a pospať si počas dňa a noci; pravidelná strava; trávenie času s partnerom; nájdenie si podpornej skupiny; zapojenie do prác v domácnosti členov rodiny; cvičenie; svojpomocné knihy; neobviňovanie sa, partnera či rodinu; neužívanie alkoholu a drog a pod.); - **_psychoterapiu_** (terapia rozhovorom); - **_medikamentóznu_** **_liečbu_** antidepresívami (lieková forma).

Nikdy nie je „zlé“ vyhľadať pomoc. Pomoc závisí od toho, nakoľko je vaša depresia vážna. Mierna popôrodná depresia môže byť zlepšovaná aj zvýšenou podporou zo strany rodiny a priateľov. Ak sú vaše problémy vážnejšie a necítite sa dobre, je na mieste uvažovať skutočne vyhľadať odbornú pomoc a požiadať o liečbu.

Skutočný príbeh: Jonatán a ja - Ale áno, mala som popôrodnú depresiu

Použitá literatúra: -------------------
  • Depression during and after pregnancy fact sheet. In Womenshealth [online]. Dostupné na internete: http://www.womenshealth.gov/publications/our-publications/fact-sheet/depression-pregnancy.html
  • Feeling depressed after childbirth. In Nhs [online]. Dostupné na internete: http://www.nhs.uk/Conditions/pregnancy-and-baby/pages/feeling-depressed-after-birth.aspx#close
- - - - - -

Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.