Starajte sa o svoje obličky

Obličky sú čističkou nášho tela a plnia viac funkcií, ako by ste si mohli myslieť. Nepodceňujte teda prevenciu a uistite sa, že tie vaše sú v poriadku. Druhý marcový štvrtok už tradične patrí práve im. Jeho úlohou je upozorniť na prípadné ochorenia a podporiť prevenciu.
Obličky sú párovým orgánom pripomínajúcim fazuľu, ktorý plní v organizme nenahraditeľnú funkciu. Prostredníctvom moču **zbavujú telo škodlivín** a odpadových látok ako močovina a kreatinín, ale aj prebytočnej vody. Denne prefiltrujú takmer až **2 000 litrov krvi**, ktorú prečistia a vracajú späť do obehu.

Ich funkciou je zbavovať krv močoviny, udržiavať optimálny krvný tlak, kyslosť vnútorného prostredia a jeho stálosť, tiež pomáhajú v tvorbe červených krviniek, produkujú hormóny a udržiavajú správny objem vody v tele.

Zlyhanie obličiek

Zdravé obličky fungujú na 100%, vážne zdravotné problémy prichádzajú, ak sa ich funkčnosť zníži na menej ako 25%. V prípade, že klesne až na 15-10%, pacient je odkázaný na dialýzu alebo transplantáciu. Akútne zlyhanie obličiek neznamená definitívny stav, ten je v mnohých prípadoch len dočasný a môže zaň otrava krvi, ťažká infekcia, intoxikácia liekmi, šok či silné hnačky.

Kto je ohrozený?

Najohrozenejšou skupinou sú ľudia trpiaci cukrovkou, vysokým krvným tlakom či výskytom ochorenia v rodine. Príčinami sú tiež fajčenie, nadmerné užívanie liekov proti bolesti, obličkové kamene, zväčšená prostata, opakované infekcie močových ciest či vek nad 50 rokov.

Príznaky a odhalenie ochorenia

Začínajúce problémy s obličkami si v mnohých prípadoch ani nevšimneme. Ich funkcia sa stráca postupne, problémy prichádzajú pomaly a nemajú špecifické príznaky. Poškodenie obličiek sa začne prejavovať bolesťami hlavy, únavou, vyšším krvným tlakom či častým močením, najmä v noci. Slabosť, vracanie a nechutenstvo, zvýšený pocit smädu, anémiu, opuchy či problémy so sústredením môžu byť práve príznakmi štrajkujúcich obličiek.

Ochorenie je možné odhaliť pomocou merania krvného tlaku a **prítomnosti proteínov a krvi v moči.** Zdravé obličky totiž odvádzajú odpadové látky z tela a bielkoviny ponechávajú, ak sú však choré, do krvi sa dostáva i proteín albumín. V začiatočných štádiách len v malom množstve, postupne ho však pribúda. **[Čítajte viac o chorobách obličiek.](https://www.zdravie.sk/choroba/49746/choroby-obliciek)**
Ak máte otázky, týkajúce sa prevencie alebo zdravotných problémov vašich obličiek, navštívte internetovú kliniku www.klik-klinik.sk a konzultujte s nefrológmi, ktorí sa zaoberajú prevenciou, diagnostikou a liečbou ochorení obličiek (napr. zápalové, akútne a chronické ochorenia a zlyhanie obličiek). Nájdete tu aj pediatrických nefrológov, ktorí vám pomôžu s obličkovými komplikáciami vašich detí.

Prevencia a zníženie rizika

Prevencia pred ochorením je určite lepším riešením ako jeho liečba. Aby ste predišli problémom s obličkami, mali by ste si dopriať dostatok pohybu, zdravú životosprávu a dostatočný prísun tekutín. Pravidelná kontrola cukru v krvi a tlaku by mala byť samozrejmosťou. Zvýšená hmotnosť, fajčenie a pravidelné užívanie liekov im tiež neprospieva. Ak trpíte cukrovkou, obezitou, vysokým krvným tlakom či ochorenie obličiek postihlo niektorého člena vašej rodiny, mali by ste sa dať preventívne vyšetriť.

12. marca 2015 si opäť pripomenieme svetový deň obličiek, ktorého cieľom je poukázať na riziko ochorení a podporiť prevenciu v starostlivosti o naše obličky. Radšej sa nechajte preventívne vyšetriť, ako by vás malo nepríjemné ochorenie sprevádzať po zvyšok vášho života.


Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.

Goings46

Hi
care tips are sharing here to help keep your kidneys healthy.
www.mybkexperience.review
Keep active and fit.
Control your blood sugar.
Monitor blood pressure.
Monitor weight and eat a healthy diet
Drink plenty of fluids.
Don't smoke.