25 pravidiel ako byť v živote šťastný a spokojný

Šťastný môže byť každý z nás. Vedci sa rozhodli spísať tie najlepšie rady, ako to dosiahnuť. A nemusí to byť ani také ťažké, ako sa na prvý pohľad môže zdať.

Úsmev Zdroj foto: Shutterstock.com

Keď si šťastný, tlieskaj rukami! Iste si pamätáte túto pesničku z detstva. Z obdobia, kedy sme jednoducho všetci vedeli byť šťastní. Prečo vedia byť deti šťastné a dospelí už menej? Čítali ste niekedy Levieho kráľa? V ňom nájdete jednu z mnohých odpovedí. Deti sa jednoducho prirodzene držia hesla zo spomínanej rozprávky, ktoré znie Hakúna Matáta - minulosť nezmeníš, starosti hoď za hlavu. Aj to je jeden z mnohých tipov, ako byť šťastný.


Prečítajte si aj:

­Tieto kroky smerujú k dosiahnutiu väčšieho šťastia

Psychológovia našli vzorec na šťastie

Britskí psychológovia na základe viac ako tisícky rozhovorov zadefinovali vzorec šťastia:

P + (5 x E) + (3 x H) = šťastie

Najväčšiu rolu zohráva kvalita bytia (E), čiže zdravotný stav, finančná stabilita, priateľstvo a rodinná pohoda. Menší význam má tzv. index vyšších štandardov (H), t.j. sebaúcta, ambícia, zmysel pre humor. Najmenšiu úloha zohráva v šťastí osobná charakteristika (P). Z toho vyplýva, že o šťastí v živote človeka rozhoduje v prvom rade životná úroveň a sociálny kontakt a až potom nasleduje napríklad naplnenie osobných ambícií či spôsob, akým sa vyrovnávame s neúspechom.

Tu sú rady od samotných vedcov, ktoré vás môžu spraviť viac šťastným:

1. Choďte von

Trávenie času pod holým nebom je skvelé. Ľudia žijúci v blízkosti zelene sú na tom z hľadiska duševného zdravia obyčajne lepšie. Je to zrejme preto, že pohľadom na prírodu stimulujeme tie časti mozgu, ktoré sú spojené so šťastím, pozitivizmom a emočnou stabilitou. Navyše, pobytom na slnku naše telo produkuje vitamín D. Slnko celkovo prospieva aj v boji proti depresiám. Údajne stačí už 15 minút na slnku, aby sa človek cítil po zvyšok dňa príjemne.

2. Cvičte

Cvičením si neformujeme len svoje telo, ale aj pozitívne myslenie. Pohybom sa vyplavujú endorfíny, chemické látky, ktoré zlepšujú našu náladu a podporujú pocity eufórie. Vedci tvrdia, že pravidelné cvičenie môže viesť dokonca k trvalému šťastiu.

3. Spite viac

Kvalitný spánok je veľmi dôležitý, aby ste sa cítili nielen dobre, ale aj šťastne. Doprajte si v noci aspoň sedem hodín spánku a keď budete mať cez deň čas a chuť, pokojne si zdriemnite. Nedostatok spánku zle vplýva nielen na našu náladu, ale napríklad aj na pracovné výkony.

4. Meditujte

Meditovať nie je jednoduché, no rozhodne stojí za to naučiť sa to. Zrejme sa vám tok myšlienok a neustály vnútorný rozhovor nepodarí zastaviť hneď pri vašej prvej meditácii, no ako sa hovorí, trpezlivosť ruže prináša. Ľudia, ktorí sa naučili meditovať, sa cítia oveľa lepšie. Po meditácii sú zregenerovaní, pokojnejší a vyrovnaní. Majú tiež lepšiu koncentráciu. Skúste si sadnúť na zem, upriamte pohľad na nejakú vec a pozorujte len svoje dýchanie.

5. Majte hobby

Nemáte žiadneho koníčka? Skúste si ho nájsť. Vašej celkovej pohode len prospeje, keď sa začnete venovať niečomu novému. Že ste na to pristarí? Nezmysel, skúste napríklad taký kurz maľovania alebo keramiky. Výborný je aj kurz varenia.

Kurz varenia Zdroj foto: Shutterstock.com

6. Pustite si hudbu

Hudba je vynikajúci spôsob, ako pookriať na duši. Vôbec sa nebojte pustiť si svoju obľúbenú skladbu poriadne nahlas a môžete si pri tom aj zatancovať. Uvidíte, ako skvele sa budete cítiť.

7. Zahoďte negatívne myšlienky

Myslíme to doslova. Ak máte negatívne myšlienky, odhoďte ich. Napíšte si ich na kus papiera, a ten potom zahoďte, zlikvidujte, spáľte. Takto to urobte aj so starosťami, ktoré vás trápia a o ktorých viete, že ich aj tak neovplyvníte. Pozitíva si tiež spíšte na papier, no ten už nezahoďte. Pokojne si ho hocikedy prečítajte, alebo ho prečítajte svojim blízkym. Vaše pozitívne pocity sa tak môžu až ztrojnásobiť!

8. Doprajte si sex

Viaceré výskumy dokázali, že ľudia, ktorí majú pravidelne sex, sú spokojnejší. Jedna štúdia dokonca naznačila, že ak máme sex raz za týždeň, sme viac nadšení, ako keby sme zarobili veľké peniaze. Nie nadarmo sa hovorí, že šťastie sa nedá kúpiť.

9. Buďte vďační

Úprimne sa niekomu poďakovať prináša pocity šťastia. Vyjadrite svoju vďačnosť vždy, keď ju budete cítiť. Prospieva, ak si budete písať denník – zaznamenajte si každé jedno poďakovanie, ktoré ste v ten deň niekomu venovali. Občas si tento denník prečítajte. Odborníci vravia, že stačí jedno prejavenie vďačnosti a vaša radosť bude narastať.

10. Majte priateľov

Mať priateľov je neskutočne dôležité. Nielenže si priatelia pomáhajú, keď ich máme, sme veselší a šťastnejší. Zachovávajte svoje staré a dobré priateľstvá, no hľadajte si aj nové!

Priatelia Zdroj foto: Shutterstock.com

11. Šírte radosť

Tak, ako môže byť nákazlivé zívanie, môžete ľahko nakaziť niekoho aj svojím smiechom. Urobte tak! Prenášajte svoju radosť na iných a sami ju budete zažívať ešte intenzívnejšie. Pokojne na to využite stretnutia s priateľmi, alebo hoci aj sociálne siete. Určite ste už zažili alebo videli, ako sa niekto začal smiať na verejnosti a postupne sa k nemu pridali ostatní. Odrazu sa spolu smejú ľudia, ktorí sa vôbec nepoznajú! Poznáte lepší pocit?

12. Hoďte to za hlavu

Poznáte chronicky známe Hakúna Matáta z Levieho kráľa? Presne to urobte – hoďte minulosť za hlavu a ničím sa netrápte. Čo sa raz stalo, už nezmeníme, prečo sa preto zbytočne trápiť? Minulosť by nás mala poučiť a nie nás prenasledovať. Odpúšťajte ľuďom, ktorí vám v minulosti ublížili a budete sa cítiť šťastnejší.

13. Starajte sa o seba

Doprajte si popri všetkých povinnostiach aj niečo príjemné pre seba. Inak sa vám môže stať, že budete nešťastní, môžete vyhorieť a ochorieť. Skúste sa o seba starať pravidelne a tak, aby ste boli zdraví a šťastní.

14. Cvičte jógu

Cvičenie rozhodne ovplyvňuje našu náladu pozitívnym smerom. Vedci však zistili, že najlepším cvičením na šťastie je práve jóga. Neprospieva totiž iba nášmu telu, ale aj mysli, odbúrava stres a tým vplýva na dlhodobé zdravie a šťastie.

15. Doprajte si pestrú stravu

Jedlo je pre šťastie veľmi dôležité. Nielen preto, že nám spôsobuje kulinárske pôžitky, ale najmä pre látky a živiny, ktoré správnymi potraviny prijímame. Vedci totiž zistili, že ľudia, ktorí konzumujú zeleninu a ovocie až sedemkrát denne, majú väčšiu duševnú pohodu. Vedeli ste, že dostatok vápnika a železa majú tiež významný podiel na tom, že nám je veselo?

Zelenina Zdroj foto: Shutterstock.com

16. Buďte k sebe zhovievaví

Niekedy sme si najväčšími nepriateľmi my sami. Byť voči sebe samému príliš sebakritický vôbec neprospieva. Riešiť neustále vlastné chyby vedie k depresiám. Naopak, skôr sa zamerajte na to, v čom ste dobrí. Budete sa cítiť silnejšie, budete produktívnejší, budete mať menej stresu a budete šťastnejší.

17. Obklopte sa žltou

Žltá je farbou optimizmu. Zrejme preto, že sa nám spája so slnkom. Rozhodne pomáha, keď si niečo žlté oblečiete, prípadne váš byt vyzdobíte žltými doplnkami.

18. Zadovážte si kvety

Okrem toho, že kvety oživia každú miestnosť, výrazne prispejú aj k lepšej nálade. Kvety v miestnosti znižujú pocity bolesti a úzkosti a zvyšujú pozitívne emócie. Jedna štúdia dokonca uvádza, že ak pri zobudení náš prvý pohľad smeruje na kvety, budeme cez deň viac šťastnejší a energickejší. Kvety by nemali chýbať ani v práci, pohľad na ne zvyšuje kreativitu.

19. Zatočte so stresom

Neustály stres je veľký problém a prináša so sebou len ďalšie ťažkosti, ako úzkosť, zlý spánok a depresie. Treba proti nemu bojovať, najmä ak je stres váš chronický problém. Dnes už existujú rôzne spôsoby na odbúranie zbytočného stresu, skúste sa o ne zaujímať.

20. Poloprázdny alebo poloplný?

Ľudia sa na jednu vec dokážu pozrieť rôzne. Pozitívne myslenie je v živote veľmi dôležité. Uvedieme iba jednoduchý príklad. Na stole je položený pohár naplnený do polovice vodou? Čo si o ňom myslíte? Je poloprázdny? Nie, veď je predsa poloplný! Pozor však na to, aby ste vždy zostali realisticky pozitívni.

Štastná rodina Zdroj foto: Shutterstock.com

21. Veďte zmysluplné konverzácie

Strieľanie do vetra alebo neustále rozprávanie vás šťastnejšími neurobí. Umením konverzácie je rozprávať k veci. Verte, že na udržanie konverzácie niekedy stačí počúvať druhú stranu. Výborne si pri tom oddýchnete a dokonca sa môžete dozvedieť aj niečo zaujímavé. Niet nad dobrého poslucháča!

22. Neodkladajte veci na zajtra

Čo môžete urobiť dnes, nenechávajte na zajtra. Staré zlaté príslovie, ktoré vám zaručí dobrý pocit a radosť. Nie je nič horšie, ako niečo odkladať – prácu, riešenie problémov. Nezaspávajte s myšlienkami, čo ste ešte neurobili a už ste dávno mali.

23. Sťažujte sa správne

Vedieť sa posťažovať a ešte aj na správnom mieste je niekedy skutočne umenie. Je totiž rozdiel medzi sťažovaním sa a večným frfľaním a nadávaním na všetkých a všetko dookola. Sťažovať by sme sa mali len vtedy, ak očakávame, že nám to, že o svojom probléme niekomu povieme, prinesie radu, prípadne riešenie situácie. V opačnom prípade sme len plní negativizmu, ktorý prenášame na iných. Alebo máte pocit, že chronickí sťažovatelia sú šťastní?

24. Šetrite peniaze

Budovanie finančného majetku a mať vždy dostatočnú finančnú rezervu je dôležitou súčasťou nášho šťastného života. Aj keď sa za peniaze šťastie skutočne nedá kúpiť, je dokázané, že ľudia, ktorí vedia sporiť, sú spokojnejší a šťastnejší. Mať peniaze bokom je totiž hlavne o pocite bezpečia, pohody a kontroly. Neviete, ako šetriť? Obráťte sa na spoľahlivého finančného poradcu.

25. Naučte sa peniaze aj míňať

Prehnaná sporovlivosť, dokonca až lakomosť, vás ale rozhodne šťastnými neurobia. Občasné nákupy totiž môžu znížiť smútok. Jednoducho povedané, kontrolovanými nákupmi si môžeme urobiť radosť. Pozor však, aby sa z občasného nakupovania nestala závislosť. Doprajte si sem-tam nejaký pekný darček, ideálne taký, ktorý môžete zdieľať so svojimi najbližšími.


Prečítajte si aj:

­Tieto kroky smerujú k dosiahnutiu väčšieho šťastia