7 tipov ako poraziť jarnú únavu

Snažíte sa dodržiavať dostatok spánku, no aj tak sa cez deň cítite akoby ste posledný týždeň ani oka nezažmúrili? Neviete čo s tým? Poradíme vám, čo robiť a čo nie, aby ste boli každý deň plní energie.

Spiaca žena Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Nezabúdajte na pohyb a dostatok tekutín

Potrebujete nevyhnutne nabudiť a začať si užívať každodenný život spolu so zvládaním všetkých náročných aktivít? Dvoma hlavnými zásadami, na ktoré nesmiete zabúdať, sú pohyb a dodržiavanie pitného režimu. Je náročné prinútiť sa k cvičeniu, keď cítite jarný útlm a nemáte na to chuť, no vďaka nemu sa naštartuje celé vaše telo i myseľ. Rovnako aj voda dodá vášmu organizmu všetky potrebné živiny, ktoré potrebujete pre správnu životosprávu.


Prečítajte si aj:

­Ako sa prejavuje chronická únava?

2. Železo ako povinná súčasť vašej stravy

K dodaniu energie počas dňa je nutné upraviť aj zloženie stravy. Mali by ste si dať pozor na to, aby vaše každodenné jedlo obsahovalo dostatok železa, ktoré je dôležité na správne fungovanie mozgu a na zabezpečenie dostatočného množstva oxygénov putujúcich do našich svalov a buniek. Pýtate sa, ktoré potraviny sú tie správne? Sú to napríklad chudé hovädzie mäso, fazuľa, tofu, vajcia (aj so žĺtkom), tmavozelená listová zelenina, orechy, arašidové maslo a ďalšie. Ich konzumáciu by ste mali navyše doplniť C vitamínom, ktorý zlepšuje vstrebávanie železa do krvi.

3. Dajte zbohom nezdravým jedlám a začnite sa správne stravovať

Ak váš jedálniček obsahuje fastfoodové jedlá alebo polotovary, hneď ich odtiaľ vyškrtnite. Tým, že narúšajú stabilnú hladinu cukru v krvi, spôsobujú úbytok vašej energie, čo nechcete. Najdôležitejším krokom však je nevynechávanie raňajok, ktoré sú prvým jedlo, a preto by mali obsahovať všetky výživné látky, ktoré vaše telo v priebehu dňa bude potrebovať. Prinášame niekoľko tipov pre ranný pokrm: ovsené vločky s proteínovým práškom, nízkotučné mlieko, vajcia s celozrnným toastom alebo grécky jogurt.     

4. Vyvarujte sa alkoholu pred spaním

Zvykli ste si pred spaním na jeden alebo dva poháre vína? Túto tradíciu by ste si mali odložiť na skoršiu hodinu (maximálne 3-4 hodiny pred spaním) alebo ju úplne vypustiť zo svojho harmonogramu. Pýtate sa prečo? Po vyprchaní alkoholu z tela, sa nervový systém aktivuje viac ako je normálne a tým môže spôsobiť prerušovanie spánku, ktorý je v období jarnej únavy bozvlášť dôležitý.

5. Pozor na kávu

Niekedy na prekonanie únavy nepomôže nič iné len správna dávka kofeínu , ktorý človeka postaví na nohy a rozbehne jeho telo do pohybu. Ľahko sa však môže stať, že si prestanete sledovať denný počet šálok kávy a nesprávne dávkovanie kofeínu vám naruší spánkový cyklus. Preto by ste mali piť tento nápoj najneskôr 6 hodín pred spánkom.    

6. Nastavte si správny time manažment

Na stav vašej energie počas jarných dní vplýva aj váš prístup k práci a pracovné prostredie, ktoré vás počas dňa obklopuje. Je dôležité, aby ste pri stanovovaní svojich denných cieľov boli realistickí. Ak viete už od začiatku, že daný projekt sa vám nepodarí dokončiť do konca dňa, prehoďte a predĺžte jeho časový plán (ak to možnosti dovoľujú), aby ste na obed nesedeli v kancelárií v strese, ale dokázali naďalej efektívne pracovať a možno urobiť viac, ako ste prvotne očakávali.

7. Počas voľna máte dovolené len oddychovať

Pri práci však nezabúdajte ani na jej druhú stránku, na dovolenku, alebo lepšie povedané, na vychutnanie si dovolenky. Mnoho ľudí si prácu berie so sebou a keď sa po týždni vracajú naspäť do svojej kancelárie, necítia sa oddýchnutí. Poučte sa z ich situácie a počas svojej dovolenky len oddychujte. Nemyslite na obchodné stretnutie, ktoré vás čaká o pár dní alebo na nevybavenú poštu, ktorá ostala ležať na vašom pracovnom stole. Nič vám neutečie a keď sa zrelaxovaní vrátite do roboty, vaša práca bude efektívnejšia.


Prečítajte si aj:

­Ako sa prejavuje chronická únava?