Sú vaše hodnoty štítnej žľazy v norme?

Štítna žľaza patrí medzi orgány s vnútornou sekréciou. Produkuje hormóny tyroxín (T4) a trijódtyronín (T3), ktoré regulujú metabolizmus a kalcitonín, ktorý udržiava hladinu vápnika v krvi. Pre tvorbu hormónov je nevyhnutný jód. Tu sa môžu vyskytovať poruchy, konkrétne znížená (hypotyreóza) alebo zvýšená činnosť štítnej žľazy (hypertyreóza).
Zdroj foto: Shutterstock.com

Poruchy štítnej žľazy

Príčinami vzniku porúch štítnej žľazy sú autoimunitný zápal štítnej žľazy, nedostatok jódu v potrave (dnes sa vyskytuje zriedkavo), nedostatočná funkcia spôsobená liekmi, alebo vrodené defekty tvorby hormónov.

Poruchu tvorby hormónov štítnej žľazy môže spôsobovať aj nedostatočná tvorba tyreostimulačného hormónu v hypofýze a sekundárne nedostatočná stimulácia štítnej žľazy.

Medzi základné laboratórne parametre funkcie štítnej žľazy patrí meranie sérovej koncentrácie f- T4 (voľný tyroxín) a TSH (tyreostimulačný hormón, vylučovaný hypofýzou, riadiaci funkciu štítnej žľazy). Fyziologická hladina f-T4 je 9-22 pmol/ a hodnota TSH je fyziologicky 0,3-5 mIU/l.

Znížená činnosť štítnej žľazy - hypotyreóza

Pri nedostatočnej funkcii štítnej žľazy, je znížená hladina f-T4. Koncentrácia TSH v krvi je zvýšená, keď je priamo poškodená štítna žľaza.

Pri centrálnej hypotyreóze, keď je za nedostatočnú tvorbu hormónov štítnej žľazy zodpovedná hypofýza, ktorá ju riadi, je hladina TSH normálna alebo má znížené hodnoty.

Pri dokázanej nedostatočnej funkcii štítnej žľazy a podozrení na autoimunitný pôvod ochorenia, sa vyšetrujú hladiny sérových protilátok proti tyreoidálnej peroxidáze (anti- TPOAb) a protilátky proti tyreoglobulínu (TgAb).

Pri podozrení, že funkcia štítnej žľazy je znížená z dôvodu nedostatku jódu v organizme, sa vyšetruje jodúria (vylučovanie jódu močom) vo vzorke ranného moču. Normálna hodnota je vyššia ako 100 μg/l.


Prečítajte si: Jód: aká je jeho funkcia v organizme?


Zvýšená činnosť štítnej žľazy - hypertyreóza

Pri zvýšenej funkcii štítnej žľazy sú hladiny f-T4 v krvi zvýšené. Pri priamom ochorení štítnej žľazy je koncentrácia TSH znížená.

Pri nadprodukcii hormónov štítnej žľazy spôsobenej hypofýzov, ktorá produkciu hormónov štítnej žľazy riadi, je hladina TSH buď normálna alebo zvýšená.

Koncentrácia f-T3 (voľného trijódtyronínu) sa meria pri podozrení na hypertyreózu, keď hladiny f-T4 sú fyziologické. Ide o vzácnu formu nadprodukcie T3 hormónu štítnej žľazy, často sa vyskytuje pri adenómoch (nezhubný nádor z buniek žľazového epitelu).

Pri podozrení na autoimunitný pôvod zvýšenej funkcie štítnej žľazy sa vyšetruje koncentrácia TSAb (TSH-stimuláciu blokujúce protilátky), ktoré dávajú impulz štítnej žľaze na produkciu hormónov bez akejkoľvek kontroly.


Súvisiace články:

Štítna žľaza a jej ochorenia

9 veci, ktoré by ste mali vedieť o svojej štítnej žľaze