Stop s bolestivou menštruáciou! Toto vám pomôže

Povedali ste si, že už máte dosť kŕčovitej bolesti, ktorá vás sprevádza každý mesiac počas vašich dní? Hľadáte spôsob ako tú bolesť utíšiť a nahradiť ju úsmevom? Povieme vám, čo pomáha.

bolestiva_menstruacia_stop Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Správny výber potravín

Niektoré z vás by si mohli myslieť, že potraviny nemôžu ovplyvniť menštruačné kŕče, no opak je pravdou – ovplyvňuje ich aj to, čo si dáte do úst. Z vášho jedálnička by ste preto počas svojich dní mali vyškrtnúť jedlá s vysokým obsahom cukru, ktoré prispievajú k častej premenlivosti nálady, a rovnako i mastné jedlá – napríklad hovädzie a jahňacie mäso. Vyhnite sa aj slaným jedlám, ktoré zvyšujú zadržiavanie vody v tele a tým zhoršujú nadúvanie. Pýtate sa, čo je teda správne konzumovať? Uprednostnite potraviny s obsahom vitamínu B1vitamínu B2 (orechy, fazuľa, čerstvá listová zelenina, vajcia, ryby, celozrnné pečivo), ktoré vďaka svojím pozitívnym účinkom upokojujú bolestivé kŕče. Vhodné je, aby ste si počas vašich dní zabezpečili dostatočný príjem sacharidov do tela, pretože tie zvyšujú hladinu serotonínu, čo má za následok menej nabručenú náladu (čo predovšetkým možno ocení váš partner). V prípade, že trpíte častou migrénou v týchto dňoch, výbornou voľbou je šalát so špenátom, ktorý je bohato naložený železom a horčíkom a tým znižuje stres a zabraňuje bolestiam hlavy. Vo všeobecnosti však platí vyberať si ľahšie jedlá, ktoré čo najmenej zaťažia váš žalúdok.

2. „Môžem piť kávu?“

Zakázať vám to nikto nemôže, no odporúča sa počas menštruačných dní obmedziť príjem kofeínu, ktorý môže zintenzívniť kŕče a kvôli zvýšenej hladine estrogénu spôsobiť ešte vyššiu citlivosť pŕs. Nahraďte radšej svoju rannú kávu sypaným ženským čajom – z listov maliny, z alchemiky alebo vyskúšajte rumančekový čaj. Niektorí radia začať piť takýto čaj 2 – 3 dni pred začatím menštruácie, aby sa stihli dostaviť jeho účinky.

Malý a chutný liečivý zázrak – maliny

3. Spánok utišuje

Určite si už každá z vás všimla, že počas spánku sa bolesť pomaly utišuje a vďaka oddychu, ktorý prinášate telu, si vydýchnete aj vy samé. Počas spánku sa odporúča spať na chrbte, pretože ostatné polohy vyvolávajú tlak na vašu maternicu a tým zintenzívňujú bolesť.  Samozrejme platí, že každá z nás je iná a zatiaľ čo jednej niečo pomôže, druhá nemusí pocítiť žiadny rozdiel. Tento princíp sa uplatňuje hlavne v otázke: „Prikladať si na podbruško teplý zábal alebo nie?“ Niektoré ženy si to nemôžu vynachváliť, iné sa sťažujú, že majú pocit akoby to ich bolesť ešte viac zintenzívnilo. 

Toto by ste mali vedieť o spánku

4. „Cvičiť? So mnou nikto ani len nepohne!“

Počas menštruačných dní sa väčšina žien vyhýba akejkoľvek fyzickej aktivite, pretože majú pocit, že im vyvoláva ešte väčšiu bolesť a nepríjemnosti. Je správne v tomto čase nechávať svoje telo oddychovať, no niekoľko pravidelných joga cvikov môže uvoľniť vaše kŕče a dovolí zrelaxovať i vašej mysli.    

Joga – zázračné cvičenie

V nasledujúcom videu si môžete pozrieť správne joga cvičenie na zmiernenie menštruačných kŕčov:

Zdroj video: Youtube.com
ivonka133

Zaujímavý článok. Ja sa občas menštruácie snažím prinútiť do cvičenia. Tie cviky ktoré sú na tom videu sú fajn.

ewwwa9

cvicenie - yoga ci pilates su idealne a na bolest z tabletiek su perfektné tablety z kórejského červeného ženšenu a zaberajú pekne rýchlo a natrvalo ;)