Jarný detox? "Črevná sprcha" radšej nie

Počuli ste už o trende s názvom "črevná sprcha"? Už veľa ľudí vyskúšalo túto procedúru, no jej účinky na ľudský organizmus nie sú až také prospešné ako by sa mohlo zdať.

Muž s klystýrom Zdroj foto: Shutterstock.com

Črevná sprcha – najskôr sa o jej priaznivých účinkoch hovorilo v súvislosti s prevenciou rakoviny hrubého čreva, no v posledných rokoch sa stala pomaly až módnou záležitosťou. Ponúkajú ju mnohé súkromné kliniky a zdá sa, že stále je dosť klientov, ktorí si za takúto službu radi zaplatia.

Ak ste aj vy uvažovali, či takúto procedúru podstúpiť, máme pre vás odpoveď. Črevná sprcha nie je ani zďaleka taká zdravá, ako sa zdá.

Ako to funguje?

V prvom rade treba podotknúť, že vylučovanie predsa funguje iba jedným smerom – zvnútra von. Všetko, čo je opačné, je pre telo neprirodzené. Črevná sprcha totiž funguje ako klystír, čiže najskôr sa do konečníka zavedie hadica a tekutina smeruje z konečníka až do hrubého čreva. Tá potom spôsobí zriedenie a prudké vylúčenie stolice. Zažili ste už niekedy klystír? Ak áno, tak potom viete, že to vôbec nie je príjemná záležitosť.

Črevná sprcha nielenže nie je pre telo prirodzená, no dochádza pri nej aj k podráždeniu až poškodeniu sliznice. Čo je ale rovnako nezdravé, s obsahom čriev sa vyplavia aj dôležité baktérie, ktoré pôsobia na zdravý priebeh vylučovania. Jednoducho povedané, črevo zostane čisté až príliš. Ak sa črevná sprcha opakuje pravidelne, môže dôjsť k trvalejšiemu poškodeniu, ale aj ku chronickým problémom s klasickým vyprázdňovaním stolice, keďže je sprchou oslabená funkcia čriev.


Čítajte tiež:


Ako si udržať zdravé črevá?

Ak máte problém s vyprázdňovaním, respektíve chcete mať črevá v zdravom stave, radšej siahnite po kvalitnej strave, ktorá by mala byť bohatá na vlákninu a vynikajúco pomôžu aj probiotiká.  Ak vo vašom jedálničku nebude chýbať dostatok ovocia, zeleniny, celozrnných produktov, ale aj orechy, črevnú sprchu rozhodne nebudete potrebovať. Keďže niektoré zrná náš organizmus nevie stráviť, pôsobia pri prechode tráviacou sústavou ako píling a prečistia steny nielen hrubého čreva. Toto je najlepší spôsob, ako si udržiavať štíhlosť, zdravé a „čisté“ črevá,  ako aj skvelá a hlavne prirodzená prevencia rakoviny hrubého čreva.

Emilka

Črevnú sprchu som absolvovala viackrát, zakaždým som sa cítila potom veľmi dobre, dokonca som trošku schudla, mala na mňa veľmi príjemné pocity, cítila som sa odľahčená, zdravotne fit....