Ako funguje detoxikácia organizmu?

Detoxikačné kúry sú v súčasnosti veľmi populárnou záležitosťou, avšak mnoho ľudí sa vôbec nezaujíma o to, či im tieto procedúry aj skutočne prečistia organizmus. Aká je pravda?

Ženské telo Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo je to detoxikácia?

V minulosti dodržiavali detoxikačné diéty najmä rôzne celebrity a modelky, ktoré to považovali za výborný spôsob ako udržať svoje telo „prázdne“ a eliminovať akékoľvek priberanie na váhe. Dnes je už detox bežným pojmom a mnoho ľudí sa snaží očisťovať svoj organizmus rôznymi spôsobmi bez toho, aby si predtým overili, či je zvolená metóda pre ich zdravie tá vhodná.

Detoxikačná diéta môže mať rôzne podoby:

  • konzumácia len niektorých konkrétnych potravín
  • pitie špeciálnych štiav (džúsov)
  • pitie „detoxikačného čaju“
  • úplný pôst, len voda

Detoxikácia sama o sebe je prirodzený proces organizmu, ktorý zbavuje telo škodlivín a nebezpečných toxínov. Náš organizmus je od prírody vyvinutý tak, aby si dokázal s toxínmi poradiť sám, a preto sa naskytá otázka, či je detoxikačná kúra skutočne potrebná. Medzi hlavné orgány detoxikácie patrí:

  • tráviaci trakt
  • obličky
  • koža
  • pľúca
  • pečeň
  • lymfatický systém
  • dýchací systém

Prečítajte si aj:

Sú detoxikačné diéty dobré pre naše zdravie?

Ženské brucho Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo sú to toxíny?

Toxíny možno definovať ako malé molekuly, peptidy alebo bielkoviny, ktoré sú schopné pri kontakte s telesnými tkanivami (biologickými makromolekulami) spôsobiť v tele rôzne ochorenia. Sú to vlastne jedovaté látky vytvárané choroboplodnými zárodkami živočíšneho alebo rastlinného pôvodu.

V skutočnosti sa nerozlišuje, či je niečo „toxické“ alebo „netoxické“, pretože všetko môže obsahovať určité toxíny na rôznej úrovni. Ak by sme sa chceli vyhnúť všetkým toxínom, pomaly by sme nemohli konzumovať nič. V relatívne malých množstvách môžu byť tieto škodliviny ľahko spracovateľné a istým spôsobom pre naše zdravie aj výhodné. Tu je niekoľko príkladov:

Vitamín A

Nadmerná konzumácia tohto vitamínu môže spôsobiť bolesti hlavy, ospalosť, anorexiu a rôzne ďalšie problémy. Avšak v relatívne malom množstve je vitamin A veľmi dôležitý pre náš zrak.

Vitamín B

Vitamín B pomáha v našom tele premieňať potraviny na energiu, ale na druhej strane jeho nadmerná konzumácia môže zaťažiť pečeň a jej fungovanie.

Lektíny

Tieto proteíny sa nachádzajú v obilninách a strukovinách a v malom množstve podporujú bunkové funkcie, pomáhajú kontrolovať zápal v tele a môžu dokonca znižovať riziko vzniku niektorých ochorení. Na druhej strane môžu poškodzovať črevné tkanivá, ak sú konzumované vo väčšom množstve.

Cukor

V malých množstvách je cukor primárnym zdrojom energie pre naše telo, avšak na druhej strane môže spôsobiť zvyšovanie hladiny cukru v krvi a tým sa môže stať pre náš organizmus toxickým.

Glukozinoláty

Tieto látky sa nachádzajú v kapustovitej zelenine ako je brokolica a ružičkový kel, a kvôli obsahu síry môžu pri nadmernej konzumácií zvýšiť riziko vzniku hypotyreózy. Ide o ochorenie, ktoré je charakteristické nedostatkom hormónov štítnej žľazy v ľudskom tele. V primeranom množstve však glukozinoláty pomáhajú chrániť pred viacerými typmi rakoviny a pôsobia aj proti infekciám v tele.


Pokračovanie článku:

Sú detoxikačné diéty dobré pre naše zdravie?

gabor_danko

Keď ide o detoxikácii, ja zvolím vždy Aloe Veru. Pred mesiacom som spravil C9 detoxikačný program na báze Aloe Vera (vyživuje a vyčisťuje telo) a som veľmi spokojný... Robím to ročne 2krát, na jar a na jeseň, už tretí či štvrtý rok.
Je to super vec, vyčistiť si črevá, tráviaci trakt, pečeň a cele telo takisto sa znížiť viscerálny tuk...
Od 3-4.dňa už cítim viac energie a cítim sa ľahšie... Keď po detoxikácii sa odmerám tak často vidím -4 až -6kg za 9 dní.
Odporúčam každému detox tela!

Tu je článok, kde je o tom viac napísané: -odkaz odstránený-