10 častí tela, ktoré v skutočnosti nepotrebujeme

Zamýšľali ste sa už niekedy nad tým, ako funguje ľudský organizmus? Rozmýšľali ste o všetkých tých orgánoch, ktoré sa nachádzajú v ľudskom tele? Možno sa zdá, že každá časť tela je dôležitá, no nie je to až tak pravda.
Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Slepé črevo

Tento úzky rozsiahly vak vystupujúci z vášho hrubého čreva sa často používa ako pomoc pri trávení. Ak sa však dostane do kontaktu s baktériami, môže sa infikovať a viesť k bolestivému zápalu slepého čreva. Veľa ľudí po celom svete už podstúpilo operáciu odstraňovania slepého čreva a nikto z nich kvôli tomu nezomrel.  

Aké sú príznaky toho, že vám zuby múdrosti rastú zle?

2. Kostrč

Pre našich predkov bola v minulosti veľmi významná – zabezpečovala im rovnováhu, dnes ju už až tak nepotrebujeme, aby sme dokázali kráčať vzpriamene. Táto kosť sa skladá z 3 – 5 stavcov, ktoré sa označujú pojmom „kostrč“. Ide vlastne o pozostatok zakrpateného chvosta, ktorý pre nás nemá žiadny hlbší význam. Ak si ju však poriadne narazíme, musíme sa vysporiadať so silnou bolesťou.   

3. Mužské bradavky

Všetci ľudia začínajú svoj život v maternici ako ženy - takpovediac, sme si všetci rovní. Aby sa z embrya vyvinul muž, je nevyhnutná prítomnosť chromozómu Y, ktorý so sebou prináša do tela i testosterón a z pohlavných žliaz sa tak vyvinú semenníky. Mužské bradavky sú tak len akýmsi divným pripomenutím tohto fenoménu.  

4. Zuby múdrosti

Ľudská čeľusť sa v priebehu času zmenšuje a keď sa v dospelosti objavia zuby múdrosti, dokážu spôsobiť obrovskú bolesť a pomaly narúšať aj ostatné naše existujúce zuby. Ironické je, že iba 5% ľudí vie využiť tento extra chrup, zvyšní pacienti sa musia trápiť s bolesťou a s chirurgickým odstraňovaním týchto zubov.  

5. Mandle v hrdle

Tieto lymfatické tkanivá v zadnej časti hrdla sú náchylné na infekcie a tak spôsobujú aj veľa bolesti. Po ich vybratí sa s telom nič významné neudeje a funguje ďalej. Pozitívom je, že so starnutím sa zmenšujú aj mandle a tým sa znižuje riziko infekcie.  

6. Dutiny (sínusy)

Tieto veľké prázdne miesta v našej hlave nemajú žiadny skutočný význam. Hovorí sa, že pomáhajú izolovať oči a zlepšujú tón hlasu, no kvôli ich náchylnosti k infekciám, spôsobujú najmä obrovské bolesti hlavy.  

7. Vonkajšie ušné svaly

Ľudia majú ušné svaly, na základe ktorých dokážu hýbať nezávisle od hlavy – rovnako ako psy alebo zajace. Tieto svaly sú skutočne pre človeka nepotrebné, pokiaľ sa nechce prihlásiť do nejakej talentovej súťaže.  

8. Svaly na tele s názvom „arrector pili“

Tieto malé svaly sa nachádzajú pod pokožkou a spájajú sa s vlasovými folikulmi. V minulosti boli ako tak významné – vďaka nim sa našim predkom „ježili“ chlpy na tele a v boji so zvieratami tak vyzerali väčšie a silnejšie. Tieto drobné svaly totiž spôsobujú to, čo nazývame „husia koža“ a bez toho sa vie každý z nás zaobísť.   

9. Tzv. tretie viečko

Malá ružová časť vášho oka, ktorá je najbližšie k vášmu nosu, neslúži len na to, aby ste si z nej ráno vyberali „karpinky“. Jedná sa o pozostatok „tretieho viečka“, ktorý bol určený na ochranu oka a bolo možné cez neho pozerať – ako majú krokodíly.

10. Malíček

Súčasný človek dokáže stáť vzpriamene len za pomoci použitia palca na nohe. Ostatné tri prsty v rade pomáhajú udržiavať rovnováhu aj pri chôdzi, zatiaľ čo malíček je len akýmsi „doplnkom“.   


Prečítajte si viac aj o zuboch múdrosti!