Ako urýchliť rast vašich vlasov?

Túžite po dlhej hrive, no vašim vlasom sa nejako nechce rásť? Dôvodov, prečo tomu tak je, môže byť hneď niekoľko. Čo teda robiť, aby vaše vlasy rástli rýchlejšie a boli zdravé?
Zdroj foto: Shutterstock.com

Vo všeobecnosti ale platí, že ľuďom rastú vlasy zhruba rovnakým tempom. Tak prečo sa niekto môže pýšiť vlasmi až po zadok a niekto nie,  aj napriek tomu, že sa veľmi snaží? Ak sa budete držať našich rád, už o pár mesiacov uvidíte na vašich vlasoch radikálnu zmenu!

Prečítajte si aj:

Ako docieliť zdravé a lesklé vlasy?

Zásada č. 1: Trpezlivosť!

Žiadne vlasy nenarastú z večera do rána. Vlas za mesiac narastie približne pol až jeden centimeter. Aj to len vtedy, keď nie sú konce rozštiepené. Obrňte sa preto trpezlivosťou, inak to nemá význam.

Zásada č. 2: Skamaráťte sa s nožnicami

Možno to znie paradoxne, ale práve pravidelným strihaním môžete docieliť dlhú hrivu. Kaderník by vám mal najskôr ostrihať poškodené konce vlasov a potom každé tri mesiace odstrihnúť vždy len pár milimetrov. Vlasy sa totiž štiepia, napríklad aj trením o oblečenie. Pri strihaní prídete len o pár milimetrov, ak by ste vlasy dlho nestrihali, môžete prichádzať lámaním aj o niekoľko centimetrov.

Zásada č. 3: Používajte kondicionér s každým umytím vlasov

Vlasy farbením a tepelnou úpravou strácajú svoju štruktúru a pevnosť. Tú im vieme dodať vhodnou kozmetikou. Kvalitný kondicionér dokáže vo vnútri vlasu nahradiť lipidy a proteíny a pôsobí tiež ako „tesnenie“ v okolí vlasového korienka. Vlasy budú silnejšie a pevnejšie držať.

Zásada č. 4: Nepreháňajte to so šampónom

Vlasy veľmi poškodzujú práve šampóny, preto by ste si nemali nimi umývať hrivu príliš často. Šampóny neodstraňujú totiž len špinu a prebytočný maz, ale aj prírodné oleje, ktoré udržujú pramene mäkké a zdravé. Ak používate šampón, použite len malé množstvo ku korienkom vlasov a penu potom nechajte samu stiecť po dĺžke vlasov. Dôkladne opláchnite a nezabudnite dodať vlasom výživu vo forme kondicionéra.

Zásada č. 5: Olejová maska na vlasy

Raz týždenne doprajte svojim vlasom olejový zábal. Odmenia sa vám silou a leskom. Na vlasy použite hocijaký kvalitný, najlepšie bio. Ideálny je napríklad prírodný kokosový olej. Naneste ho na vlasy a nechajte pôsobiť 10 minút. Potom vlasy umyte šampónom a ošetrite kondicionérom. Takáto starostlivosť zabezpečí, že sa vám vlasy budú menej štiepiť a lámať.

Zásada č. 6: Výživa zvnútra

Vzhľad vlasov vo veľkej miere ovplyvňuje aj naša životospráva. Pre rast vlasov je potrebný pravidelný prísun vitamínov, proteínov a minerálov. Pozrieť by ste sa mali preto kriticky aj na svoj jedálniček. V dnešnej dobe je však čoraz ťažšie získať z potravín pre telo to najdôležitejšie. Nielen pri raste vlasov sú teda dôležité aj doplnky výživy. Poobzerajte sa po vhodných produktoch, zistite si o nich čo najviac informácií a vyskúšajte nejaké kvalitné a overené.

Zásada č. 7: Správne česanie

Česanie vlasov je hotová veda. No povedzte, viete, ako si správne česať vlasy? Odborníci odporúčajú začať vždy pri koncoch vlasov, pretože tam sa tvoria chumáče najviac. Najprv treba rozčesať tie a potom prejsť na celú dĺžku vlasov. Vyhnite sa česaniu mokrých vlasov. Lepšie je si vlasy prečesať pred umývaním, potom z nich len uterákom jemne vytlačiť  vodu bez šúchania. Uprednostnite kefu z prírodných štetín z diviaka pred klasickou, kovovou.

Zásada č. 8: Zbavte sa bavlny

Bavlnenú návliečku na vankúš vymeňte za jemnejší materiál. Ideálny je satén. Vlasy sa doň nezachytávajú, keďže má mäkší povrch a tiež sa trením tak nepoškodzujú.

Zásada č. 9: Nebaľte vlasy do veľkých osušiek

Napadlo vám, že obyčajná osuška môže na vašich mokrých vlasoch napáchať naozaj veľké zlo? Keď vám povieme, ako vaše vlasy vtedy trpia, už ju v živote nepoužijete. Mnoho žien si zvykne po umytí vlasov obkrútiť tesne okolo tváre veľkú osušku. Tá nasatím vlhkosti ešte viac oťažie. Trpia vtedy hlavne vlasy v okolí tváre, ktoré zvyknú byť jemnejšie. Lámu sa a vytrhávajú aj s korienkami. Na turban použite špeciálny uterák z jemnejšieho, tenkého a ľahšieho mikrovlákna.

Zásada č. 10: Chvosty stále meňte

Každej z nás pristane niečo iné, aj preto majú väčšinou ženy svoj obľúbený  účes. Ak si však robíte chvost stále na tom istom mieste na hlave, môže sa stať, že vlasy zaťažujete tie isté vlasy. Chvosty, vrkoče, výčesy radšej často meňte.

Zásada č. 11: Studená sprcha

Umývanie vlasov zakončite vždy studeným prúdom vody. Studená voda vyhladí  a uzatvorí štruktúru vlasu, čím sa predchádza strate jeho prirodzenej vlhkosti. Stačí pár sekúnd studenej vody a je to!


Prečítajte si aj:

Babské tipy pre krásne vlasy