Vegánstvo neznamená diétu, je to skôr určitý životný štýl a filozofia, ktorú si ľudia sami vyberajú. Je to spôsob stravovania, pri ktorom sa nekonzumujú akékoľvek potraviny živočíšneho pôvodu.
Zdroj foto: Shuterstock.com
Aký je rozdiel medzi vegetariánom a vegánom?
Asi najčastejšia otázka, ktorú sa ľudia pýtajú, keď sa stretnú s jedným z týchto pojmov. Vo všeobecnosti platí, že vegán nekonzumuje žiadne potraviny živočíšneho pôvodu, zatiaľ čo vegetarián konzumuje aj med, vajcia či mliečne výrobky. Vegánstvo je akoby pododdelením vegetariánstva a mnoho vegánov hovorí, že len oni sú skutočnými vegetariánmi.
Vegáni tiež nepoužívajú výrobky, ktoré pochádzajú zo zvierat – koža, vlna, a taktiež neužívajú ani produkty, ktoré boli testované na zvieratách.
Prečítajte si o nich viac:
Pre vegánov sú si všetci rovní
3 dôvody, prečo sa človek stane vegánom:
1. Práva zvierat
Jedným z dôvodov je viera v absolútne právo zvierat existovať slobodne bez ľudského zásahu. Mnoho vegánov tvrdí, že k zabíjaniu zvierat by dochádzalo aj vtedy, keby sa zo všetkých ľudí stali vegetariáni, pretože tí stále konzumujú vajcia či mlieko. Sliepky, ktoré sa chovajú len na znášanie vajec, a dojné kravy sú totiž zabíjané hneď, ako ich produktivita klesá.
2. Živočíšne prostredie
Vegáni tvrdia, že chov hospodárskych zvierat má negatívny vplyv na našu planétu. Domnievajú sa, že získavanie potravín z chovu zvierat je neefektívne, pretože to zaberá veľa zdrojov (voda,...), ktoré by mohli byť použité pre ľudí.
3. Zdravie
V štúdiách bolo preukázané, že konzumácia živočíšnych tukov a bielkovín môže zvýšiť riziko vzniku rakoviny, cukrovky, hypertenzie či reumatoidnej artritídy. Napríklad obsah tuku a bielkovín v kravskom mlieku je veľmi odlišný od ľudského mlieka, a preto vegáni tvrdia, že ľudský organizmus nie je vhodný na príjem tohto typu mlieka.
Na druhej strane, celozrnná strava, zelenina, ovocie či strukoviny neobsahujú cholesterol a majú len nízky obsah tukov. Sú tiež výborným zdrojom vlákniny a ďalších živín.
Vegánstvo ako prevencia mnohých chorôb
-
Srdcovo – cievne ochorenie: jedna britská štúdia ukázala, že vegánska strava znižuje riziko srdcových ochorení – infarktu a mozgovej mŕtvice. Strava je založená na celozrnných produktoch, orechoch a zelenine, zatiaľ čo sa eliminuje konzumácia mäsa a mliečnych výrobkov.
-
Cholesterol: vylúčenie mäsových výrobkov zo stravy znižuje riziko vysokej hladiny cholesterolu v krvi.
-
znižovanie vysokého krvného tlaku
-
Rakovina prostaty: istá štúdia ukázala, že muži v skorých štádiách rakoviny prostaty, ktorí prešli na vegánsku stravu, zaznamenali zastavenie priebehu rakoviny alebo dokonca celkom porazili toto ochorenie.
-
Rakovina prsníka: v krajinách, kde ženy jedia veľmi málo mäsa a iných živočíšnych produktov, je oveľa nižšia miera výskytu rakoviny prsníka.
Prečítajte si aj tento článok:
Pre vegánov sú si všetci rovní