Močový mechúr

Močový mechúr je tvorený svalovinou, ktorá slúži na vylučovanie moču z organizmu. Pri naplnení močového mechúra sa v ňom zvyšuje tlak a dostaví sa nutkanie na močenie, ktoré každý z nás už určite zažil.

Bolesť močového mechúra Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo je to močový mechúr?

Močový mechúr je orgán, do ktorého sa zbiera moč pred vylúčením z tela. Ide o elastický, dutý orgán s normálnou kapacitou okolo 200-300ml. Pri naplnení tohto objemu sa dostaví pocit nutkania na močenie.

Močový mechúr je uložený v prednej časti malej panvy za sponou lonových kostí. U ženy je močový mechúr uložený nižšie lebo ženy nemajú prostatu. Tvar močového mechúra je závislý od jeho náplne ako aj od náplne okolitých orgánov. Vyprázdnený nepresahuje lonovú sponu, napĺňaním sa vyklenuje smerom nahor do brušnej dutiny a má guľovitý tvar. Po bokoch močového mechúra sa nachádzajú cievy, nervy a u mužov semenovod. U muža na zadnú stenu močového mechúra nalieha konečník, u ženy krček maternice a pošva.

Močový mechúr patrí spolu s obličkovými kalichmi, obličkovými panvičkami, močovodmi a močovou rúrou k vývodným obličkovým cestám a slúžia na transport definitívneho moču. Močový mechúr je tvorený svalovinou, ktorá slúži na vylučovanie moču z organizmu.


Prečítajte si aj:

Čo značí výskyt krvi v moči?

Existuje rozdiel medzi mužským a ženským mechúrom?

Rozdiely v mužskej a ženskej močovej sústave sú predovšetkým v močovej rúre, ktorá spája močový mechúr s vonkajším prostredím. Močová rúra zabezpečuje zhromažďovanie moču v močovom mechúre a riadi močenie. Ženská močová rúra je trubica dlhá 2,5-4 cm. U mužov je močová rúra dlhá 18-25 cm a okrem odvodu moču je aj koncovým úsekom mužských pohlavných ciest.

Vyšetrenie močového mechúra Zdroj foto: Shutterstock.com

Zápal močového mechúra

Najčastejším ochorením močového mechúra je jeho zápal – cystitída. Zápal býva vyvolaný baktériami, ktoré sa dostávajú vzostupne močovou rúrou do močového mechúra.

U žien bývajú zápaly častejšie kvôli krátkosti močovej rúry. Rizikovými faktormi na vznik infekcie sú sexuálna aktivita (takzvaná honeymoon cystitída), tehotenstvo, užívanie antikoncepcie a menopauza.

U mužov sa infekcia najčastejšie vyskytuje pri zväčšenej prostate. Typickými príznakmi sú pálenie, rezanie a bolesť pri močení, časté močenie, nočné močenie, až samovoľný únik moču, bolesti v podbrušku niekedy aj prítomnosť krvi v moči.

Ako liečiť tento zdravotný problém?

Základom liečby je vysoký príjem tekutín, teplé sedacie kúpele, protizápalové lieky, brusnice, užívanie antibioík nie je nutné. Pri opakujúcich sa infekciách treba myslieť na infekciu chlamýdiami a vyšetriť aj sexuálneho partnera.

Inkontencia moču je samovoľný únik moču, ktorým sú ženy postihnuté častejšie. Môže vznikať pri inom ochorení ako parkinson, skleróza multiplex, po úraze chrbtice ale aj pri zväčšenej prostate, po operácii v panve, po častých infekciách dolných močových ciest, pričom až v 10% sa príčina nezistí. Problém môže byť v nedostatočnej funkcii močového zvierača, ktorý má moč udržovať v mechúri až kým sa nenaplní alebo v svalovine mechúra, ktorá sa stiahne, keď nemá. Možnosti liečby sú rôzne, spomenieme napríklad pomôcky na zachytávanie moču alebo chirurgickú liečbu.


Nezabudnite si prečítať:

Hematúria - krv v moči