Máte nábeh na cukrovku? Držte sa týchto rád

Ak vaša hladina cukru v krvi dosiahne úroveň, ktorá je nebezpečná, ale nie dosť vysoká na to, aby bola považovaná za diabetes, majte sa na pozore! Je tu oveľa väčšia pravdepodobnosť vzniku cukrovky 2. typu, tiež ochorenia srdca a mozgovej mŕtvice. Túto hladinu je však možné znížiť.

cukrovka_prevencia_5-11-2015_hlavny

Zdroj foto: Shutterstock

Zhoďte zopár kíl

Stačí strata 7% celkovej hmotnosti a diétnejšia strava znižuje riziko cukrovky až o 5%.

Robte si krvný test

Ak je váš vek vyšší ako 45 rokov, mali by ste poznať svoju hodnotu cukru v krvi. A ak máte vysoký tlak alebo cholesterol, prípadne máte cukrovku v rodine, je to tiež dôvod, prečo zistiť stav cukru v krvi.


Prečítajte si tiež:

Hladina cukru môže u chorých ľudí aj rýchlo klesnúť. Čo v tomto prípade? Ako im podať prvú pomoc?

Pohyb

Denne cvičte alebo si doprajte polhodinovú prechádzku. Aktívne svaly totižto využívajú inzulín oveľa efektívnejšie. Ideálne by bolo, keby sa vám podarilo 150 minút v týždni posilňovať a zároveň robiť nejaké kardio.

Jablčný ocot

Pite tento nápoj po jedle, alebo pred spaním. Výskum dokázal, že reguluje hladinu cukru v krvi. Spravte si nápoj takto: 4 čajové lyžičky jablčného octu, 1 čajová lyžička cukru, 8 čajových lyžičiek vody. ocot_jablcny_5-11-2015

Zdroj foto: Shutterstock

Škorica

2 gramy škorice denne, či už ako súčasť jedla alebo prísada, dokážu redukovať hladinu cukru v krvi ľuďom s jeho zvýšenou hladinou a aj cukrovkárom.

Joga, meditácia

Je dokázané, že stres zvyšuje hladinu cukru v krvi. Vtedy sa produkujú hormóny, ktoré okrem zvýšenia tlaku a nervozity, spôsobujú i toto riziko. Preto sa snažte v rámci možností zachovávať pokoj.

Spánok je dôležitý

Výskum zistil, že ľuďom, ktorí spia v noci menej ako 6 hodín v období približne 6 rokov, rýchlejšie stúpa hladina cukru v krvi. Stačí, ak spíte pár dní po sebe len 4-5 hodín a váš inzulín sa stáva rezistentný a cukor v krvi tak stúpa. spanok_muz_5-11-2015

Zdroj foto: Shutterstock


Prečítajte si aj tento článok:

Hladina cukru môže u chorých ľudí aj rýchlo klesnúť. Čo v tomto prípade? Ako im podať prvú pomoc?