Na tieto vyšetrenia pošlite svojich mužov

Ženy sa na Slovensku dožívajú vyššieho veku ako muži. Nie je to len väčšou odolnosťou ženského organizmu, ale aj tým, že ženy sa vo všeobecnosti viac o seba starajú a chodia na preventívne prehliadky, menej fajčia, pijú menej alkoholu a zdravšie sa stravujú. Mimochodom, kedy bol váš muž, syn či otec naposledy na kompletnej preventívnej prehliadke? Viete, ktoré vyšetrenia by mali muži pravidelne absolvovať?

muz_doktor_vysetrenie_8-11-2015_hlavny

Zdroj foto: Shutterstock

Pravidelné lekárske prehliadky – raz za dva roky

Bez rozdielu pohlavia, každý človek by mal raz za dva roky absolvovať lekársku prehliadku. Tá zahŕňa odber krvi, moču, ale aj celkové fyzikálne vyšetrenia, ako váženie a meranie, očné vyšetrenie, vyšetrenie krvného tlaku.

Každý muž aj žena po štyridsiatke by mali absolvovať preventívne EKG vyšetrenie a pozor, dokonca aj vyšetrenie stolice. Hoci nedávno sa odporúčalo až po 50-tke, dnes sa táto hranica posunula o desať rokov skôr. Samozrejme, ak sa v priamom príbuzenstve vyskytla vážna choroba, máte nárok na vyššiu frekvenciu prehliadok.


Prečítajte si tiež:

Na týchto 5 vyšetrení pošlite svojho muža po tridsiatke!

Zubár – raz ročne

Netreba zabudnúť ani na zubné prehliadky. Zuby totiž nie sú len estetickou záležitosťou, ale sú dôležité aj po zdravotnej stránke. Vedeli ste, že neliečený zubný kaz môže viesť k infarktu či mŕtvici? Stáva sa to vtedy, ak sa z neliečeného kazu alebo paradentózy dostávajú baktérie do ostatných častí tela. Neliečené zápaly dokonca spôsobujú cukrovku, zápal obličiek, močového mechúra ale aj neplodnosť.
muz_zubar_8-11-2015

Zdroj foto: Shutterstock

Strach z urológa – po 50-tke každé tri roky

Návšteva urológa je azda pre každého muža nočnou morou. Niektorí sa hanbia, iní majú obavy z nepríjemného vyšetrenia cez konečník, no a je tu aj taká skupina mužov, ktorá si akúkoľvek návštevu lekára odkladá na čas, kedy je už naozaj zle. Urológ mužom vždy vyšetrí brucho, penis aj semenníky. Najmenej príjemné je vyšetrenie prostaty cez konečník, hoci je absolútne bezbolestné a rýchle. No dnes sú už niektoré urologické ambulancie vybavené aj sonom a vyšetreniu prstom sa dá v určitých prípadoch vyhnúť.

Sexuológ – podľa potreby

Problémom so slabou erekciou je tiež dobré venovať dostatočnú pozornosť, môžu ich totiž spôsobovať závažnejšie ochorenia, no niekedy aj stres. Keďže sexuálne zdravie je veľmi dôležité pre celkové mužské zdravie, treba mu tiež venovať náležitú pozornosť. Veľakrát je to práve sexuológ, kto dokáže pomôcť s poruchami erekcie, či predčasnou ejakuláciou.

Iné choroby

Niektoré choroby postihujú viac mužov, ako ženy. Patria tam rôzne typy rakovín, ako napríklad rakovina pľúc, hrubého čreva, ale aj iné ochorenia, ako Parkinsonova choroba. Muži sú tiež náchylnejší na infarkt, ale aj na menej vážne, no nepríjemné ochorenia, ako hemoroidy. muz-vysetrenie_8-11-2015

Zdroj foto: Shutterstock

Čo na záver? Azda len jedna rada:

Ak má váš muž, syn, brat alebo otec akékoľvek príznaky nejakého ochorenia, neváhajte a posmeľte ho k tomu, aby vyhľadal odborníka. Veľakrát sú to totiž práve ženy, ktoré dokážu svojich mužov dostať k lekárovi včas.


Prečítajte si aj tento článok:

Na týchto 5 vyšetrení pošlite svojho muža po tridsiatke!