5 vyšetrení, na ktoré chlapa po 30-tke poslať

Aj napriek tomu, že sa muž na nič nesťažuje, i navonok zdravý chlap môže mať začínajúce problémy napr. so srdcom. Ako to lekári vedia? Podľa smutných štatistík z pitiev, vykonaných u mladých mužov, ktorí zomreli pri nehodách. Práve tí mali často prvé známky aterosklerózy.

vysetrenie_chlap_po_30 Zdroj foto: Shutterstock.com

Potreba každoročnej prehliadky srdca je dnes už takmer povinnosťou, ktorej sa však veľa mladých mužov stráni, odsúva ju. Dokonca má vo vrecku pripravených hneď niekoľko zábavných argumentov, prečo sa lekárom v mladom veku vyhýbať.

Muži vo veku nad 30 rokov sú, bohužiaľ, dnes už zdravotne zničení. Aj preto sa zvyšuje potreba sledovať ich hmotnosť a krvný tlak, funkcie srdca, pľúc, lymfatických uzlín a hľadať všetky abnormality, ako sú srdcové šelesty, problémy s dýchaním a skoré cievne problémy. Ktoré ďalšie vyšetrenia sú pre naše polovičky život zachraňujúce?

Kontrola hladiny cholesterolu

Cholesterol je životne dôležitá substancia, ktorá sa nachádza v každej ľudskej bunke a v krvi v určitej koncentrácii. Cholesterol sa privádza potravou, ale vytvára si ho aj telo v pečeni. Bez cholesterolu nemôže telo tvoriť vitamín D, ktorý je potrebný pre stavbu kostí. Okrem toho slúži ako základná látka pre tvorbu žlčovej kyseliny, bez ktorej nie je možné dobré trávenie tukov.

Cholesterol je teda životne dôležitá časť vášho tela, ale niekedy ho prijmeme viac, čo telo nedokáže už spracovať. Podľa jeho výšky sa však dá zhodnotiť, či je človek v ohrození srdcových chorôb. Muž by sa mal zamerať na udržanie zdravých hodnôt - LDL nižší ako 100 mg / dl a HDL vyšší ako 60 mg / dl je norma.

Aj meranie triglyceridov (neutrálnych tukov) je tiež kľúčovým číslom. Vysoká hladina triglyceridov v kombinácii s nízkym HDL alebo vysokým LDL môžu podporovať aterosklerózu, nahromadenie mastných usadenín v stenách tepien, čím sa zvyšuje riziko srdcového infarktu a mozgovej mŕtvice. Tento test sa stáva dôležitý, ak má muž v rodinnej anamnéze srdcové ochorenie, plus ak fajčí.

Vyberáme z diskusných tém:

Meranie hodnoty BMI

Kontrola indexu telesnej hmotnosti pomôže vášmu mužovi zodpovedať všetky otázky súvisiace s jeho brušným tukom, ktorý je jedným z problémových partií a mužom tak krásne zvykne rásť. Brušný tuk môže súvisieť s problémami srdca, vysokým krvným tlakom, diabetes, žlčovými kameňmi, problémami s dýchaním a niektorými druhmi rakoviny. Majte na pamäti, že hodnoty BMI môžu viesť k nadhodnoteniu telesného tuku u mužov, ktorí majú napríklad veľa svalovej hmoty. 

Vyšetrenie pokožky dermatológom

Dostať muža ku kožnému lekárovi je priam nemožné. Pokiaľ je ten váš ale milovník slnka a opekania sa v lete pod holým nebom, alebo vášnivým nehalovým športovcom, je tu veľké riziko, že za desať rokov sa u neho vyskytne bazálny karcinóm. Bazocelulárny karcinóm je najčastejšou formou rakoviny kože a podieľa sa na viac ako 90% všetkých prípadov rakoviny kože. Tieto nádory takmer nikdy nemetastázujú do iných častí tela. Môžu však, spôsobiť škodu pri raste, keď napádajú okolité tkanivá.

Kožné kontroly sa všeobecne odporúčajú raz za niekoľko rokov. U mužov po 30-tke už každý rok. Prečo je to tak? Asi 20% typov rakoviny kože sa vyskytuje v oblastiach, ktoré nie sú vystavené slnečnému žiareniu, ako na hrudi, nohách a vo vlasoch. Hľadajte u muža podozrivé znamienka, ktoré sú asymetrické, krvácajú, menia farbu, priemer a rastú.


TIP redakcie:
Chcete sa dozvedieť viac o lekárskych vyšetreniach, na ktoré sa chystáte alebo máte v pláne dobrovoľne absolvovať? Kliknite si na náš Abecedný zoznam vyšetrení


Kontrola semenníkov a prostaty

Sleduje si váš chlap svoje prirodzenie pravidelne? Hľadá na ňom zmeny, alebo prizná, že ho medzi nohami občas zabolí, pichá či neprirodzene v podbrušku tlačí? Nie, chlapi sú naši hrdinovia, ktorých „mužstvo“ musí bezchybne fungovať. Bohužiaľ, aj takéto myslenie častokrát zavedie muža neskoro do ambulancie špecialistu, ktorý mu už len diagnostikuje rakovinu semenníkov alebo penisu. Sťažujete sa vám chlap na problémy s močením? Zväčšená prostata neznamená, že musí mať nutne rakovinu. Včasná diagnóza je však rozhodujúca.

Aj mužom treba kontrolovať prsia

Problémy s prsníkmi sa netýkajú iba žien. Aj muži majú na hrudníku stále dosť prsného tkaniva a tuku, kde sa môže vyvinúť ochorenie ako rakovina. Už ste niekedy videli chlapa kráčať na mamografiu? Podporte vašu polovičku v tom, aby si pravidelne sledovala hmatom zmeny. Muž by nemal ignorovať inakosti, ako sú rozdiely vo veľkosti prsníkov, v tvare, farbe bradavky či výtok z nej.

Nečakajte, že za vami príde chlap, aby ste postláčali všetky miesta jeho nových bolestí. Príďte na ne sama, trebárs pri sexe. Milovanie by muža nemalo nikde bolieť. Pokiaľ na ňom zbadáte akýkoľvek odpor, keď ho pevne zovriete na dôležitých miestach, objednajte ho na vyšetrenie. A hlavne, choďte s ním, aby ste mali istotu, že zaklope na správne dvere...