Vianoce bez tráviacich ťažkostí a kíl navyše

Vianočné sviatky sú nielen plné lásky a pohody, ale prinášajú aj mnohé úskalia. Veľké množstvo jedla či rôzne sladké maškrty, ktorým je ťažké odolať. Ako zabrániť naberaniu kíl počas sviatkov?

Človek na váhe Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Najedzte sa pred oslavovaním a pitím

Vynechanie raňajok a obeda s cieľom vyprázdniť svoj žalúdok pred hlavnou večerou nie je najlepší spôsob ako zabrániť naberaniu kíl počas Vianoc. Ak sa aj rozhodnete neobedovať, dajte si záležať na tom, aby vaše raňajky boli bohaté na bielkoviny a všetky potrebné živiny. Vďaka tomu udržíte svoj žalúdok sýty počas celého dňa a nebudete mať nutkanie k nezdravému maškrteniu.

2. Vyberajte si jedlo s dostatočným obsahom bielkovín

Počas sviatkov je náročné variť a piecť len zdravé pokrmy, ktoré sa na našej postave nijako neodzrkadlia. Existuje mnoho chutných potravín, ktoré možno zakomponovať do vášho vianočného menu a dosiahnuť tak nižšie riziko nárastu kilogramov. Vhodnou voľbou sú quinoa, šošovica alebo fazuľa.

3. Prineste si vlastné

Aj keď sa snažíte stravovať zdravo, na Vianoce chodíte aj na večierky a návštevy, čo nesie so sebou riziko nezdravých pokrmov. Ide o maškrty s veľkým obsahom kalórií, ktoré sa môžu nepekne odraziť aj na vašich kilogramoch. Nemusíte sa báť pripraviť niečo zdravé a priniesť to aj ostatným.

4. Jedzte a prežúvajte pomalšie

Naučiť sa jesť pomaly nemusí byť jednoduché, keď pred sebou vidíte toľko variantov a typov jedla. Čím rýchlejšie však jete, tým menej času má vaše telo na zaregistrovanie stavu plnosti. Ak si budete pri jedle vychutnávať každé sústo, stav nasýtenosti príde skôr a vás nebudú lákať ďalšie maškrty.

5. Ani cez sviatky sa nezabúdajte hýbať

Nemusíte chodiť cez sviatky nevyhnutne do fitness centra, stačia aj krátke prechádzky po okolí alebo zatancovanie si na obľúbené vianočné koledy. Pohyb je najlepším pomocníkom ako sa zbaviť nazbieraných kalórií.

6. Užite si každé sústo

Veľa ľudí si dopraje koláč alebo kúsok torty, no počas celého jedenia si to vyčítajú a aj po skonzumovaní majú neustále výčitky. Pokiaľ sa už rozhodnete, neznepríjemňujte si samotnú konzumáciu chutnej maškrty. Vychutnávajte si lahodnú chuť i vôňu a buďte spokojní, pretože platí, že spokojnosť = menej prejedania sa.


Prečítajte si aj:

5 tipov ako si pripraviť zdravšie vianočné menu Vianočné chystanie Zdroj foto: Shutterstock.com

7. Odložte jedlo nabok

Ak ste dojedli, nedojedené porcie jedla odložte do chladničky, mrazničky alebo na iné miesto mimo vášho dohľadu. Štúdie totiž ukázali, že ak nemáte jedlo na očiach, bude menej pravdepodobné, že dostanete chuť na ďalšiu porciu.

8. Aj žuvačka môže pomôcť

Mnohé štúdie sa rozchádzajú v tom, či žuvačka môže skutočne potlačiť chuť k jedlu a viesť k zníženiu hmotnosti v dlhodobom horizonte. V kratšom časovom období však môže žuvanie zabezpečiť, aby ste sa nenudili a nemysleli často na jedlo.

9. Dajte si pozor aj na alkohol

Nielen, že alkohol pridáva zbytočné kalórie do vášho jedálnička, stav opitosti môže mať navyše vplyv aj na vašu intenzitu konzumácie. Dajte si preto pozor na zvýšený príjem šampanského, vaječného koňaku alebo vína, aby ste neprišli o všetky zábrany týkajúce sa jedla.

10. Nezabúdajte na dostatočný príjem vody

Pitná voda pomáha ľuďom dodať pocit sýtosti a v dôsledku toho spotrebujú menej kalórií. Preto namiesto toho, aby ste počas celého večera pili sladké džúsy a limonády, doprajte si pohár vína k večeri a po zvyšok dňa buďte verní obyčajnej vode.


Prečítajte si tiež:

5 tipov ako si pripraviť zdravšie vianočné menu