Kyslá kapusta - probiotikum i podpora pre vaše srdce

Kyslá kapusta ponúka mnoho benefitov pre zdravie človeka. Jej konzumáciou doplníte telu probiotiká, vitamíny, vlákninu a ochránite svoj organizmus pred mnohými ochoreniami.

Kyslá kapusta Zdroj foto: Shutterstock.com

Kyslá kapusta ako probiotické jedlo

Jednou zo základných zložiek kyslej kapusty je i kyselina mliečna, vďaka ktorej sa v kapuste produkujú probiotické baktérie mliečneho kvasenia. Tieto baktérie zabraňujú množeniu škodlivých mikroorganizmov v tele, zvyšujú imunitný systém, zabraňujú hnačke a spolu so skupinou vitamínov B obnovujú poškodenú črevnú sliznicu. Vo všeobecnosti možno povedať, že konzumácia kyslej kapusty predstavuje vynikajúci spôsob ako zabezpečiť obnovu črevných baktérií.

Dôležitá rada: teplo zabíja živé baktérie. Pokiaľ kapustu uvaríte alebo ju kúpite v pasterizovanej forme, stratíte mnoho benefitov.


Prečítajte si aj:

Kyslú kapustu si môžete urobiť aj bez suda

Obsahuje kombináciu dvoch základných vitamínov

Vitamín C je významný pre jeho antioxidančné vlastnosti a pre jeho schopnosť podporovať imunitný systém. Vitamín K je zase známy pre dôležitú úlohu pri zrážaní krvi, no oba vitamíny sú nevyhnutné pre silné kosti. Vitamín K produkuje proteíny, uľahčujúce a regulujúce mineralizáciu kostí. Jedna šálka kyslej kapusty obsahuje 35% odporúčanej dennej dávky vitamínu C a 23% dennej dávky vitamínu K.

Podporuje vaše srdce

Rozpustná vláknina v kapuste sa viaže na tuky a cholesterol, ktoré odvádza z tela von. To znamená, že menej cholesterolu sa vstrebáva do krvného obehu a tým sa ochraňuje telo pred kardiovaskulárnymi ochoreniami. Ak chcete čerpať maximálny úžitok z vlákniny, ako ženy musíte konzumovať približne 25 gramov denne a ako muži asi 38 gramov denne. Jedna šálka kyslej kapusty obsahuje asi 4 gramy vlákniny, čo predstavuje 16% odporúčaného denného príjmu pre ženy a 11% pre mužov.

Kyslá kapusta Zdroj foto: Shutterstock.com

Ako zdroj železa pre energiu

Bez dostatočného množstva železa nedokážu vaše červené krvinky prenášať kyslík po celom tele. Výsledkom je, že úroveň energie klesne a môže sa u vás vyvinúť anémia (chudokrvnosť). Konzumácia kyslej kapusty vám dodá asi 12% odporúčanej dennej dávky a vďaka obsahu kyseliny mliečnej zabezpečí aj lepšie vstrebávanie tejto látky.

Na liečbu peptického vredu

V niektorých európskych krajinách sú peptické vredy (vred v niektorej časti tráviacej rúry, kde je zvyčajne kyslé prostredie) tradične ošetrované kyslou kapustou. Šťava z kapusty bola preukázaná ako účinná liečba pri vredovej chorobe.


Prečítajte si aj tento článok:

Kyslú kapustu si môžete urobiť aj bez suda