Oneskorená ejakulácia

Veľmi často sa hovorí o problémoch s predčasnou ejakuláciou, no čo v prípade, ak je ejakulácia oneskorená? Aké sú príčiny a ako ju liečiť?

Muž Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo je to oneskorená ejakulácia?

Je to stav, kedy muž potrebuje viac času na dosiahnutie sexuálneho vyvrcholenia a uvoľnenia spermii z penisu, aj napriek tomu, že si sex užíva. Jedná sa o dočasný alebo aj celoživotný problém, s ktorým zápasia muži po celom svete. Tento problém nastáva vtedy, ak muž nedokáže dosiahnuť orgazmus ani 20 minút po prieniku penisu do ženského lona.

Čo spôsobuje oneskorenú ejakuláciu?

Ejakulácia je komplikovaný proces, ktorý zasahuje do mozgu, nervov a svalov panvovej oblasti. Nervy posielajú signál z mozgu do svalov a hovoria im, kedy udržať a kedy uvoľňovať semeno. Avšak, keď nervy nekomunikujú správne, prenášané správy z mozgu nemusia byť svalom správne pretlmočené. Príčiny zlej komunikácie nervov:

  • ochorenie (cukrovka, skleróza multiplex,...)
  • starnutie
  • niektoré lieky (zvlášť tie, ktoré ovplyvňujú centrálny nervový systém) – lieky proti fajčeniu, proti depresií, lieky na vysoký krvný tlak
  • nízka hladina testosterónu
  • nízka hladina hormónov štítnej žľazy

Prečítajte si aj:

Mužský pohlavný úd Zdroj foto: Shutterstock.com

Následky oneskorenej ejakulácie

Hoci by si niektorí mohli myslieť, že oneskorená ejakulácia znamená dlhé a náruživé milovanie, ktoré je príjemné aj pre daného muža, nie vždy je to tak. Zväčša muž v takomto prípade stráca záujem a túžbu, nakoľko je to psychicky vyčerpávajúce.

Mnoho mužov pociťuje stres z toho, že to dlhšie trvá a vplyvom toho telo produkuje viac hormónu adrenalínu. Tento hormón môže potom sťažovať dosiahnutie erekcie a tým ešte viac oddialiť ejakuláciu.

Ako liečiť tento problém?

Prvým krokom by mala byť návšteva urológa, najlepšie takého, ktorý sa špecializuje na sexuálne problémy. Hoci neexistujú žiadne špeciálne lieky na liečbu, lekár sa s vami môže o probléme dopodrobna porozprávať a zistiť, čo je skutočnou príčinou vášho zdravotného stavu.

Najdôležitejšie však je rozprávať o tom! Navštívte, poprípade aj so svojou partnerkou, sexuálneho terapeuta a rozprávajte o danej problematike. Terapeut vás môže napríklad naučiť spôsoby, ako ovládať stres a obavy pri sexe, aby ste situáciu ešte viac nezhoršovali.

MirkaMa

Problemy s oneskorenou alebo ziadnou ejakulaciou maju aj muzi s obriezkou, neviem preco sa to nikde neuvadza ako dalsia mozna pricina tejto dysfunkcie. Clovek musi patrat zo zahranicnych zdrojov, aby sa dozvedel viac. Je to aj logicke, v predkozke je tiez kopec nervov a ak ich muzovi nenavratne odstrania cíti skratka menej.