Čo by ste mali robiť pre zdravie vášho srdca?

Medzi chronické choroby spôsobené nesprávnym životným štýlom patria srdcovo-cievne ochorenia. Hlavné rizikové faktory sú vysoký krvný tlak, zvýšený cholesterol, fajčenie a obezita. Alarmujúce je, že údajne až deväť z desiatich Slovákov má minimálne jeden rizikový faktor. Žiaľ, sú i takí, čo sa môžu „pochváliť“ dvomi aj viacerými.

Zdravé srdce Zdroj foto: Shutterstock.com

Prevencia je vždy lacnejšia

Ešte stále je veľa ľudí, ktorí majú relatívne nízke vedomosti, ako zdravo žiť, alebo vedomosti majú, ibaže ich ignorujú. Sú aj takí, čo ignorujú fakt, že akosi „ menej rastú do výšky a viac do šírky“. Prehrešky životného štýlu, nedostatok pohybu, fajčenie a nesprávnu stravu najčastejšie ospravedlňujú vetou : „Mne sa to nemôže stať." Ak sa stane, spravidla je už neskoro. Choroba často zasiahne hlboko do integrity človeka, do jeho ekonomickej i sociálnej oblasti.


Prečítajte si tiež:

Aké mladé je naše srdce?

Prevencia spočíva najmä v racionálnom stravovaní

„Povedz mi čo ješ a ja ti poviem, ako dlho budeš žiť,“ hovorí známy slogan. V rámci racionálneho stravovania môžete pre svoje zdravie urobiť veľa. Ibaže rovnako dôležitý je pohyb aj pozitívna myseľ - s úsmevom ide všetko lepšie a ľahšie.

Ktoré potraviny prospievajú zdravému srdcu najviac?

Hovorí sa, že pravidelná konzumácia zeleného hrášku môže udržiavať optimálny krvný tlak. Vysoký krvný tlak pomáha znižovať aj červená repa, najmä v surovom stave. Pozitívne ho ovplyvňujú paradajky, fazuľa, banány, horká čokoláda a zelený čaj. Aj zeler je prírodný liek, ktorý uvoľňuje svalstvo v stenách tepien. Rovnako cesnak a cibuľa pôsobia na cievy - uvoľňujú ich. Ľudia, ktorí uprednostňujú v strave ryby, netrpia tak často srdcovo-cievnymi choroba ani artritídou. Omega 3-mastné kyseliny dokážu regulovať krvný tlak, zrážanlivosť krvi a pozitívne ovplyvňujú aj činnosť mozgu. Do jedálneho lístka sa odporúča zaradiť mak, vlašské orechy, lieskové orechy, pistácie, ale aj šťavu z tmavého hrozna. Krvný obeh účinne prečistia i slivky.

Kód zdravého srdca 0-30-5-120-80

Napriek nesmiernemu množstvu údajov, ktoré si treba zapamätať, je tu ešte jeden navyše - kód zdravého srdca. Tento môžete mať vyložený verejne „na očiach“, napríklad pri počítači, aby ste si ho niekoľkokrát denne pripomenuli. Čo symbolizuje kód zdravého srdca?

  • 0- nefajčiť

  • 30 minút fyzickej aktivity denne

  • 5- hladina cholesterolu nižšiu ako 5 mmol/l

  • 120/80- optimálny krvný tlak

Pár receptov na podporu srdca z prírodnej lekárne

Čaj zo zmesi medovky, valeriány a hlohu

Potrebujete: rovnaký diel medovky, valeriánu a hlohu

Príprava: 1 ČL zmesi zalejte 250 ml prevarenej vody a nechajte 10 - 15 minút lúhovať. Pite po dúškoch 3x denne.

Liečivý med + škorica

Redukuje cholesterol v žilách a chráni pred rizikom infarktu. Med zmiešaný so škoricou si natrite na chlieb namiesto džemu alebo masla.

Rovnako účinný je nápoj. V pohári teplej vody si rozmiešajte 1/2 ČL mletej škorice a 1 ČL medu. Pite ráno nalačno. Pravidelné užívanie medu a škorice posilňuje činnosť srdca.


Prečítajte si aj tento článok:

Aké mladé je naše srdce?