Cez darcovský portál ĽudiaĽuďom.sk v roku 2015 poslali darcovia viac ako 1 570 000 eur

Bratislava, 4.1.2016 – Darcovský portál ĽudiaĽuďom.sk má za sebou mimoriadne úspešný a aktívny rok. V medziročnom porovnaní je hodnota sprostredkovaných eur takmer trojnásobná a dnes prevyšuje hranicu 1,5 milióna eur.

Bratislava, 4.1.2016 – Darcovský portál ĽudiaĽuďom.sk má za sebou mimoriadne úspešný a aktívny rok. V medziročnom porovnaní je hodnota sprostredkovaných eur takmer trojnásobná a dnes prevyšuje hranicu 1,5 milióna eur.

ĽudiaĽuďom.sk Zdroj foto: ĽUDIA ĽUĎOM, n. o.

Portál ĽudiaĽuďom.sk sprostredkoval ku 4.1.2016 dary v celkovej výške 1 579 409,21 eur. Túto sumu sa podarilo dosiahnuť vďaka 64 498 darom od fyzických a právnických osôb. „Portál ĽudiaĽuďom.sk prekonal v poslednom období rekordnú hranicu. „Za rok 2015 naši darcovia venovali na ušľachtilé ciele dary v sume porovnateľnej darom za predchádzajúce štyri roky. Je to najlepší dôkaz toho, že náš cieľ stransparentniť a zefektívniť darcovstvo sa darí napĺňať. Počet darcov, ktorí využili náš web sa oproti minulému roku strojnásobil. Darcovský portál ĽudiaĽuďom.sk registruje až 34 862 darcov,“ bilancuje riaditeľ ĽUDIA ĽUĎOM, n. o. Roland Kyška.

V uplynulom roku tradične najviac rezonovali výzvy na pomoc jednotlivcom, ľuďom v núdzi alebo ľuďom s ťažkým zdravotným hendikepom. „Rekordnou bola výzva na pomoc s nákladnou liečbou onkologického ochorenia Vladimíra Suchodolinského. Bývalý zástupca riaditeľa Vojenskej spravodajskej služby, ktorý poukázal na jej tunelovanie, dokázal zjednotiť verejnosť a výzva sa naplnila za neuveriteľné dva dni a suma darov prekročila hranicu 45 tisíc eur,“ hodnotí riaditeľ ĽUDIA ĽUĎOM, n.o. Roland Kyška.

Súdržnosť ľudí sa prejavila aj pri ďalších dvoch výzvach. V oboch prípadoch zasiahol rodiny veľmi ťažký osud. Rodina, ktorá z minúty na minútu prišla o strechu nad hlavou z dôvodu ničivého požiaru prispeli darcovia sumou viac ako 12 tisíc eur. Rodine, ktorá pri tragickej dopravnej nehode prišla o otca oslovila tiež širokú verejnosť a darcovia rodine prispeli sumou viac ako 5500 eur.

Úspešné projekty aj pre núdznych v Sýrii

Darcovský portál ĽudiaĽuďom.sk spoluorganizoval viacero úspešných projektov. Cieľom Veslovania pre Sýriu bola podpora utečencov na Blízkom východe. Akciu organizovala Teologická fakulta Trnavskej univerzity so sídlom v Bratislave v spolupráci s ĽudiaĽuďom.sk. Organizátori plánovali vyzbierať 10 000 eur na výstavbu zdravotníckej kliniky pre utečencov pri kláštore Deir Mar Elian v Sýrii. Výsledná suma však dosiahla krásnych 16 919 eur.

Sumou takmer 17 tisíc eur podporil štyri konkrétne výzvy aj mobilný operátor 4ka, ktorý sa rozhodol venovať celý výťažok z rezervácie zaujímavých telefónnych čísel v prospech výziev na darcovskom portáli. Vďaka daru 4ky sa v Bratislave otvorí rehabilitačné centrum pre deti s viacnásobným postihnutím, ťažko chorý chlapec môže absolvovať rehabilitáciu, rodina v núdzi dostala pomocnú ruku a 4ka podporila aj hudobný talent mladého muzikanta zo sociálne znevýhodneného prostredia.

Aj v roku 2015 sa portál ĽudiaĽuďom.sk opäť stal partnerom projektu Detský čin roka. Vďaka online hlasovaniu sa o dobrých skutkoch malých hrdinov dozvedela široká verejnosť. Až 36 475 hlasov rozhodlo o víťazovi Ceny ĽudiaĽuďom.sk. Laureátmi sa stal kolektív detí zo základnej školy v Prievidzi za pomoc hendikepovanému spolužiakovi.

Ďalším vydareným projektom je spolupráca s Fun rádiom na pomoc deťom v onkologických nemocniciach v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach. Atraktívnymi benefičnými aukciami podporili osobnosti rádia zbierku, ktorá bude prebiehať až do decembra 2016. Aj tento rok pokračovala spolupráca ĽudiaĽuďom.sk s televíziou JOJ a Nadáciou TV JOJ. „Verejnosť mohla na stránke vilo.ludialudom.sk registrovať sny a zároveň diváci obľúbenej rodinnej šou V siedmom nebi pomáhali prostredníctvom portálu ľuďom v núdzi, ktorých osudy spoznali na televíznej obrazovke. Celkovo tak prispeli sumou 52 824 eur,“ upresňuje PR manažérka ĽUDIA ĽUĎOM, n.o. Natália Báreková.

V súčasnosti je na darcovskom portáli zaregistrovaných 501 aktívnych výziev na pomoc, ktoré môžu darcovia podporiť prostredníctvom elektronického bankovníctva, či už pomocou platobnej karty alebo internetbankingu. Portál ĽudiaĽuďom.sk je univerzálny on-line systém darcovstva, ktorý je otvorený pre všetkých ľudí, ktorí potrebujú pomoc. Darcovia pomáhajú chorým deťom, hendikepovaným ľuďom, rodinám vo finančnej tiesni, neziskovým či mimovládnym organizáciám, školám alebo samosprávam. Celý finančný príspevok, ktorý sa darca rozhodne venovať v prospech výzvy, putuje konkrétnemu príjemcovi. Súčasťou portálu sú samostatné platformy, ktoré pomáhajú sprostredkovať dobrovoľnícku prácu (dobrovolnici.ludialudom.sk), organizovať benefičné aukcie (aukcie.ludialudom.sk) v prospech výziev z portálu, či platforma Kamoši z webu (www.kamosizwebu.sk), ktorá vznikla na podporu detí zo sociálne slabých skupín a vylúčených spoločenstiev.