Sexuálne prenosné infekcie a prevencia HIV/AIDS

Sexuálne prenosné infekcie (ďalej SPI) zaznamenávajú v súčasnosti vzhľadom na rozmach cestovného ruchu vo svete a uvoľnenie sexuálneho správania vzostup. Rozruch okolo HIV a AIDS zatienil skutočnosť, že existuje ešte celý rad iných chorôb prenášaných pohlavným stykom. Pozrite sa, kedy je potrebné zbystriť pozornosť.

gynekologicka_pacientka_25-11-2015_hlavny

Zdroj foto: Shutterstock

Fakty o sexuálne prenosných infekciách

Pohlavné choroby patria medzi prenosné – infekčné – ochorenia, ktorými sa môže nakaziť každý sexuálne aktívny človek a zároveň ich môže sám prenášať na svojich sexuálnych partnerov. Infekcie spôsobujú vírusy, baktérie či iné mikroorganizmy, ktoré sa nachádzajú v genitáliách, ústach či v konečníku nakazenej osoby a do tela sa obvykle dostávajú pri sexuálnom styku.

Niektoré sú bolestivé alebo spôsobujú svrbenie bez vážnejších následkov, iné môžu v prípade absentujúcej liečby v počiatočných štádiách alebo celkového neliečenia spôsobiť sterilitu, vážne poškodiť zdravie alebo zapríčiniť smrť.

Mnohí ľudia podceňujú možnosť nákazy tzv. tradičnými SPI, chýbajú im dostatočné informácie o rizikách, príznakoch a spôsoboch ich liečby. V ostatných rokoch pozorujeme, že veková hranica, od ktorej mladí ľudia začínajú pohlavne žiť, sa stále znižuje. Často striedajú sexuálnych partnerov, za čo platia najmä dievčatá vysokú daň vo forme ochorení spôsobených najčastejšie chlamýdiami a mykoplazmami.

Počet infekcií sa zvýšil a ich priebeh sa zmenil. Niektoré sa združili a pri liečbe jednej sa môže prehliadnuť existencia druhej. Často sa prejavujú nevýrazne a na ich diagnostiku sú potrebné špeciálne laboratórne vyšetrenia. Niektorí pôvodcovia infekcií sú dnes odolní proti istým druhom antibiotík, čo núti lekársku vedu vyvíjať nové druhy účinných liečiv. (Verdouxová a kol., 1994)

Vzostup výskytu SPI prináša veľa problémov aj do partnerských vzťahov. Sex nie je nikdy bez rizika (neplánované počatie, prenos infekcie), preto je rozumné a zodpovedné praktizovať bezpečnejší sex (používanie prezervatívu, ktorý riziko znižuje, vernosť partnerovi/ke, poznanie zdravotného stavu sexuálneho/j partnera/ky). Alkohol a drogy znižujú pocit zodpovednosti aj v sexuálnom správaní.


Prečítajte si tiež:

Vírus HIV sa môže prejaviť až za 12 rokov

Výtok ako prejav sexuálne prenosných chorôb

V súvislosti s SPI je dôležité poučiť mladé dievčatá o rozdielnom charaktere výtoku ako jednom z prejavov niektorých SPI. Výtok je pošvový a cervikálny hlien. Sliznica pošvy aj kŕčka maternice sa skladá z buniek produkujúcich hlien, ktorý môže byť prejavom normálneho fungovania ženských genitálií, alebo prejavom infekcie.

Množstvo a konzistencia prirodzeného hlienu sa počas menštruačného cyklu menia. Niekoľko dní pred menštruáciou sa výtok stáva lepkavým a má mliečne zafarbenie. V priebehu ovulácie sa stáva priehľadným a má vzhľad vaječného bielka. Najväčšie množstvo sa objavuje v období ovulácie (okolo 14. dňa cyklu) a má číru, hladkú konzistenciu s jemne sladkou alebo mydlovou vôňou, ktorá nie je nepríjemná. Zvýšený výtok môže spôsobovať aj stres a silné emócie. Obvykle je to celkom bežné a nie je nutná nijaká špeciálna liečba.

Prítomnosť hlienu je potrebná z viacerých dôvodov:

  1. udržiava vlhkosť zabraňujúcu vysychaniu slizníc v genitálnej oblasti
  2. u dievčat sa objavuje zvyčajne pred prvou menštruáciou – znamená to, že pôsobia hormóny a začínajú dozrievať pohlavné orgány
  3. prispieva k udržiavaniu správneho pH pošvy (3,8 – 4,5)
  4. pôsobí ako bariéra brániaca infekciám mikroorganizmami zvonka
  5. v čase ovulácie uľahčuje preniknutie spermií do maternice
  6. v prvej fáze menštruačného cyklu predstavuje svojou hustotou a viskozitou bariéru pre spermie (Fenwicková, Walker, 1996)

Výtok spôsobený infekciou páli alebo svrbí, mení sa jeho farba, nepríjemne zapácha, sprevádzajú ho bolesti, niekedy aj zvýšené teploty. Spôsobujú ho premnožené baktérie, ktoré narúšajú rovnováhu pošvového prostredia.

Zápalové ochorenia sú najčastejšou príčinou návštev žien u gynekológa. Mladé dievčatá a ženy sa často hanbia navštíviť gynekológa, ale rýchle stanovenie presnej diagnózy je základom optimálnej liečby. Infekcia nepostihuje len sexuálne aktívne dievčatá a ženy, ale aj tie, ktoré ešte nemali pohlavný styk. Detskí gynekológovia odporúčajú mladým dievčatám preventívne prehliadky okolo 15. roku.

Práve vďaka nim sa často u zdanlivo zdravých dievčat odhalia príznaky začínajúceho sa ochorenia alebo vrodenej genetickej poruchy, ktorá sa môže úspešne liečiť bez negatívneho vplyvu na neskoršie reprodukčné zdravie dievčat. Nevhodný postup bez návštevy u lekára môže zvyšovať stres aj celkový pocit nepohody. Nepríjemne zapáchajúci výtok môže spôsobovať problémy aj v spoločnosti a tak znižovať sebavedomie. Je veľmi dôležité dodržiavať pravidlá intímnej hygieny.

Ak sa infekcie aj napriek tomu opätovne objavujú, treba hľadať prítomnosť iných faktorov – príčin ochorenia (cukrovka, užívanie hormonálnej antikoncepcie, obezita, užívanie antibiotík, poruchy imunitného systému). Pre pocit istoty treba každú infekciu vyšetriť a liečiť.

Otázky intímnej hygieny

  1. konečník a pošva sú blízko seba, preto sa po použití toalety treba utierať vždy spredu dozadu, aby sa zabránilo prenosu baktérií
  2. v prípade výskytu výtoku nepoužívať tampóny, ale vložku – intímku
  3. v intímnej hygiene nepoužívať parfumované prípravky, ktoré môžu porušiť pH a dráždiť sliznicu pošvy a vchodu do nej
  4. baktériám sa dobre darí v teplom a vlhkom prostredí – tesné nohavičky, silonové pančuchy a všetky umelé vlákna vytvárajú vhodné prostredie na ich rozmnožovanie (podľa informačného materiálu Cíť sa fit, Procter & Gamble 1999)

Zvýšená produkcia hormónov v puberte zintenzívňuje činnosť potných žliaz v podpazuší a v oblasti genitálií aj u chlapcov. Penis si tiež vyžaduje starostlivosť. Medzi predkožkou a žaluďom penisu sa vytvárajú belavé usadeniny nazývané smegma. Aby sa predišlo infekcii, treba penis umývať s predkožkou stiahnutou dozadu. (Fenwicková, Walker, 1996)

Rizikové faktory a prevencia

Lekárska veda eviduje niekoľko desiatok infekcií, pri ktorých šírení zohráva sexuálny styk dôležitú úlohu, ale z medicínskeho hľadiska nemajú všetky rovnaký význam.

Prehľad a stručné charakteristiky najčastejšie sa vyskytujúcich sexuálne prenosných infekcií uvádzame v tabuľkách spracovaných z odborných literárnych zdrojov. (Fenwicková, Walker, 1996; Kliment, 1995; Poliaková, a kol., 1996; Verdouxová a kol., 1994)

Upozornenie: V tabuľke uvádzame kvôli komplexnosti aj kvasinkové infekcie (kandidózu) a bakteriálnu vaginózu, hoci to nie sú SPI v pravom zmysle slova. Majú ich imunologicky alebo inak hendikepované ženy náchylné na reinfekciu z vlastných zdrojov.

Fakty o HIV/AIDS

Informácie o AIDS by sme mali získavať z profesionálnych zdrojov. Len tak budú presné a nikdy by nemali byť predmetom senzácie. Mladí ľudia môžu zabrániť prenosu vírusu HIV, len ak budú mať presné informácie a keď metódy svojho rozhodovania budú využívať múdro. AIDS môže dostať hocikto, nikto nie je proti vírusu imúnny, ak sa správa rizikovo.

Môžeme sa hnevať, že choroba existuje a že ju musíme akceptovať, no bez toho, aby sme diskriminovali a odsudzovali infikovaných. Každý človek je zodpovedný za svoje správanie aj za jeho následky. Veríme, že ak si ľudia budú vedomí, ako sa vírus HIV prenáša, ako sa možno chrániť pred jeho prenosom, dokážu lepšie rozhodovať o svojom konaní a tak sa vyhnúť ohrozeniu. Je dôležité, aby pochopili, že správanie každého jednotlivca, a nie „niečo mimo nás“ prináša riziko nákazy. Veríme, že ak sa budú učiť o AIDS, zrodí sa v nich porozumenie.

Čo je AIDS?

Infekčná choroba, ktorá sa prenáša výmenou telesných tekutín (ejakulátu, vaginálnych výlučkov, krvi, krvných derivátov) najmä pri pohlavnom styku. Spôsobuje ju vírus HIV (ľudský vírus imunitnej nedostatočnosti), ktorý po preniknutí do ľudského organizmu krvnou cestou zapríčiní postupné oslabenie imunitného systému, keď telo stráca schopnosť brániť sa rozličným infekciám a chorobám. K nákaze dochádza ihneď po vniknutí vírusu do tela. Bez liečby však môže trvať 8 – 12 rokov, než sa rozvinie samotné ochorenie AIDS. Počas tohto obdobia môže infikovaný nákazu rozširovať.

Plne rozvinutá choroba AIDS je záverečnou fázou dlhého procesu, ktorý tvoria tri fázy:

1. Akútna infekcia – prvé príznaky nákazy, ktoré sa môžu, ale nemusia prejaviť krátko (2 – 3 týždne) po jej prenose. Vírus sa rýchlo množí. Infikovaní môžu pociťovať bolesti hlavy, vysoké teploty, zdurenie krčných uzlín, niekedy sa môžu objaviť slabé vyrážky. Vzhľadom na to, že ide o bežné – nešpecifické – príznaky iných ochorení, nedokážu ich často ani skúsení lekári diagnostikovať ako infekciu HIV. Príznaky do jedného až dvoch týždňov odznejú a približne po troch mesiacoch možno v tele zistiť protilátky proti vírusu HIV špeciálnym krvným testom.

Počas celého tohto obdobia môžu infikované osoby šíriť nákazu ďalej. Odbery krvi na vyšetrenia protilátok proti HIV ponúkajú bezplatne a anonymne všetky úrady verejného zdravotníctva, infekčné kliniky, ako aj Národné referenčné centrum pre prevenciu HIV v Bratislave.

2. Latentné obdobie – „spiaca“ infekcia. Príznaky sa stratia, vírus zostáva v podobe provírusu schovaný v bielych krvinkách. V nich sa pomaly množí. V tomto období ľudia nepociťujú nijaké zdravotné komplikácie aj niekoľko rokov. Imunitný systém ešte nie je vážne poškodený, preto ak infikovaní ľudia dodržiavajú pravidlá súvisiace s ich zdravotným stavom, majú možnosť viesť celkom normálny život.

3. AIDS – sila imunitného systému je odrazu vyčerpaná a dochádza k masovému rozmnoženiu vírusu a strate tzv. pomocných T lymfocytov. dôležitých na zachovanie obranyschopnosti organizmu. Objavujú sa prvé príznaky choroby AIDS: napuchnuté lymfatické uzliny, suchý a vytrvalý kašeľ, časté hnačky, nočné potenie, neplánovaný pokles hmotnosti, silné mravčenie dlaní a chodidiel, plesňové infekcie, nádorové ochorenie – Kaposiho sarkóm, poškodenie mozgu vedúce k strate pamäti či k poruchám psychiky atď. Nastupujú rozličné, tzv. oportúnne infekcie, na ktoré inak zdravý človek bežne neochorie. Neliečený rozvinutý AIDS sa v súčasnosti končí smrťou. (podľa informačných letákov RÚVZ). Kto je HIV pozitívny?

HIV pozitívni ľudia sú infikovaní vírusom HIV a môžu ním infikovať iných. Vyšetrenie na protilátky vírusu proti HIV u nich je pozitívne. O AIDS hovoríme len v prípade, keď sa infekcia prejaví ako choroba, ktorá značne poškodí imunitný systém ľudského organizmu. Vyšetrenie krvi sa odporúča urobiť minimálne tri mesiace po rizikovom kontakte. Dovtedy by sa človek mal správať bezpečne. hiv_choroba_25-11-2015

Zdroj foto: Shutterstock

Koho sa riziko infekcie HIV/AIDS týka?

V súčasnosti sa týka každého človeka, aj nenarodených detí. Donedávna sa u nás hovorilo, že je to choroba homosexuálov, narkomanov, prostitútok a promiskuitne sa správajúcich ľudí. V skutočnosti sa nákaza na celom svete šíri čoraz viac medzi heterosexuálmi. Vírusy nepoznajú morálku. Nie je dôležitá sexuálna orientácia ľudí, ale ich rizikové správanie. Najviac sú ohrození tí, ktorí infekciu HIV/AIDS podceňujú.

Ako sa HIV prenáša?

Sú dokázané len tri cesty prenosu HIV: nechránený pohlavný styk s HIV pozitívnou osobou, krvou (spoločné používanie infikovaných striekačiek a ihiel pri vnútrožilovej aplikácii drog; prenos krvnou transfúziou odborníci v súčasnosti vylučujú) a z infikovanej matky na dieťa počas tehotenstva, pôrodu alebo dojčenia.

Ako sa HIV neprenáša?

Pôvodca AIDS – vírus HIV – sa neprenáša ľahko. Vírusom sa nemôžeme nakaziť pri bežnom spoločenskom kontakte (podanie ruky, objatie, bozk), vzduchom a kvapôčkami pri kašli či kýchaní, spoločným bývaním s infikovanými ľuďmi, spoločným používaním pohárov, príborov, uterákov, používaním WC, kúpeľne, sprchy; sauny, pri návšteve lekára, zubára, odbere krvi, pobyte v nemocnici; od domácich zvierat či bodavého hmyzu; pri poskytnutí prvej pomoci, ak sa dodržia bežné preventívne opatrenia. HIV sa v prírode vyskytuje len u človeka, nie je možný jeho prenos zo zvieraťa na človeka. Vírus HIV je vysoko citlivý na vonkajšie vplyvy. Ničia ho vysoké teploty, 70 % alkohol, bežné domáce chlórové dezinfekčné prostriedky.

Existujú účinné lieky proti infekcii HIV?

V súčasnosti existuje liečba, ktorá značne skvalitňuje a predlžuje život pacienta tým, že brzdí množenie vírusu a dáva imunitnému systému šancu na jeho regeneráciu. Tieto lieky však nevedia zničiť vírus v tele pacienta. Infekcia HIV sa teda dá liečiť, ale nie úplne vyliečiť! Dôležité je, aby pacienti dodržiavali pokyny lekárov a chodili na pravidelné preventívne prehliadky, vyhýbali sa iným infekciám a zdravou životosprávou chránili svoje zdravie. Týmto spôsobom môžu do značnej miery predísť samotnému ochoreniu AIDS, príp. smrti.

Ako sa chrániť?

Najistejšia ochrana je sexuálna abstinencia. Najbežnejšia ochrana je celkom obyčajný trvalý vzťah dvojice založený na vernosti. Odporúča sa na začiatku intímneho vzťahu – ešte pred vstupom doň – urobiť krvné vyšetrenia. Niektorým ľuďom však „vernosť“ nevyhovuje, často menia partnerov a partnerky. Pre nich je jedinou účinnou ochranou používanie prezervatívu, ktorý ich však nechráni stopercentne. Aj ten sa môže poškodiť alebo nesprávne použiť. Aj pri praktizovaní vaginálneho, orálneho a análneho sexu odporúčajú odborníci používať prezervatív, alebo sa venovať pettingu.

Antikoncepcia na ochranu nestačí! Každý človek nosí istotu v sebe! V zodpovednosti za to, ako sa správa. Nechránený sexuálny styk s osobou, ktorej zdravotný stav nepoznáme, je vždy rizikový! Múdre je byť počas styku opatrný a realizovať tzv. „bezpečnejší sex“ – sexuálny styk bez vniknutia semena, pošvovej tekutiny či krvi do tela alebo na sliznice pohlavných orgánov či úst partnera/ky. (Westheimerová, 1993)

Prečo treba hovoriť o AIDS? Prečo by sme mali získavať čo najviac informácií?

Pretože len tak môžeme pochopiť, že HIV/AIDS je infekcia ovplyvňujúca všetky oblasti života človeka, a to nielen nosičov vírusu HIV. Môžeme tým aj iným ľuďom pomôcť hlbšie pochopiť tento problém.

Ako sa správať k ľuďom infikovaným vírusom HIV či k ľuďom s rozvinutým ochorením AIDS?

Každý z nás môže svojím ľudským prístupom a praktickou podporou pomôcť HIV pozitívnym ľuďom vyrovnať sa so svojím stavom. V našej spoločnosti sa väčšina ľudí nebojí infekcie HIV, ale ľudí, ktorí sú ňou nakazení, pričom títo ľudia nás pri bežnom kontakte nijako neohrozujú. Sme zaťažení strachom z HIV pozitívnych ľudí, máme tendenciu nimi opovrhovať, odmietať ich či diskriminovať.

Kde nájsť viac informácií?

Odporúčame obrátiť sa na miestne pobočky regionálnych úradov verejného zdravotníctva, ktoré majú k dispozícii rozmanité aktuálne informačné letáky. Ak máte prístup k internetu, využite informácie z webových zdrojov: Národného referenčného centra pre prevenciu HIV/AIDS: www.hiv-aids.sk a iných uvedených v odporúčanej literatúre, príp. môžete zavolať na Linku dôvery HIV/AIDS: 02/59 36 91 74.

K 30. 9. 2006 bolo v SR evidovaných 275 osôb infikovaných HIV, z toho 92 cudzincov. Zo 183 nakazených Slovákov je 147 mužov. 43 pacientov ochorelo na AIDS a 27 na AIDS zomrelo. Najviac (54) osôb infikovaných HIV je vo vekovej skupine 25 – 29 rokov. (zdroj: Národné referenčné centrum pre prevenciu HIV/AIDS)

V mnohých krajinách sa realita epidémie AIDS popierala. Je to námet, o ktorom ešte aj dnes mnohí ľudia neradi hovoria. V ostatných rokoch sa vynaložilo úsilie na to, aby sa zvlášť medzi mládežou šírila osveta a otvorená diskusia. Tieto snahy majú niekedy slabý úspech, lebo životný štýl, predsudky a nevedomosť, pokrytecká morálka a zvyky ľudí sú pevne zakorenené a ťažko sa menia!

Prehľad sexuálne prenosných infekcií

Infekcie prenosné sexuálnym stykom môže dostať každý, kto sexuálne žije. Bohužiaľ, nikto to nemá napísané na čele a mnohí ani netušia, že môžu byť nakazení. Nechránený sexuálny styk je tou najlepšou cestou, ako preniesť infekciu na partnera/ku.

Nie je pravda, že infekcie si „odovzdávajú“ len spoločenstvá ľudí, ktorí často striedajú partnerov. Ak sa nechrániš, nakaziť sa môžeš vždy. Aj vtedy, ak máš prvý sexuálny styk. Samozrejme, že nedostatočná hygiena (podrobnejšie v 3. téme) a časté striedanie partnerov/iek sú faktory, ktoré ťa vystavujú niekoľkonásobne väčšiemu riziku nakazenia. Zvlášť dôležitá je prevencia. Platí to najmä v prípade ochorenia známeho ako rakovina kŕčka maternice.

Jeho pôvodcom je ľudský papilloma vírus, ktorý sa prenáša pohlavným stykom. V oblasti genitálií spôsobuje nebolestivé bradavičky. U niektorých žien môže vyvolať chorobné zmeny, ktoré podmieňujú nádorové ochorenie kŕčka maternice. Vírus je o to zákernejší, že postihnuté nemajú zo začiatku nijaké príznaky. Jednou z foriem prevencie proti nemu je v súčasnosti očkovanie, vhodné najmä pre mladé dievčatá, ktoré ešte nezačali sexuálne žiť. Pravidelné gynekologické vyšetrenia (iná forma prevencie) sexuálne aktívnych dievčat a žien pomôžu zachytiť počiatočné štádiá nákazy a nasadiť liečbu, ktorá je v tejto fáze najúčinnejšia.

Typické prejavy pri nákaze sexuálne prenosnými infekciami:

  • pokožka v oblasti genitálií je podráždená, začervenaná
  • pociťuješ svrbenie, pálenie, bolesť pri močení, alebo sa objavia ranky pľuzgiere, bradavice;
  • objaví sa výtok z penisu/pošvy, je inak sfarbený, zapácha

Ak máš akékoľvek podozrenie na infekciu, zver sa skúsenej osobe, ktorej dôveruješ, prípadne vyhľadaj pomoc odborníkov. SPI je dôležité zachytiť včas, správne liečiť a celkom vyliečiť, inak by pre teba mohli mať vážne, aj celoživotné následky. V niektorých prípadoch sa môžu končiť smrťou.

V prípade, že si sa rozhodol/la navštíviť lekára/ku (gynekológa/gynekologičku, venerológa/venerologičku), možno si budeš pripadať trochu trápne. Uvedom si, že pre nich je to bežná rutinná práca a takýchto pacientov/ok majú denne desiatky. Iste ťa nebudú odsudzovať, kritizovať, naopak, pomôžu ti. Pretože infekcia sa prenáša pohlavným stykom, priprav sa na to, že môžu chcieť mená a adresy tvojich sexuálnych partnerov/iek. Aj tí/tie sa totiž musia čím skôr začať liečiť.

Ochrana

Dôležitou prevenciou je partnerská vernosť. Nechráni však, ak má jeden z partnerov čo i len raz sexuálny styk mimo spoločného vzťahu. Najspoľahlivejšou ochranou je použitie kondómu pri každom sexuálnom styku. Týmto spôsobom znížiš riziko prenosu na minimum. Ak ide o náhodný sex s človekom, ktorého sotva poznáš, použitie kondómu by malo byť samozrejmosťou. sex_par_25-11-2015

Zdroj foto: Shutterstock

Prehľad SPI a ich príznakov

Bakteriálna vaginóza: ženy- sivastý výtok zapáchajúci rybami, muži môžu byť bez príznakov. Liečba: Antibiotiká, krémy, ktoré sa aplikujú do pošvy. Neliečená infekcia spôsobuje komplikácie s plodnosťou.

Chlamýdia: ženy- výtok z pošvy, bolesť v podbrušku, pri pohlavnom styku, muži- výtok z penisu, bolesť pri močení , liečba: antibiotiká. Neliečená infekcia spôsobuje neplodnosť.

Cystitída: ženy- nutkavé bolestivé močenie, páchnuci moč, krv v moči, muži- ochorenie je vzácne, liečba: antibiotikami. V menej pokročilom štádiu sa odporúča pitie väčšieho množstva tekutín (2 poháre každú hodinu).

Genitálny herpes: ženy, muži- svrbenie genitálií, pľuzgiere, bolestivé rany, zvýšená teplota. Neexistuje liečba, na zmiernenie priebehu ochorenia sa používajú protivírusové lieky. V období výsevu je nevyhnutná sexuálna abstinencia.

Ľudský papiloma vírus: ženy, muži- mäkké bradavice pri konečníku, penise, pošve, ktoré môžu samy zmiznúť, ženy- rakovina kŕčka maternice, liečba: odstránenie bradavíc zmrazením tekutým dusíkom, laserom. Očkovanie dievčat pred začatím sexuálneho života. Preventívne prehliadky.

Kvapavka: ženy- zriedkavá nákaza, výtok z pošvy, bez príznakov, muži- bolesť pri močení, výtok z penisu, liečba antibiotikami. Neliečená infekcia spôsobuje neplodnosť.

Nešpecifická uretritída: ženy- výtok z pošvy, bez príznakov, muži- bolestivé močenie, výtok z penisu, liečba antibiotikami. Neliečená infekcia spôsobuje vážne zdravotné komplikácie

Zápal vnútorného genitálu: ženy- bolesti brucha, chrbta, citlivosť pri pohlavnom styku, bolestivá menštruácia, horúčka, vracanie, liečba antibiotikami.

Genitálne vši (filcky): ženy, muži- hmyz v ochlpení, biele lesklé vajíčka, potrený je špeciálny insekticíd. Odporúča sa dôkladne vyprať osobnú bielizeň a uteráky.

Syfilis: ženy, muži- najprv ranka v mieste nákazy, ktorá po čase zmizne, zárodky v tele sa ďalej rozvíjajú, antibiotická liečba. Liečiteľný v 1. a na začiatku 2. štádia. Inak má smrteľné následky.

Mykóza: ženy- biely hustý výtok, svrbenie, sčervenanie, bolestivé močenie, muži- zápal žaluďa, pomáhajú protiplesňové krémy, pesary. Neodporúča sa používať spodnú bielizeň z umelých vláken, ale naopak, vzdušné oblečenie.

Trichomoniáza: ženy- spenený žltkastý zapáchajúci výtok z pošvy, muži- bolesť pri močení, výtok z penisu, bez príznakov, antibiotiká.

Vaginitída: ženy- podráždenie pošvy, výtok, ako alergická reakcia po použití spermicídnych a kozmetických prípravkov, liečba protiplesňovými alebo antibiotickými liekmi.


Prečítajte si aj tento článok:

Vírus HIV sa môže prejaviť až za 12 rokov

Mansie

našiel som veľmi pekný článok o príznakocch HIV. ak na sebe dlhodobejšie spozorujte týchto 19 príznakov, riziko je obrovské -- -odkaz odstránený-