Batát alebo batat – sladký zemiak

Sladké zemiaky sú čoraz viac obľúbenou prílohou, ktorá sa hodí ku mnohým typom jedál. Okrem svojej príjemne sladkej chuti, sa vyznačujú i mnohými zdravotnými benefitmi.

Sladké zemiaky Zdroj foto: Shutterstock.com

Sladká alternatíva zemiakov

Ide o koreňovú hľuzu podvojníka batátového, ktorá údajne dorazila do Európy skôr ako zemiaky. V predaji je viac druhov sladkých zemiakov. Oranžové - šupku i dužinu majú oranžovej farby, biele - dužinu majú mierne žltú a fialové.

Konzumáciou sladkých zemiakov určite podporíme svoje zdravie. Vzhľadom na látky, ktoré obsahujú sú považované za jednu z najvýživnejších druhov zeleniny – bohaté sú na betakarotén (protamín A), luteín, obsahujú množstvo draslíka a vlákniny. Vitamíny sú zastúpené vitamínmi zo skupiny B, najmä vitamín B6 a vitamínom C. Sladké zemiaky neodmysliteľne patria do mnohých svetových kuchýň, rovnako i do tej našej.


Prečítajte si aj:

Ako pripraviť zemiaky čo najzdravšie?

Aké pozitívne účinky majú na naše zdravie?

Odborníci na výživu uvádzajú niekoľko dôvod, prečo sladké zemiaky konzumovať:

  • Obsahujú antioxidanty, ktoré pôsobia preventívne proti vzniku srdcovo-cievnych chorôb, proti vzniku astmy, artritíde a tiež pomáhajú stabilizovať hladinu cukru v krvi – vhodné sú najmä pre diabetikov.
  • Pozitívne pôsobia na zažívací trakt, pomáhajú pri problémoch so zápchou.
  • Vitamíny a minerálne látky zase podporujú imunitný systém.

Ako ich konzumovať?

Sladké zemiaky tvoria vynikajúcu prílohu k mäsu, rybám, k divine a výborné sú aj grilované. Odporúča sa jesť ich so šupkou, čo umožňuje telu získať najviac betakaroténu a vlákniny. Pečením a grilovaním sa v nich štiepia škroby na cukry, sú sladšie a telo lepšie vstrebáva betakarotén.

Najjednoduchšia úprava spočíva v nakrájaní na pásiky (aj so šupkou), pokvapkaní olejom, posypaní nasekanými bylinkami a následnom pečení. Môžeme pridať aj čili papričky, čím získame kontrastnú chuť (sladko- korenistú). Výborné sú aj s parmezánom.

Ak to s množstvom nebudeme preháňať, nemusíme sa obávať ani o svoju hmotnosť.

Sladké zemiaky Zdroj foto: Shutterstock.com

Grilované batáty

Suroviny:

  • 5-6 kusov batátov,
  • 4-6 kusov väčšej mrkvy,
  • 5-6 strúčikov cesnaku,
  • 1 PL masla,
  • podľa chuti soľ a bylinky

Postup: batáty umyjeme, nakrájame na kolieska cca 2,5 cm aj so šupkou. Na rovnako veľké kusy nakrájame očistenú mrkvu. Zapekaciu misu vymastíme maslom a dáme do nej zeleninu, posypeme korením, soľou, pridáme strúčiky cesnaku, kúsky masla a dáme zapiecť do rúry vyhriatej na 200°C, pečieme 20 – 25 minút.

Podľa chuti môžeme počas grilovania pridať bylinky, vetvičky tymianu alebo rozmarínu. Bylinky dávajú jedlu správny šmrnc. Servírovať môžeme s grilovanou rybou, prípadne iba s nakrájaným syrom (ovčí, kozí), podľa chuti.

Zvoľte si zdravšiu alternatívu zemiakov, zaraďte sa medzi konzumentov sladkých zemiakov a podporíte svoje zdravie!


Prečítajte si aj tento článok:

Ako pripraviť zemiaky čo najzdravšie?